0  /  100
keyboard_arrow_up
keyboard_arrow_down
keyboard_arrow_left
keyboard_arrow_right
„Случаите в урологията, в които симптомите отминават сами, без лекарска намеса, са сравнително редки.”

Д-р Адриан Попов: Да оперираш с роботизираната система Da Vinci Xi е привилегия

Start Reading

Д-р Адриан Попов, началник на Отделение по урология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, е изявен специалист с над 15 години опит в областта на урологията. Професионалните му интереси са в минимално инвазивно лечение на урологичните заболявания при възрастни – ендоскопско и перкутанно лечение на уролитиазата, лапаро-ендоскопски и робот асистирани онкоурологични и реконструктивни операции, ендоскопска хирургия на простатата. Преминал е международни квалификационни курсове в различни направление на минимално инвазивната урология. Сертифициран и с богат опит като конзолен хирург на робот асистирани интервенции със системата Da Vinci Xi, извършващ оперативно лечение на злокачествени заболявания на простата, бъбрека, пикочния мехур, запушвания или стеснения по отделителната система.

Д-р Попов, кои са най-честите урологични проблеми, с които се сблъскват мъжете?

Едни от най-честите проблеми, с които се сблъскват мъжете са обструктивни симптоми на долните пикочни пътища – симптоми на затруднено уриниране, както и смущения в сексуалната функция, възпалителни заболявания на простатата и долните пикочни пътища, разширени вени на левия тестис (варикоцеле), неполово предавани бактериални и гъбични инфекции на главичката на половия член, фимоза и др. Друго голямо разделение, на което със сигурност трябва да обърнем внимание, не само през Movember, но и по принцип – това са онкологичните заболявания. Ракът на простатата е най-честото онкологично заболяване при мъжете и той категорично попада в графата на „най-честите“ проблеми, с които силният пол се сблъсква. Също така, въпреки че са независими от пола, трябва да включим и рака на бъбреците и пикочния мехур. А като не толкова чест, но пък изключително значим проблем – бих посочил и рака на тестисите.

Каква е Вашата философия при избора на метод за лечение на урологични заболявания?

В ежедневната си дейност като за начало се ръководя от препоръките на утвърдените професионални асоциации – Европейска асоциация по урология и Американската асоциация по урология. Що се отнася до „философията“ – тя се основава на възможността за максимално щадящо, добро и подходящо лечение за пациента. Именно това е причината да акцентираме върху неинвазивните или минимално инвазивните операции и методи. За мен е изключително важно да предоставя пълната информация на пациентите, за да могат самите те да вземат решение кой от възможните методи на лечение да приложим, когато възможните са повече от един, разбира се.

Превенцията спасява ли животи?

Тук бих искал да отбележа, че има голяма разлика между превенцията и профилактиката. Като превенция можем да посочим начина ни на хранене, колко често и как се движим, контролирането на стреса в ежедневието ни, качествения сън и то редовно. Това е превенция за общото ни здравословно състояние и тя е много важна, за голяма част от заболяванията. Би могло да се каже и че намалява риска за развитие на някои тежки и опасни болести. Профилактиката от своя страна е нашия личен ангажимент към здравето ни и превантивната проверка за конкретни заболявания. Тя категорично би могла да спаси живота ни, тъй като в развитата медицина към днешна дата е доказано, че ранно диагностицираните заболявания се лекуват най-успешно и ефективно. В този смисъл, отговорът е категорично да.

Как дефинирате "мъжката дума"?

„Мъжка дума“ е термин, който се използва и от двата пола. Моята дефиниция е свързана с отговорност, зрялост, както и с поемането на ясен и конкретен ангажимент. Смятам, че когато даваш такава, е необходимо да си сигурен и убеден в намеренията си. За мен тя е поемане на отговорност, че на нея наистина може да се разчита.

Може ли редовният спорт да предпази от урологични проблеми?

Спортът се причислява към препоръките към всеки един от нас и към факторите, които подпомагат доброто ни общо здравословно състояние. Двигателният режим е ключов за високото качество и продължителността на живота на всеки човек. Въпреки това не можем да кажем, че има пряко влияние върху големите, значими заболявания в урологията. Така че определям „предпазването“ като непряко, що се касае до болестите, свързани с моята специалност.

А как влияе храненето на мъжа върху неговото урологично здраве?

Влиянието на диетата на мъжа върху неговото урологично здраве е непряко. Ежедневната диета има значимо влияние върху общото състояние на организма, това включва тонуса и енергията на всеки човек. В комбинация с двигателния режим или така наречената физическа активност, той може да окаже значително влияние върху самочувствието, себеусещането и сексуалната функция. Що се отнася до онкологичните заболявания на мъжката полова система, както и до инфекциозните и възпалителни такива, то със сигурност нямаме данни да има каквато и да било пряка взаимовръзка с диета и начин на хранене.

Как да разпознаем сериозни урологични заболявания на ранен етап?

Този въпрос няма един конкретен отговор, защото много зависи от заболяването. Най-неприятните урологични диагнози, които са свързани със злокачествени заболявания, често нямат симптоми и тяхното разпознаване изисква комбинация от мерки. Ако говорим за рак на тестиса например, то самопреглеждането също е от голяма полза. При рака на простатата имаме голям „помощник“ – туморен маркер PSA, който трябва да се изследва всяка година. Образните изследвания са ключови при диагнози като рак на бъбрека и пикочния мехур. Всъщност от споменатите заболявания, ранен симптом има само при тумора на пикочния мехур и той се изразява в наличието на кръв в урината. По отношение на доброкачествените заболявания като „сигнализация“ може да се счита затрудненото уриниране, което в повечето случаи е предизвикано от доброкачествено уголемяване на простатата и е лесен за установяване симптом. Изключително важно е обаче той да не се пренебрегва. Възпалителните заболявания на мъжката полова система също най-често имат отчетливи симптоми като болка, парене при уриниране, болка в тестисите или зад тях и т.н. И отново е важно да подчертаем, че веднъж появили се, те не бива да бъдат пренебрегвани, тъй като при нас мъжете често присъства увереността, че „то ще мине“ без да посетим специалист. Търсенето на помощ от специалист не трябва да се отлага. Най-важният принцип е да не се страхуваме и срамуваме да отидем на лекар. Винаги е по-добре да търсим отговори на въпроси и съмнения, отколкото да ги пренебрегваме. Случаите в медицината, в които симптомите отминават сами, без лекарска намеса, са сравнително редки.

Какво е да работиш с роботизираната система Da Vinci в урологичната хирургия?

С риск да прозвучи твърде хвалебствено – това е привилегия. Може би най-точното определение за роботизираната система Da Vinci Xi, с която работя, е голямо улеснение за хирурга с изключително значима полза за пациента. Тя разширява нашите възможности при извършването на минимално инвазивните лапароскопски операции. На практика тя позволява на хирурга да извършва всичко в тялото на пациента, през няколко малки отвора, точно както го прави с ръцете си при класическата отворена хирургия. Нещо повече – тя ни дава увеличение на изображението, така че да виждаме много малки детайли и достъп до структури и места, които са трудно достъпни или изобщо недостъпни за класическата хирургия.

Как се отразява ежедневната работа в урологията върху личния Ви живот?

Труден въпрос. Всяка професия си „взима“ своето и са необходими жертви и компромиси. Естеството на медицинската работа по принцип се отразява негативно на личния живот, по много причини. Компромисите са много и е значително по-трудно да бъдеш разбран за всичко, което се случва в ежедневието ти. Има обаче и един много важен фактор – медицината дава една по-реалистична оценка за това колко е важен животът и често има „отрезвяващ“ ефект по отношение на ежедневните ситуации и проблеми.

Има ли случай в кариерата Ви, който да Ви е променил или вдъхновил?

Има много такива случаи. Ежедневието със сигурност е тежко на моменти, но през нас преминават много човешки истории. Последните случаи, които мога да дам като пример са млада жена, на която спасихме бъбрека, единственият ѝ останал бъбрек. Ние фактически спасихме живота й след много тежък път, през който тя е преминала, след изключително тежки здравословни проблеми. Тогава за пореден път си дадох сметка, че когато си извън медицинската сфера е много трудно да вземеш решение на кого да се довериш за лечението си, а още по-трудно е да вървиш сам, без подкрепа по този път. Колко важно е да имаш близки хора до себе си. Друга история, която със сигурност ми повлия и ми донесе много голямо удовлетворение е 18-годишно момиче, което беше обиколило три болници със силни болки и никой не беше открил какво ѝ има. Ние също не бяхме сигурни, но четох, търсих и накрая успяхме да поставим една много рядка и невиждана в практиката ни диагноза, благодарение на което спасихме живота ѝ, защото изходът можеше да бъде фатален. Това се случи в деня преди абитуриентския ѝ бал. Тя беше готова да отиде на него и това щеше да е поемане на огромен риск. Затова от изключително значение е да можеш да дадеш максимално точна и вярна информация на пациентите и техните близки, за да да ти се доверят и за да можеш да си свършиш работата максимално добре. Сещам се и за много млад мъж, който диагностицирахме с рак на бъбрека и шансът да успеем да запазим органа беше много малък, но благодарение на робот-асистираната хирургия с Da Vinci Xi ние успяхме. След няколко месеца го видях и се оказа, че е станал баща. Ние като лекари се стараем да бъдем експерти в областта си и да успеем да бъдем максимално прецизни и неемоционални в работата си, за да бъде тя най-доброто, което можем да дадем на пациентите си. Истината обаче е, че такива истории не те подминават и всяка следваща може да бъде надграждаща и променяща те дори в личен план, не само в професионален. Работата ми носи изключително вдъхновение и много от случаите, с които професията ме е сблъсквала са ми давали надежда, смисъл и увереност да не се отказвам, както и мотивация да продължа да се занимавам със специалността си. Изброените случаи са най-пресните такива, но има десетки, които те променят и ти дават така наречената „храна за размисъл“. Те ти носят смирение, съпричастност към страданието на хората. Може да се каже, че работата ни е едно непрестанно училище – в професионален план, защото медицината се развива и ние трябва да надграждаме уменията си непрекъснато, а и в личен план, защото цялата палитра на живота минава пред очите ни.

Какви са предизвикателствата и удовлетворенията в работата Ви като уролог?

Основните предизвикателства са свързани с научаването, овладяването и успешното прилагане на модерни и минимално инвазивни подходи на лечение, какъвто е робот-асистираната хирургия например. Работим с нея години наред и мога да кажа, че с времето се усъвършенстващ, но в началото винаги е предизвикателство. Удовлетворенията са свързани с успешното лечение и възстановяване на пациентите ми, с тяхното връщане към нормален живот и възможността да запазят надеждите, плановете и мечтите си за бъдещето. Това е много голямо удовлетворение за мен, мисълта, че ти можеш да помогнеш и да участваш в този път за много хора е значимо усещане, което вдъхновява и наистина ти дава смисъл да продължаваш.
В рамките на ноември и декември мъже на/над 50 г. ще могат да се възползват от безплатно изследване на PSA (туморен маркер) и безплатен преглед при уролог (с ехограф) в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

За целта е необходимо предварително записване на час на тел.: 02/403 4000 или 02/403 4910.


Сашо Кадиев и Ивелина Чоева

Здравето на мъжете засяга не само тях лично, но и всички около тях - семейство, приятели, колеги и обществото като цяло. Жените, като майки, сестри, дъщери или партньорки, често са тези, които пряко или косвено изпитват последствията от заболяванията, свързани с мъжкото здраве.

Любомир Петкашев

Любомир Петкашев е истински герой на живота. Изключителен мъж, който не само впечатлява с актьорския си талант, но и с невероятната си сила, опитност и свеж дух. Той е абсолютният пример за това как с усмивка и решителност можем да преодолеем и най-големите предизвикателства, включително и сериозни здравословни проблеми.

Китодар Тодоров

Мислиш си, че го познаваш. Гледал си го в толкова много филми и предавания - и все е забавен. От три години развива и собствен гейминг канал - KitoGaming. И там е забавен. Срещаме се с Китодар на кафе по обяд. Усмихнат е, както винаги.

Петко Пейчинов

Представете си, че можете да носите собствения си самолет в раница. А сега си представете, че имате и суперсилата да летите. Да летиш с парапланер е истинско удоволствие. Когато сте във въздуха, забравяте за всичко, защото се концентрирате върху полета си и е толкова красиво да видите света от напълно различна гледна точка.

Башар Рахал

Елегантен, чаровен, с чувство за хумор и страхотен кавалер – това е първото ни впечатление от актьора Башар Рахал. Интересен е фактът, че според него една жена може да се отметне от дадената дума и това понякога дори е чаровно. Но един мъж никога не трябва да си го позволява.

Георги Блажев

Писател, инфлеунсър, тв лице. Всичко това и много повече е той - Георги Блажев. С уникалното си чувство за хумор може да накара всеки да се усмихне. Качество, което е особенно ценно днес - време, в което повечето от нас бързат, стресирани са и имат нужда от една малка забавна история, за да продължат да бъдат себе си.

Димитър Кузманов

Димитър Кузманов започва да тренира тенис на 6-годишна възраст. През годините се утвърждава като състезател, спечелил много национални и международни турнири. Кузманов извоюва своя първи трофей на ниво Чалънджър в началото на месец октомври и заслужено намери място сред първите 200 в световната ранглиста.

Ивайло Захариев

Ивайло Захариев е актьор, който играе еднакво въздействащо, както в театъра, така и пред камерите. Чаровният баща на двама сина наскоро каза „да“ на своята любима Станислава. Казва, че театърът има важна роля в изграждането на мъжкия му характер и че мъжът може да си позволи да бъде слаб – пред жената до него.

Светослав Гоцев

Волейболният ни национал Светослав Гоцев има тежък сезон във френския Пари Волей. Наложи му се да се справя с тежка контузия, но върви уверено напред. До голяма степен сили му дават неговата половинка, приятелите, хубавата музика.

Доц. д-р Желязко Арабаджиев

Доц. д-р Желязко Арабаджиев е началник на Отделение по Медицинска онкология и председател на Българско научно дружество по имуно-онкология. Автор и съавтор на повече от 50 публикации в национални и международни специализирани научни списания, участвал е в издаването на ръководства, учебни книги, монографии и учебници в областта на лечение на рак.

Проф. д-р Давидов

Проф. д-р Калоян Давидов е от водещите специалисти по ендоурология в България. Завършил е медицина през 1994 г. в Медицински университет – София, а през 2000 г. придобива специалност „Урология”.

Графа

Влади влиза с китара. Тананика си нещо и докато чака фотографът да си подреди кадъра, неволно запява малко. Като че ли не издържа около него да е тихо. Изглежда много съсредоточен, но в нещо негово си. Ако го попитаме какво е, сигурно ще се притесни да го каже, но с удоволствие би го изпял.

Севар Иванов

Севар е много хора едновременно - той е артист в постоянно търсене на следващата си голяма роля, заместник директор на Благоевградския театър, който отговаря на всевъзможни административни въпроси, постоянно пътуващ човек с неизчерпаемо любопитство за света и едновременно с това домашен котарак, който с удоволствие би си останал вкъщи и тази вечер.

Боян Йорданов

Боян е от онези хора, които не говорят излишно, и като че ли никога не казват неща, за които после ще съжаляват. Няма да се съгласи с вас само за да млъкнете, напротив. Ще ви изслуша, но и ще ви каже какво мисли право в очите. Той е от добрите, но очаква и ние да сме такива.

Чавдар Костов

Тихо и тайно усмихнато момче, което само за няколко минути може да накара всички около себе си да се смеят - това е Чавдар Костов. Трудно е да не го забележите с неговите близо два метра височина и внушителна брада.

Ненчо Балабанов

Виждали сме, а и сме чували, актьора Ненчо Балабанов в какви ли не роли, като най-скорошната е тази на Христо в сериала All inclusive. Но ако все пак не го познавате, можем да го опишем с няколко думи - усмихнат, привличащ вниманието и постоянно преобличащ се в различни образи човек.