0  /  100
keyboard_arrow_up
keyboard_arrow_down
keyboard_arrow_left
keyboard_arrow_right
„Когато говорим или правим нещо, то трябва да се случва в три посоки – от мен към мен, от другите към мен и от мен към другите.”

Д-р Бранимир Кирилов за емоционалното и физическото здраве

Start Reading

Д-р Бранимир Кирилов е един от водещите имплантолози и орални хирурзи в България, както и човекът, който стои зад изграждането на една от най-иновативните и успешни дентални клиники в България – MEDICAL DENT. Приема за своя мисия имплантологията и ежедневно работи в посока придобиване на нови знания и внедряване на последните научни достижения в сферата. Тази философия прави MEDICAL DENT вече 17 години, една от най-надеждните клиники в България за лечение с импланти, съчетаваща безкомпромисно качество на обслужване, свръхмодерни технологии и отлично квалифициран екип.

Говорят ли открито мъжете за емоционалното си и физическо здраве?

Забелязвам, че в нашето общество все още говоренето е по-важно от правенето. Повечето хора обръщат внимание повече на казаното, а не на направеното. А кое е по-стойностно за нас като общество?

Да си говорим за здравето или да се грижим за него – според мен това е тема, на която си заслужава да се даде повече гласност. Много хора говорят за здравето, но когато дойде момента да направят нещо за него, започват най-различни оправдания, за да избягат от усилието, което трябва да положиш, в името на здравето си. То само по себе си е комплексна величина и касае всичко, което вкарваме в себе си. Трите места, от които ние допускаме нещо да влезе в нас са през устата, белия дроб и мисълта. Това означава, че трябва да се грижим еднакво добре за това каква храна поглъщаме, какъв въздух дишаме и това как контролираме стреса в живота си. Бих призовал да осмисляме повече един често използван от българите израз – „Важно е да сме живи и здрави!“, защото всъщност изговаряйки го, автоматично не осъзнаваме важността му и това какъв е пътят към постигането му.

Когато говорим или правим нещо, то трябва да се случва в три посоки – от мен към мен, от другите към мен и от мен към другите. Разглеждайки здравето като ценност в тези три посоки, би трябвало всеки един от нас да се интересува от собственото си здраве. Грижата за здравето от нас за нас е базисна. Не по-малко важна обаче е и грижата от другите за нас. За съжаление, все още забелязвам тъжни примери за това, че обществото ни нехае за другите, когато безразборно се харчи енергия или се замърсява околната среда и се хабят ресурсите на земята. Всички тези теми имат пряко отношение към темата здраве и съвременният човек трябва да се замисли за това.

Начинът ни на живот ли е основният фактор при заболяванията?

Ще развия една хипотеза – химията, която стои в основата на живота все още се преподава в училищата и университетите по начин, който се е правил и преди много години назад. Нима всички научни достижения до момента, не са достатъчни да се пренапише нова азбука на химията? Ако това се направи, няма ли да дадем възможност на хората на науката да проговорят един нов език в областта и така да се направят неподозирани научни открития? Същото важи и за студентите по медицина –днес те учат все още по учебници изготвени през 19-ти век. Нима съвременните научни достижения могат да бъдат обяснени чрез тях и как да добавим нова гледна точка към това? Смятам, че това е така, защото е удобно да стоим в зоната на комфорт и това важи силно и за образователната система, а би могло да се дадат много нови гледни точки на актуални въпроси и теми.

Генерално обобщено, относно въпроса ви, да, начинът ни на живот има огромно влияние върху здравето. Мога да развия подробно тази теза, спрямо всичко, което до този момент сочи опитът ми, но ми се иска да вярвам, че търсенията и откритията по темата ще стават все повече и ще намират все повече публичност, за да култивират в обществото повече познания. Средата, начинът ни на живот, физическата активност, храната, която поглъщаме, мислите ни – всичко това са фактори, които влияят на здравето ни и които трябва да се опитаме да контролираме.

Мъжете грижат ли се достатъчно за това как изглежда усмивката им?

В обществото ни все още не е прието мъжът да бъде суетен. Според мен суетата не е проява на по-малко мъжество, а е грижа за себе си. Да изглеждаш поддържан и в добра форма, това не е част от суетата, а е въпрос на лични ценности. Красивата усмивка не е суета, а е част от личната ни хигиена. Обръщайки се към базовите ценности, бих казал, че всъщност здравето е част от суетата. Ако не сме здрави, не изглеждаме красиви, точно за това грижата за здравето ни е базова ценност и от нея произлиза всичко останало.

Кога отива един мъж на зъболекар? Само при здравословни проблеми или и за естетически корекции?

От дългогодишната си практика имам наблюдения, че мъжете идват на зъболекар най-често, след като жените им го посетят първи и върнат позитивна обратна връзка. Много рядко мъжът предприема първата крачка.

Според вас това как изглежда един мъж, влияе ли на емоционалното му здраве?

Разбира се. Колкото и да не признава, за емоционалното здраве на мъжа е много важно той да бъде успешен. Когато мъжът е успешен, това му дава самочувствието да заяви себе си, а само така той може да бъде опора в семейството си, малката единица в обществото. Колкото повече успешни мъже има, толкова по-добре би било това за обществото, в което живеем. Тук важен фактор е и жената, която би могла да има огромна роля в развитието и утвърждаването на мъжа, както и в пътя му към успешната реализация. И точно той, успешният мъж, осъзнава колко е важно да се грижи за здравето и външния си вид.

Как променят ежедневието ни поставените импланти?

Бих направил следното сравнение – ако преди да си поставим импланти сме участвали в олимпиада за инвалиди, след поставяне на импланти вече участваме в олимпиада за здрави хора. Толкова голяма е разликата. Един тежък и напреднал пародонтит и едно обеззъбяване в следствие на него е вид инвалидност, макар чисто законодателно да не се признава за такова. Когато един човек може да възвърне нормалните си функции и начин на живот, това е огромна промяна за него.

Темата за мъжкото здраве физическо и психическо табу ли е?

За мен не. Аз говоря често по темата. Тя е в голяма степен грижа от мен за мен. От другите към мен, това най-често е грижата на близките ни хора за нас, а от мен за другите, това е ежедневието за мен, защото всеки ден се грижа за здравето на своите пациенти. Не трябва темата за мъжкото здраве да е табу, включително и темета за мъжкото сексуално здраве. Тя е последица от общото здраве. Дискусията трябва да бъде началото, но след това по-важно е тя да бъде последвана от конкретни действия. Без тях, разговорът не води до резултат.

Стресът и напрежението неизменна част от работата ли са?

Напоследък много се говори за стреса и напрежението, а всъщност по-важно е как човек посреща и преработва тези явления. Дали преработва стреса рационално, емоционално или чрез бягство? Трите модела на поведение имат различни последици за човек поставен в условия на стрес. Всъщност важен е начинът на преработка на стреса и тук главна роля играе работата със себе си. Основополагащо е да намерим верния за нас метод, който да не дава негативно отражение върху психиката и здравето ни.

За да сме способни да се справим с натоварването в ежедневието, трябва да съумеем да повишим издръжливостта си. Колкото по-добро е здравословното ни състояние, толкова по-високи нива на натоварване можем да обработим. Работата със себе си в посока личностно развитие, това помага да се справим със стреса и натоварването и е правилната посока, която трябва да поемем, вместо пасивно да отчитаме думи като бърнаут, така актуални напоследък. Тези чуждици ликвидират думите, с които се описва състоянието, а те са по-важни, защото в основата им стоят и отговорите, как да се справим с тях. Себепознанието ни помага да обработим правилно стреса. Точно заради това себерефлексията е важна - фалшивият образ, който имаме за себе си, може да доведе до много погрешно изкривяване на реалността, в която живеем. Бягството не е решение за справяне със стреса. Рационалният подход е онзи, който ни помага да се справим с него, осъзнавайки действията си.

Башар Рахал

Елегантен, чаровен, с чувство за хумор и страхотен кавалер – това е първото ни впечатление от актьора Башар Рахал. Интересен е фактът, че според него една жена може да се отметне от дадената дума и това понякога дори е чаровно. Но един мъж никога не трябва да си го позволява.

Георги Блажев

Писател, инфлеунсър, тв лице. Всичко това и много повече е той - Георги Блажев. С уникалното си чувство за хумор може да накара всеки да се усмихне. Качество, което е особенно ценно днес - време, в което повечето от нас бързат, стресирани са и имат нужда от една малка забавна история, за да продължат да бъдат себе си.

Димитър Кузманов

Димитър Кузманов започва да тренира тенис на 6-годишна възраст. През годините се утвърждава като състезател, спечелил много национални и международни турнири. Кузманов извоюва своя първи трофей на ниво Чалънджър в началото на месец октомври и заслужено намери място сред първите 200 в световната ранглиста.

Ивайло Захариев

Ивайло Захариев е актьор, който играе еднакво въздействащо, както в театъра, така и пред камерите. Чаровният баща на двама сина наскоро каза „да“ на своята любима Станислава. Казва, че театърът има важна роля в изграждането на мъжкия му характер и че мъжът може да си позволи да бъде слаб – пред жената до него.

Светослав Гоцев

Волейболният ни национал Светослав Гоцев има тежък сезон във френския Пари Волей. Наложи му се да се справя с тежка контузия, но върви уверено напред. До голяма степен сили му дават неговата половинка, приятелите, хубавата музика.

Доц. д-р Желязко Арабаджиев

Доц. д-р Желязко Арабаджиев е началник на Отделение по Медицинска онкология и председател на Българско научно дружество по имуно-онкология. Автор и съавтор на повече от 50 публикации в национални и международни специализирани научни списания, участвал е в издаването на ръководства, учебни книги, монографии и учебници в областта на лечение на рак.

Проф. д-р Давидов

Проф. д-р Калоян Давидов е от водещите специалисти по ендоурология в България. Завършил е медицина през 1994 г. в Медицински университет – София, а през 2000 г. придобива специалност „Урология”.

Графа

Влади влиза с китара. Тананика си нещо и докато чака фотографът да си подреди кадъра, неволно запява малко. Като че ли не издържа около него да е тихо. Изглежда много съсредоточен, но в нещо негово си. Ако го попитаме какво е, сигурно ще се притесни да го каже, но с удоволствие би го изпял.

Севар Иванов

Севар е много хора едновременно - той е артист в постоянно търсене на следващата си голяма роля, заместник директор на Благоевградския театър, който отговаря на всевъзможни административни въпроси, постоянно пътуващ човек с неизчерпаемо любопитство за света и едновременно с това домашен котарак, който с удоволствие би си останал вкъщи и тази вечер.

Боян Йорданов

Боян е от онези хора, които не говорят излишно, и като че ли никога не казват неща, за които после ще съжаляват. Няма да се съгласи с вас само за да млъкнете, напротив. Ще ви изслуша, но и ще ви каже какво мисли право в очите. Той е от добрите, но очаква и ние да сме такива.

Чавдар Костов

Тихо и тайно усмихнато момче, което само за няколко минути може да накара всички около себе си да се смеят - това е Чавдар Костов. Трудно е да не го забележите с неговите близо два метра височина и внушителна брада.

Ненчо Балабанов

Виждали сме, а и сме чували, актьора Ненчо Балабанов в какви ли не роли, като най-скорошната е тази на Христо в сериала All inclusive. Но ако все пак не го познавате, можем да го опишем с няколко думи - усмихнат, привличащ вниманието и постоянно преобличащ се в различни образи човек.