0  /  100
keyboard_arrow_up
keyboard_arrow_down
keyboard_arrow_left
keyboard_arrow_right
„Няма как да усетиш и да постигнеш победата, ако не си загубил преди това!”

Владимир Стоянов за мъжките битки извън спортната арена

Start Reading

Влади Стоянов стъпва извън рамките на спортната арена, за да разгърне картата на мъжествеността в света на медиите и извън него. С години опит като главен редактор на Sportal.bg, той дава глас на мъжките борби и победи в ежедневието, показвайки, че истинските триумфи се раждат от смелостта да бъдеш уязвим. Със своя пример, Влади илюстрира, че истинската сила не е в неоспоримите успехи, а в умението да останеш човечен, уязвим и оптимистичен в лицето на предизвикателствата. Това интервю представя не просто една история, а послание за смелостта да се говори открито за мъжкото здраве, което е особено важно през Movember – месецът, който ни напомня за силата на съзнанието и общността.

Влади, ти си в Sportal.bg - медията с най-голяма мъжка аудитория в България, от самото създаване преди 17 години. Според теб как медиите формират образа на мъжа в обществото?

Медиите са много важни, тъй като освен да дават точна и подробна информация на потребителите си, трябва да възпитават. Не бих казал, че медиите формират образа на мъжа, но определено спортните идоли, които отрязяваме ежедневно, виждаме впоследствие, че тяхното поведение в спорта или извън него се копира от голяма част от мъжката аудитория на обществото ни, най-вече в подрастващите и тийнейджърите.


Що се отнася до образа на професионалния спортист в обществото? Какви са неговите качества и ценности?


Професионалните спортисти са популярни личности, които се следят от милиони хора на планетата. Те са идоли, икони, символи и примери за подражание на младите. Колкото е по-популярен един спортист, толкова по-голям интерес има към него и това определено си оказва влияние. На всеки един от тях, обаче, качествата и ценностите им са различни и често не се виждат от широката публика. Живеем в свят, в който социалните медии изграждат образи, но често при звездите това е само бизнес. Например, наскоро при нас в Sportal.bg гостува легендата на бойните спортове Конър Магрегър, който показа коренно различно лице от демонстрирането през последните десет години от кариерата му, с което явно е търсил внимание и популярност, видимо и успешно, тъй като е почти милиардер.

Мъжете често предпочитат да не говорят за личните си проблеми и чувства и преминават през проблемите си в тишина. Ти лично как се справяш със стреса и негативните емоции?

Не се различавам от по-голямата част най-вероятно, тъй като и аз не обичам да говоря много за лични проблеми, а се опитвам да се изправя срещу тях насаме и да се опитам да ги разреша. Така съм бил винаги още от дете. Със сигурност понякога съм бил силно разочарован, но положителното мислене ми е помагало и ми помага. Във всяко лошо нещо трябва да се намира нещо добро и положително, колкото и да е малко.

Каква е твоята дефиниция за “мъжко поведение”?

Бих казал, класическото прието - да бъде възпитан, да бъде джентълмен, да си държи на думата и да има тежест като излъчване, както сред приятели, така и сред непознати.

Често се говори за мъжествеността в контекста на сила, воля, победа на всяка цена. Особено в спорта. Може ли да се каже, че именно трудностите, предизвикателствата, уязвимостта и способността да си честен пред себе си в моменти на провал, формират победителя у един спортист?

Определено, няма как да усетиш и да постигнеш победата, ако не си загубил преди това, ако не си падал и не си се провалял. Това е голяма част от пътя към успеха. Убеден съм, че тези думи ще ви ги потвърди всеки един голям шампион, без значение в какъв спорт е звезда. Колкото може повече един мъж да бъде по-откровен със себе си и да търси грешките първо в себе си, след което в другите, толкова повече ще има шанс да върви напред и да стига мечтаните върхове, не само в спорта.


Смяташ ли, че обществото става по-отворено към изразяването на емоции от страна на мъжете?

Мисля си, че да. Най-вече защото много от жените показват, че за доста неща могат да се справят наравно с мъжете, а дори и по-добре и това отваря обществото към изразяването на емоции от страна на мъжете. Такова нещо се наблюдава през последните две десетилетия по света.

Как можем да насърчим повече мъже да говорят откровено за своите преживявания и чувства, особено в трудни моменти? Можеш ли да ни дадеш пример от спорта?

Не е нужно да бъдат насърчавани. Всеки от нас има трудни моменти, с които трябва да се справя. Последните години има много примери на големи спортисти, които се бореха публично с коварни болести. Някои, за радост, като рекордьорът по мачове с националния отбор по футбол - Стилиян Петров, успяха да ги преборят, докато други не успяха. Италианската легенда Джанлука Виали демонстрира страха си пред целия свят, но не спря да се бори с рака, докато накрая не загуби битката, но през това време сбъдна една от мечтите си да стане европейски шампиони с Италия на “Уембли” през 2021 година, след като преди 29 години загуби финала за Шампионската лига от Христо Стоичков и Барселона на същия стадион. Легендарният сръбски футболист Синиша Михайлович с характера си на войник застана пред левкимията и се бори няколко години с нея, като през това време не спря да работи дори и от болницата, където прекара няколко месеца, преди да се върне на пейката. По-късно обаче и това не се оказа достатъчно и той също почина, но и той се превърна в пример за стотици хиляди хора по света, които се борят за живота си. Най-великият боксьор на всички времена Мохамед Али 32 години живя, борейки се с болестта на Паркинсон. Една от най-добрите тениски Мартина Навратилова имаше рак на гърдата и беше сред първите спортисти, които го обявиха публично. Най-добрият реализатор в НБА Карим Абдул-Джабар пък се възстанови от рака… Примерите са наистина много и тези спортисти дават сила и кураж на милиони хора по света, които нямат тяхната популярност и успехи.

Как една публична фигура може да допринесе за разбиването на табутата около мъжкото здраве?

Като бъде себе си, най-вероятно. Хората трябва да разберат, че всеки един от тях е различен индивид и всеки трябва сам да прецени кое е най-добро за неговото здраве. Човешките същества искаме да сме здрави, щастливи и обичани, въпреки че не го показваме винаги. Това обаче искат всички вътре в себе си. Просто трябва да бъдем по-отровени и публичните фигури, ако дават такъв пример, най-вероятно ще помогне на останалите.

Мислиш ли, че спортните медии ще се променят в бъдеще, особено по отношение на темите свързани с общественото здраве? Като че ли до сега на спорта се гледа основно в “гладиаторския” контекст?

Мисля, че спортните медии все повече отразяват различни спортни инициативи, които не са за професионалисти. Поне в Sportal.bg се стараем да го правим според ресурсите ни. Винаги може и по-добре, разбира се. Не бих казал, че спортът се гледа основно в “гладиаторския” контекст, тъй като идеята на спорта е да се стремиш към победата, но не на всяка цена. Докато “гладиаторският” контекст ми звучи все едно, няма да има втори шанс. От години спортът е бизнес и колкото и да е тежка дадена загуба съвсем скоро може да имаш възможност да се опиташ да се изправиш. Това е предимството на спорта днес, че при победи или загуби веднага идва нов мач, нов турнир, ново сътезание, нова надпревара и т.н.

Като опитен журналист и редактор, какви са твоите наблюдения относно начина, по който мъжете в спорта изразяват своите емоции?

Спортистите са много популярни и техните действия се следят от всички, но колкото и да са силни, добри и със здрава психика, никой от тях не е от желязо и емоциите и чувствата са част от него. Колкото и да ги държат в себе си, идва момент, в който те излизат наяве. Феновете изискват от тях, но трябва да знаят, че няма професионален спортист на най-високо ниво, който да не иска да печели повече от всеки един фен. Вярно е, че феновете имат право да изискват, когато купуват билети, но истината е, че зад всеки един спортист стоят много, много труд и лишения, които се подценяват често от зрителите, а тези усилия са хвърлени с години, за да се стигне до успех. Но в спорта е така, винаги победител е само един състезател или един отбор. Именно тогава се виждат най-често емоциите на победителите, които плачат след всички лишения и усилия, докато разминалите се със златото или първото място плачат, че всички усилия не са били достатъчни, за да постигнат мечтата си.

Мъжете често са на първа линия да помогнат на приятелите си, но рядко са склонни да поискат помощ, когато самите те се сблъскват с проблеми? Ти така ли си?

Да, аз също винаги съм на разположение, ако мога да помогна на роднина или приятел. Поне се опитвам, но за съжаление си давам сметка, че в това забързано ежедневие, не винаги се получава. Аз определено съм човек, който не обича много да споделя негативни неща и имам идея в главата си, че няма нужда да се натоварват околните, които имат и без това много техни си проблеми, за да им разказвам и моите. Много рядко ми се е случвало да го правя, което дори ми носи критики от близките, които ми мислят доброто и биха искали да помогнат, но аз съм си такъв. Просто не обичам да искам или моля за помощ. Въпреки, че си давам сметка през последните години, че не е проява на слабост, ако го правиш, дори напротив.


Мъжки ли е светът на спорта? A самият живот “отборен спорт” ли е?


Професионалният спорт от много отдавна е за всички, но определено продължава да има клишета за дадена спортистка: “Много мъжки се представи”, което показва, че все още за мнозина светът на спорта се смята за мъжки. Не бих казал, че светът на спорта е мъжки в днешно време. Вероятно преди 30-40 години е бил много по-мъжки, но определено не и днес. Относно това дали животът е “отборен спорт”, бих казал категорично - да. Всеки човек се ражда сам, но после, както и да расте и да се развива индивидуално в каквото и да е сфера, той има нужда от подкрепа и от помощ, понякога повече, понякога по-малко, но никога не можеш да направиш всичко абсолютно сам или това, което умееш, почти винаги някой те е научил на него. Освен това, от раждането ти не си сам, тъй като имаш родителите си и сте в един отбор дори без да си даваш сметка. Основната ни цел на нас хората все пак е да създаваме поколения след нас. Това няма как да стане без втори индивид, а в спорта повече от един човек вече значи отбор, така е и в живота.

Можеш ли да споделиш някое лично предизвикателство, свързано със здравето, което си преодолял и как това те е променило?

Аз лично имах много тежък период по време на Covid 19. В края на октомври 2021 година влязох спешно в болница и прекарах 7-8 дни в интензивното вързан на системи с маска за кислород без да ставам от леглото. В този период беше най-тежката вълна у нас, когато за едно денонощие, коварна болест отне живота на над 310 човека. Аз бях в столична болница, когато някои от въпросните хора починаха там и буквално пред очите ми бяха изнесени. За 11 дни в болницата и преди това 11 дни на легло в дома ми бях загубил почти 18 килограма. Няма да забравя погледът на докторите, когато влязох в болницата със сатурация едва 77 и това, че доктор Ценка Георгиева, на която ще съм й благодарен винаги за помощта да се оправя, обяви първоначално, че няма какво да се направи, тъй като много късно съм стигнал до болницатата и само тялото ми, ако успее да се пребории, ще продължа да живея, но не е оптимист предвид състоянието ми. Общо взето първите три дни бяха критични и по-скоро бях се запътил някъде, където определено поне още 50-60 години не искам да ходя. Мисля си, че фактът, че нито за миг не си помислих, че може да напусна този свят, се оказа основното ми оръжие. Тук трябва да съм благодарен и на спортът, който толкова дълго ме е учил на дисциплина и търпение. Именно това беше ключът, за да запазя спокойствие и въпреки неприятната ситуация да изпълнявам изискванията на лекарите. Видях десетки мъже на всякаква възраст, които изпаднаха в паника през този период и сами си усложняваха положението, докато жените бяха по-силни. Таково впечатление остави в мен ситуацията в болницата, докато бях там. Не знам до каква степен ме е променило. Със сигурност ме направи много по-зрял и ми даде възможност да си направя равносметка на много неща, които са се случили през последните години, за да се стигне до тази ситуация. Определено разбрах за пореден път, че всичко на един човек идва от главата. Независимо дали е хубаво или лошо. Човек трябва да е търпелив и да запази самообладание, а също така да мисли позитивно. Винаги във всички ситуации.

Сам ли беше в този момент или заобиколен от приятели, които ти даваха сила?

Определено в болницата трябваше да бъда изолиран, като взех решение да комуникирам само с единия от братята ми - Бранимир, тъй като той ме закара до болницата и само той знаеше колко беше тежка ситуацията ми, за да не притеснявам излишно майка ми, баща ми, другите ми братя и останалите хора около мен в живота ми. Гледах да не вкарвам паника и сред колегите, тъй като всеки от нас е различен и само им писах, че съм постъпил профилактично в болница. Единствено собственикът на Sportal.bg Стилян Шишков, освен брат ми, знаеше колко тежко е състоянието ми. Гледах да скрия от почти всички мои близки, за да не се притесняват в този труден момент за света. Но е факт, че ми оказаха голяма любов и помощ в този труден период за мен всички хора, които са част от живота ми, осигурявайки ми нужното спокойствие, за да се възстановя напълно.


Сашо Кадиев и Ивелина Чоева

Здравето на мъжете засяга не само тях лично, но и всички около тях - семейство, приятели, колеги и обществото като цяло. Жените, като майки, сестри, дъщери или партньорки, често са тези, които пряко или косвено изпитват последствията от заболяванията, свързани с мъжкото здраве.

Любомир Петкашев

Любомир Петкашев е истински герой на живота. Изключителен мъж, който не само впечатлява с актьорския си талант, но и с невероятната си сила, опитност и свеж дух. Той е абсолютният пример за това как с усмивка и решителност можем да преодолеем и най-големите предизвикателства, включително и сериозни здравословни проблеми.

Китодар Тодоров

Мислиш си, че го познаваш. Гледал си го в толкова много филми и предавания - и все е забавен. От три години развива и собствен гейминг канал - KitoGaming. И там е забавен. Срещаме се с Китодар на кафе по обяд. Усмихнат е, както винаги.

Петко Пейчинов

Представете си, че можете да носите собствения си самолет в раница. А сега си представете, че имате и суперсилата да летите. Да летиш с парапланер е истинско удоволствие. Когато сте във въздуха, забравяте за всичко, защото се концентрирате върху полета си и е толкова красиво да видите света от напълно различна гледна точка.

Башар Рахал

Елегантен, чаровен, с чувство за хумор и страхотен кавалер – това е първото ни впечатление от актьора Башар Рахал. Интересен е фактът, че според него една жена може да се отметне от дадената дума и това понякога дори е чаровно. Но един мъж никога не трябва да си го позволява.

Георги Блажев

Писател, инфлеунсър, тв лице. Всичко това и много повече е той - Георги Блажев. С уникалното си чувство за хумор може да накара всеки да се усмихне. Качество, което е особенно ценно днес - време, в което повечето от нас бързат, стресирани са и имат нужда от една малка забавна история, за да продължат да бъдат себе си.

Димитър Кузманов

Димитър Кузманов започва да тренира тенис на 6-годишна възраст. През годините се утвърждава като състезател, спечелил много национални и международни турнири. Кузманов извоюва своя първи трофей на ниво Чалънджър в началото на месец октомври и заслужено намери място сред първите 200 в световната ранглиста.

Ивайло Захариев

Ивайло Захариев е актьор, който играе еднакво въздействащо, както в театъра, така и пред камерите. Чаровният баща на двама сина наскоро каза „да“ на своята любима Станислава. Казва, че театърът има важна роля в изграждането на мъжкия му характер и че мъжът може да си позволи да бъде слаб – пред жената до него.

Светослав Гоцев

Волейболният ни национал Светослав Гоцев има тежък сезон във френския Пари Волей. Наложи му се да се справя с тежка контузия, но върви уверено напред. До голяма степен сили му дават неговата половинка, приятелите, хубавата музика.

Доц. д-р Желязко Арабаджиев

Доц. д-р Желязко Арабаджиев е началник на Отделение по Медицинска онкология и председател на Българско научно дружество по имуно-онкология. Автор и съавтор на повече от 50 публикации в национални и международни специализирани научни списания, участвал е в издаването на ръководства, учебни книги, монографии и учебници в областта на лечение на рак.

Проф. д-р Давидов

Проф. д-р Калоян Давидов е от водещите специалисти по ендоурология в България. Завършил е медицина през 1994 г. в Медицински университет – София, а през 2000 г. придобива специалност „Урология”.

Графа

Влади влиза с китара. Тананика си нещо и докато чака фотографът да си подреди кадъра, неволно запява малко. Като че ли не издържа около него да е тихо. Изглежда много съсредоточен, но в нещо негово си. Ако го попитаме какво е, сигурно ще се притесни да го каже, но с удоволствие би го изпял.

Севар Иванов

Севар е много хора едновременно - той е артист в постоянно търсене на следващата си голяма роля, заместник директор на Благоевградския театър, който отговаря на всевъзможни административни въпроси, постоянно пътуващ човек с неизчерпаемо любопитство за света и едновременно с това домашен котарак, който с удоволствие би си останал вкъщи и тази вечер.

Боян Йорданов

Боян е от онези хора, които не говорят излишно, и като че ли никога не казват неща, за които после ще съжаляват. Няма да се съгласи с вас само за да млъкнете, напротив. Ще ви изслуша, но и ще ви каже какво мисли право в очите. Той е от добрите, но очаква и ние да сме такива.

Чавдар Костов

Тихо и тайно усмихнато момче, което само за няколко минути може да накара всички около себе си да се смеят - това е Чавдар Костов. Трудно е да не го забележите с неговите близо два метра височина и внушителна брада.

Ненчо Балабанов

Виждали сме, а и сме чували, актьора Ненчо Балабанов в какви ли не роли, като най-скорошната е тази на Христо в сериала All inclusive. Но ако все пак не го познавате, можем да го опишем с няколко думи - усмихнат, привличащ вниманието и постоянно преобличащ се в различни образи човек.