0  /  100
keyboard_arrow_up
keyboard_arrow_down
keyboard_arrow_left
keyboard_arrow_right
„Вярвам, че истинската сила на мъжа се измерва в неговата способност да пребори егото си и да се стреми към доброто.”

Китодар за единствения избор между доброто и злото

Start Reading

Мислиш си, че го познаваш. Гледал си го в толкова много филми и предавания - и все е забавен. От три години развива и собствен гейминг канал - KitoGaming. И там е забавен. Срещаме се с Китодар на кафе по обяд. Усмихнат е, както винаги. Но не винаги е лесно да разберем какво се крие зад нечия усмивка и как наистина се чувства един мъж, ако не го попитаме.

Здрасти, Кито, как си?

Добре съм. Супер, даже. Днес успях да се наспя.

Много мъже избягват да говорят за своите ежедневни натоварвания и стрес, предпочитайки да ги потискат. Ти как се справяш в твоето ежедневие?

За съжаление, аз често съм много уморен през деня, защото нямам режим на спането. Животът ми от много време насам е обърнат - често работя през нощта. Даже и кафе пием с приятелите ми посред нощ и обсъждаме проекти и идеи. Но, слава Богу, нямам оплаквания - каквото идва, такова трябва да е.

Често описваме мъжете като твърди или силни. Ти такъв ли си?

Това със силата е глупост за мен. Този стереотип е следствие на базата на някакви натрупвания през хилядите години на човечеството. Но аз вярвам, че всички хора сме слаби. Физическата сила може да бъде полезна, но не е определяща за мъжката идентичност. Тя също идва от древни времена, когато всички проблеми са се решавали физически. Но в днешни времена това по-скоро ме разсмива. И изобщо тази предства, че нещо зависи от нас - ме смайва. Истината е, че нищо не зависи от нас. Саркастично глупаво е това усещане на човека за контрол над себе си или над природата. Вярвам, че истинската сила на мъжа се измерва в неговата способност да пребори егото си и да се стреми към доброто.

Смяташ ли, че хуморът, който е така присъщ за теб, може да бъде инструмент за по-лесно споделяне на чувства и преживявания с другите?

Абсолютно. Под формата на хумор можеш да кажеш много неща без да обидиш другия. Можеш да се надсмееш над пороците си, над себе си. Но не харесвам хумора, който осмива другите. Хубаво е да се смеем над себе си. През хумора моето общуване минава по-леко, защото така мога да споделя много неща. А и човек не бива да се взима насериозно. Ако някой се обиди на една шега, значи има проблем с егото. Но, ако може да се посмее над себе си, значи, поне се опитва да маха гордостта.

Как минаваш през тежки периоди?

С търпение. Когато вали дъжд, животните чакат да отмине. Стоят си и чакат да спре. Така и ние трябва да приемаме несгодите. Разбира се, можем да се опитаме да променим нещо. Но, когато не можем, е добре просто да търпим и да чакаме да отмине. Другият вариант е човек да замени търпението с агресия, с гняв или с някакъв друг заместител на щастието, който затъмнява мисълта - като алкохол, наркотици. А щастието не бива да бъде замествано, а трябва да бъде търсено. За мен истинското щастие е в хармонията. Аз съм бил най-щастлив, когато съм бил близо до Бога. Когато човек е близо до Бог, тогава нищо не му е необходимо. Тогава няма значение дали има пари, дали няма, дали някой го е нагрубил или обидил.

Според едно от последните проучвания на австралийската фондация Movember, мъжете често предпочитат да не говорят за личните си проблеми и чувства и преминават през проблемите си в тишина. Ти лично как се справяш със стреса и негативните емоции?

Основно разчитам на християнството - със смирение и с търпение. Аз съм тежък православен християнин. Вярвам, че ни е даден един шанс да изберем между доброто и злото. На нас нищо не ни принадлежи - освен изборът. И трябва да изберем с кого искаме да бъдем, с дявола или с Бога. Дори и мислите не са наши - всеки избира коя да хване, коя да хареса.

Има ли конкретни хора или места, при които се чувстваш комфортно да споделяш?

За мен е по-лесно да споделям с непознати, защото те забравят по-лесно. Когато става въпрос за проблеми и трудности, предпочитам да не натоварвам близките си. За мен споделянето е по-естествено и леко, когато говоря с хора, които не познавам.Това си е мое много лично усещане за свобода и неприкосновеност. Не обичам да говоря и по телефона. Много ценя традиционния жив контакт - да се видим, да хапнем и да се забавляваме. Не обичам споделянето да е на сила, а предпочитам това да става естествено и без натиск.

В предварителния ни разговор ми каза, че не вярваш в традиционната медицина. Защо?

Вярвам в традиционната медицина, но не използвам лекарства. Вместо тях, предпочитам добавки. Това, което ме дразни, е фармацевтичната индустрия. Много ценя превантивната медицина и превантивното здравеопазване. Вярвам, че по-добре е да се поддържа добро здраве и да се предотвратява болестта, отколкото да се лекува с лекарства, когато вече сме болни. Мисля, че превантивната медицина трябва да бъде поощрявана и подкрепяна на държавно ниво. Важно е да се създадат условия и възможности за здравословен начин на живот, като например достъп до спортни площадки и здравословна храна.

Ти си запален геймър. Как гейминг културата влияе на мъжката идентичност? Има ли специфични аспекти, които обогатяват или предизвикват мъжете в този свят?

Гейминг културата има силно влияние върху мъжката идентичност, тъй като този свят предоставя на мъжете възможност да изразяват своите интереси и страсти чрез виртуални персонажи и сценарии. Всичко е добре, докато не се превърне в страст. Коренът на думата "страст" е "страдание," и това ни напомня, че всяко нещо, което става обсебващо, може да се превърне в порок. Мъжете често се изправят пред изкушенията на гейминга и това, което може да бъде вредно за тях, е да не разпознаят границата между развлечението и зависимостта. Моята страст към игрите започна още през 80-те години. Бях спрял за две години, когато получих предложението да започна стрийминг канала и не съжалявам нито за един момент. Това стана част от моя живот и вдъхновение за моята аудитория. Игрите са само половината от стрийма. В другата половина създадох рубрика за православие и вяра. Осъзнаването и приемането на себе си и другите са ключови за постигане на хармония и успех в живота. За мен геймингът вече не е изкушение, а начин за изразяване и създаване на смисъл. Важно е да осъзнаем своите страсти и слабости и да ги насочим към нещо конструктивно, което може да вдъхнови и помогне на другите.

Сашо Кадиев и Ивелина Чоева

Здравето на мъжете засяга не само тях лично, но и всички около тях - семейство, приятели, колеги и обществото като цяло. Жените, като майки, сестри, дъщери или партньорки, често са тези, които пряко или косвено изпитват последствията от заболяванията, свързани с мъжкото здраве.

Любомир Петкашев

Любомир Петкашев е истински герой на живота. Изключителен мъж, който не само впечатлява с актьорския си талант, но и с невероятната си сила, опитност и свеж дух. Той е абсолютният пример за това как с усмивка и решителност можем да преодолеем и най-големите предизвикателства, включително и сериозни здравословни проблеми.

Китодар Тодоров

Мислиш си, че го познаваш. Гледал си го в толкова много филми и предавания - и все е забавен. От три години развива и собствен гейминг канал - KitoGaming. И там е забавен. Срещаме се с Китодар на кафе по обяд. Усмихнат е, както винаги.

Петко Пейчинов

Представете си, че можете да носите собствения си самолет в раница. А сега си представете, че имате и суперсилата да летите. Да летиш с парапланер е истинско удоволствие. Когато сте във въздуха, забравяте за всичко, защото се концентрирате върху полета си и е толкова красиво да видите света от напълно различна гледна точка.

Башар Рахал

Елегантен, чаровен, с чувство за хумор и страхотен кавалер – това е първото ни впечатление от актьора Башар Рахал. Интересен е фактът, че според него една жена може да се отметне от дадената дума и това понякога дори е чаровно. Но един мъж никога не трябва да си го позволява.

Георги Блажев

Писател, инфлеунсър, тв лице. Всичко това и много повече е той - Георги Блажев. С уникалното си чувство за хумор може да накара всеки да се усмихне. Качество, което е особенно ценно днес - време, в което повечето от нас бързат, стресирани са и имат нужда от една малка забавна история, за да продължат да бъдат себе си.

Димитър Кузманов

Димитър Кузманов започва да тренира тенис на 6-годишна възраст. През годините се утвърждава като състезател, спечелил много национални и международни турнири. Кузманов извоюва своя първи трофей на ниво Чалънджър в началото на месец октомври и заслужено намери място сред първите 200 в световната ранглиста.

Ивайло Захариев

Ивайло Захариев е актьор, който играе еднакво въздействащо, както в театъра, така и пред камерите. Чаровният баща на двама сина наскоро каза „да“ на своята любима Станислава. Казва, че театърът има важна роля в изграждането на мъжкия му характер и че мъжът може да си позволи да бъде слаб – пред жената до него.

Светослав Гоцев

Волейболният ни национал Светослав Гоцев има тежък сезон във френския Пари Волей. Наложи му се да се справя с тежка контузия, но върви уверено напред. До голяма степен сили му дават неговата половинка, приятелите, хубавата музика.

Доц. д-р Желязко Арабаджиев

Доц. д-р Желязко Арабаджиев е началник на Отделение по Медицинска онкология и председател на Българско научно дружество по имуно-онкология. Автор и съавтор на повече от 50 публикации в национални и международни специализирани научни списания, участвал е в издаването на ръководства, учебни книги, монографии и учебници в областта на лечение на рак.

Проф. д-р Давидов

Проф. д-р Калоян Давидов е от водещите специалисти по ендоурология в България. Завършил е медицина през 1994 г. в Медицински университет – София, а през 2000 г. придобива специалност „Урология”.

Графа

Влади влиза с китара. Тананика си нещо и докато чака фотографът да си подреди кадъра, неволно запява малко. Като че ли не издържа около него да е тихо. Изглежда много съсредоточен, но в нещо негово си. Ако го попитаме какво е, сигурно ще се притесни да го каже, но с удоволствие би го изпял.

Севар Иванов

Севар е много хора едновременно - той е артист в постоянно търсене на следващата си голяма роля, заместник директор на Благоевградския театър, който отговаря на всевъзможни административни въпроси, постоянно пътуващ човек с неизчерпаемо любопитство за света и едновременно с това домашен котарак, който с удоволствие би си останал вкъщи и тази вечер.

Боян Йорданов

Боян е от онези хора, които не говорят излишно, и като че ли никога не казват неща, за които после ще съжаляват. Няма да се съгласи с вас само за да млъкнете, напротив. Ще ви изслуша, но и ще ви каже какво мисли право в очите. Той е от добрите, но очаква и ние да сме такива.

Чавдар Костов

Тихо и тайно усмихнато момче, което само за няколко минути може да накара всички около себе си да се смеят - това е Чавдар Костов. Трудно е да не го забележите с неговите близо два метра височина и внушителна брада.

Ненчо Балабанов

Виждали сме, а и сме чували, актьора Ненчо Балабанов в какви ли не роли, като най-скорошната е тази на Христо в сериала All inclusive. Но ако все пак не го познавате, можем да го опишем с няколко думи - усмихнат, привличащ вниманието и постоянно преобличащ се в различни образи човек.