0  /  100
keyboard_arrow_up
keyboard_arrow_down
keyboard_arrow_left
keyboard_arrow_right
„Истинският мъж трябва да внася сигурност и да бъде благ и мек човек, а не обратното.”

Ивелина Чоева и Сашо Кадиев за здравето, любовта и подкрепата

Start Reading

Здравето на мъжете засяга не само тях лично, но и всички около тях - семейство, приятели, колеги и обществото като цяло. Жените, като майки, сестри, дъщери или партньорки, често са тези, които пряко или косвено изпитват последствията от заболяванията, свързани с мъжкото здраве. Те често са тези, които насърчават мъжете в живота си да се грижат за себе си.

Въпреки че Movember е фокусиран върху мъжкото здраве, жените могат да бъдат мощни посланици на проблема и да повлияят на мъжете около тях да приемат активна позиция към своето благосъстояние. Ивелина Чоева е социален предприемач и преди 4 години разработва първото в Източна Европа мобилно приложение "За теб" в помощ на жертви на домашно насилие. Завършва Университета на Източен Лондон със специалност Бизнес и маркетинг с фокус върху модната индустрия.

Тя е и годеницата на Александър Кадиев. Те са двойка, която не само споделя живота, но и общите си ценности и ангажимент към обществените каузи. Двамата рядко дават интервюта заедно, но се включват в тази социална инициатива, защото имат какво да кажат.

Сашо и Ивелина, какво се случва сега с вас? Сашо, ти вече не си в телевизията. Ивелинa, има ли нещо ново покрай твоето приложение “За теб”?

Сашо: Да, вече не съм в телевизията всеки ден, но работата ми е на пълни обороти, което е страхотно. Играя в театъра, участвам в различни представления и снимам реклами. Последната ми роля е далече от комедийните и хората могат да ме видят в различна, драматична светлина. Другото ново и много интересно е, че с майка ми - Катето Евро, подготвяме документален спектакъл за нейния живот. Там аз влизам в 5 различни роли.

Ивелина: А аз подготвям обновление на приложението "За теб". Предстои да предоставяме безплатна помощ от психолози и юристи, директно чрез приложението. Другото ново е, че ще предлагаме и помощ за мъже. А психологическата помощ за мъжете е тясно свързана и с физическото им здраве. И съм заета да обичам Сашо, което си е сложна работа!

Как можем да насърчим партньорите си да се грижат за собственото си здраве?

Ивелина: Мисля, че можем да насърчим партньорите си, като им бъдем подкрепа за тях и ги информираме за важността на редовните прегледи. Например, аз предложих на Сашо да отидем заедно да си направим изследвания, което е удобно и ефективно. Този вид съвместни стъпки могат да насърчат мъжете да се грижат по-добре за своето здраве.

Сашо: Вярно е, че често подценяваме грижата за собственото си здраве. За мъжете е особено важно да бъдат осведомени за рисковете и да се отнасят сериозно към редовните изследвания.

Ивелина: Истината е, че в момента сме в такава ситуация със Сашо, но наобратно. От няколко седмици той ми повтаря, че трябва да отида на мамолог, след като не съм ходила на преглед от 3 години.

Сашо: Важно е да осъзнаем, че често подценяваме собственото си здраве. Заболявания като рак на простата при мъжете и рак на гърдата при жените могат да се предотвратят или лекуват по-ефективно, ако се открият рано. Много от нас сме заети с работа и отлагаме прегледите, а някои дори се страхуват да отидат на лекар.

Как можем по принцип да насърчаваме партньорите си в живота да ходят на лекар?

Сашо: Хващаме другия за ръка и отиваме! Мисля, че всички ние трябва да си отделим време да направим прегледи и изследвания.

Ивелина: Ще е страхотно, ако можем да отидем заедно като двойка - да се организираме и да направим изследванията си. Съвсем наскоро разбрах, че това се предлага като услуга в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост. Там предлагат всички необходими изследвания с всички лекари на едно място. Преди трябваше да обикалям и да си правя часове на различни места, което беше уморително и неудобно. Трябваше да отделя 3 дни, за да обиколя всички лекари. А сега мога да направите всичко необходимо на едно място и да се прегледам от глава до пети за няколко часа.

Вие как се грижите за своето собствено здраве, за да сте по-добри партньори за другия?

Сашо: Аз не се грижа за здравето си. Не спя, пуша. Аз съм много лош пример, защото не се интересувам от своето здраве. Имам много енергия и тя ме държи, но това скоро ще свърши.

Ивелина: Искаме да ходим на спорт, да се наспиваме, да се храним здравословно.

Сашо: Щастливите хора имат по силна имунна система.

Как поддържате връзката и романтичните си отношения в ежедневието, като заети професионалисти и публични личности?

Сашо: Обичаме да пътуваме, да ходим на хубави ресторантчета, да си говорим, да се любим. Както знаете, сексът играе своята роля в поддържането на близостта и е много важен за здравата имунна система.

Връзката между физическото и психическото здраве е сложна и важна. Как тази връзка може да подобри качеството на живот както за мъжете, така и за жените?

Сашо: Емоциите имат силно влияние върху нашето физическо здраве. Стресът и негативните емоции могат да предизвикат различни заболявания. Така че, грижата за психическото здраве е също толкова важна, колкото и за физическото.

Ивелина: Абсолютно съм съгласна. Емоционалното ни благополучие и умението ни да се справяме със стреса са от съществено значение за качеството на живот както на мъжете, така и на жените. Подкрепата и разбирателството в семейните и романтични отношения могат да имат голямо влияние върху психическото ни здраве.

Има ли равенство между половете? Има ли типично мъжки и типично женски сфери?

Сашо: Светът е мъжки. Жените стават все по-активни и заемат важни позиции. Въпреки това, все още има работа да се свърши в тази посока, особено по отношение на заплащането и равенството във възможностите.

Ивелина: Все още има дисбаланс и стереотипи. Жените трябва да имат свобода да избират какъв живот и кариера искат, без да бъдат ограничавани от обществените очаквания. В същото време, мъжете също трябва да имат свободата да бъдат себе си и да не се чувстват притеснени от типично мъжките стереотипи.

Какво е "мъжко поведение" във вашия свят и какво мислите за влиянието му върху областите, които подкрепяте и в които се развивате?

Ивелина: Мъжкото поведение според мен трябва да се свързва със сигурност и надеждност. Мъжете трябва да бъдат подкрепящи и да спазват думата си. Това не важи само в личните отношения, но и в работата.

Сашо: Точно така е - мъжете трябва да бъдат сигурни и надеждни. Добрият мъж трябва да бъде способен да се грижи за хората около себе си и да им предоставя сигурност. Истинският мъж се отличава с качества като състрадателност, толерантност и широка перспектива. Той е благороден, щедър и мек по натура, а не агресивен. Този мъж може да приеме всички около него и да се грижи за тях, проявявайки разбиране.

Ние, съвременните мъже изгубихме този баланс. Социалните и културни очаквания ни насърчават да бъдем състезателни и агресивни. Истинската сила на мъжа произлиза от умението му да приема и да се грижи за околните хора, докато запазва своята благородна страна. Проблемът със средата и социалните очаквания може да подтикне мъжа да стане агресивен, като този стремеж не винаги е положителен. Именно поради тази причина и жените изгубиха мекотата и нежността си, а вместо това станаха оцеляващи. Всички станахме оцеляващи. Истинският мъж трябва да намери равновесие в себе си, за да бъде подкрепящ и надежден.

В света на изкуството и актьорството, има ли разлика в начина, по който мъжете изразяват своите емоции и търсят подкрепа? Считаш ли, че креативната среда предлага повече пространство за емоционална откритост?

Сашо: Културата и образованието винаги дават на човека повече възможности да се изразява емоционално. Те облагородяват човека и му предоставят възможността да размишлява и да разсъждава по-дълбоко, което често води до по-богати емоционални изрази. Когато човек тренира мозъка си от малък да анализира и да разсъждава, той става по-чувствителен и емоционален, като че ли мускулите на ума му се упражняват и развиват с времето.

Ивелина: В нашия случай, Сашо е много експресивен и това е видно по начина, по който изразява своите емоции. Той има уникален талант да изразява широк спектър от чувства и страсти, което го прави изключително привлекателен за мен. Неговата емоционалност и способността му да се разкрива и да изразява слабостта си го правят истински и силен мъж в моите очи. Той не се страхува да покаже своите слабости и това го прави по-силен.

Сашо: Когато мъжът се осмели да се разкрие и да покаже своите емоции, това не го прави по-слаб, а по-човечен и по-интересен. В креативната среда, където се цени способността да се изразяват чувствата, този вид емоционална откритост се посреща с признание и възхищение.

Обсъждате ли темата за мъжкото здраве помежду си или с приятелите си?

Ивелина: С приятелите си често разговарям за важността на редовните медицински прегледи и грижата за здравето. Подкрепям и насърчавам всички да бъдат отговорни и да следват здравословния начин на живот.

Сашо: И аз не крия темата за мъжкото здраве. За мен това е важно и съм готов да го обсъждам с приятелите си.

Възможността за открит и директен диалог между мъжете и жените по въпроси като психическото здраве, ранната диагностика на болести и превенцията е от съществено значение. Как можем да насърчим този вид диалог и споделяне на опит и знание?

Сашо: Превенцията е от решаващо значение. Трябва да се грижим за собственото си здраве и да не чакаме до момента, в който стане критично. Това важи, както за физическото, така и за психическото здраве.

Ивелина: Трябва да инвестираме в превенцията и да насърчаваме редовните прегледи и здравословния начин на живот. Можем да насърчим този вид диалог чрез образователни и информационни кампании, както и чрез подкрепа и разбирателство.

Сашо Кадиев и Ивелина Чоева

Здравето на мъжете засяга не само тях лично, но и всички около тях - семейство, приятели, колеги и обществото като цяло. Жените, като майки, сестри, дъщери или партньорки, често са тези, които пряко или косвено изпитват последствията от заболяванията, свързани с мъжкото здраве.

Любомир Петкашев

Любомир Петкашев е истински герой на живота. Изключителен мъж, който не само впечатлява с актьорския си талант, но и с невероятната си сила, опитност и свеж дух. Той е абсолютният пример за това как с усмивка и решителност можем да преодолеем и най-големите предизвикателства, включително и сериозни здравословни проблеми.

Китодар Тодоров

Мислиш си, че го познаваш. Гледал си го в толкова много филми и предавания - и все е забавен. От три години развива и собствен гейминг канал - KitoGaming. И там е забавен. Срещаме се с Китодар на кафе по обяд. Усмихнат е, както винаги.

Петко Пейчинов

Представете си, че можете да носите собствения си самолет в раница. А сега си представете, че имате и суперсилата да летите. Да летиш с парапланер е истинско удоволствие. Когато сте във въздуха, забравяте за всичко, защото се концентрирате върху полета си и е толкова красиво да видите света от напълно различна гледна точка.

Башар Рахал

Елегантен, чаровен, с чувство за хумор и страхотен кавалер – това е първото ни впечатление от актьора Башар Рахал. Интересен е фактът, че според него една жена може да се отметне от дадената дума и това понякога дори е чаровно. Но един мъж никога не трябва да си го позволява.

Георги Блажев

Писател, инфлеунсър, тв лице. Всичко това и много повече е той - Георги Блажев. С уникалното си чувство за хумор може да накара всеки да се усмихне. Качество, което е особенно ценно днес - време, в което повечето от нас бързат, стресирани са и имат нужда от една малка забавна история, за да продължат да бъдат себе си.

Димитър Кузманов

Димитър Кузманов започва да тренира тенис на 6-годишна възраст. През годините се утвърждава като състезател, спечелил много национални и международни турнири. Кузманов извоюва своя първи трофей на ниво Чалънджър в началото на месец октомври и заслужено намери място сред първите 200 в световната ранглиста.

Ивайло Захариев

Ивайло Захариев е актьор, който играе еднакво въздействащо, както в театъра, така и пред камерите. Чаровният баща на двама сина наскоро каза „да“ на своята любима Станислава. Казва, че театърът има важна роля в изграждането на мъжкия му характер и че мъжът може да си позволи да бъде слаб – пред жената до него.

Светослав Гоцев

Волейболният ни национал Светослав Гоцев има тежък сезон във френския Пари Волей. Наложи му се да се справя с тежка контузия, но върви уверено напред. До голяма степен сили му дават неговата половинка, приятелите, хубавата музика.

Доц. д-р Желязко Арабаджиев

Доц. д-р Желязко Арабаджиев е началник на Отделение по Медицинска онкология и председател на Българско научно дружество по имуно-онкология. Автор и съавтор на повече от 50 публикации в национални и международни специализирани научни списания, участвал е в издаването на ръководства, учебни книги, монографии и учебници в областта на лечение на рак.

Проф. д-р Давидов

Проф. д-р Калоян Давидов е от водещите специалисти по ендоурология в България. Завършил е медицина през 1994 г. в Медицински университет – София, а през 2000 г. придобива специалност „Урология”.

Графа

Влади влиза с китара. Тананика си нещо и докато чака фотографът да си подреди кадъра, неволно запява малко. Като че ли не издържа около него да е тихо. Изглежда много съсредоточен, но в нещо негово си. Ако го попитаме какво е, сигурно ще се притесни да го каже, но с удоволствие би го изпял.

Севар Иванов

Севар е много хора едновременно - той е артист в постоянно търсене на следващата си голяма роля, заместник директор на Благоевградския театър, който отговаря на всевъзможни административни въпроси, постоянно пътуващ човек с неизчерпаемо любопитство за света и едновременно с това домашен котарак, който с удоволствие би си останал вкъщи и тази вечер.

Боян Йорданов

Боян е от онези хора, които не говорят излишно, и като че ли никога не казват неща, за които после ще съжаляват. Няма да се съгласи с вас само за да млъкнете, напротив. Ще ви изслуша, но и ще ви каже какво мисли право в очите. Той е от добрите, но очаква и ние да сме такива.

Чавдар Костов

Тихо и тайно усмихнато момче, което само за няколко минути може да накара всички около себе си да се смеят - това е Чавдар Костов. Трудно е да не го забележите с неговите близо два метра височина и внушителна брада.

Ненчо Балабанов

Виждали сме, а и сме чували, актьора Ненчо Балабанов в какви ли не роли, като най-скорошната е тази на Христо в сериала All inclusive. Но ако все пак не го познавате, можем да го опишем с няколко думи - усмихнат, привличащ вниманието и постоянно преобличащ се в различни образи човек.