0  /  100
keyboard_arrow_up
keyboard_arrow_down
keyboard_arrow_left
keyboard_arrow_right
„Всеки човек трябва да бъде готов да търси промяна и да има желанието да се промени.”

Повече от Игра: Станислав Ангелов за спорта, живота и любовта

Start Reading

В динамичния свят на професионалния футбол, Станислав Ангелов се откроява не само със своето спортно майсторство, но и с дълбоките си ценности като отговорност, честност и взаимопомощ. Известен с отдадеността си както на терена, така и извън него, той дава своя уникален поглед върху живота, любовта към спорта и ролята на мъжете в нашето постоянно променящо се общество. В това откровено интервю, проведено в рамките на кампанията "Обединени в грижа за мъжкото здраве" на Аджибадем Сити Клиник, Ангелов подчертава важността на грижата за здравето и благополучието, както за себе си, така и за тези, които следват неговите стъпки. От мечтаещ младеж до настоящите ангажименти с младите спортисти, той разгръща своята философия за живота, преминаваща от стремежа към личен успех към грижата и наставничеството за следващите поколения.

Щастлив мъж ли си?

Да! Много! Аз съм човек, който е сбъднал всичките си детски мечти. Малко хора могат да се похвалят с това.

Коя беше първата ти сбъдната детска мечта?


Да стана футболист, да играя в националния отбор, да съм капитан на Левски, да имам две деца - едното момче, другото момиче. А сегашните ми мечти вече не са свързани с мен самия, а с по-глобални неща.

А как стана футболист?

Винаги съм искал, мечтал, тренирал и съм бил отдаден в тази посока С много труд и малко шанс.

Ако не беше футболист, какъв щеше да си?

Полицай. Аз израстнах по районните. Родителите ми бяха полицаи. Имам в себе си желанието вечно да помагам, на някой в беда да му подам ръка Заради достойните родители, които имам, винаги съм виждал тази професия като нещо много чисто и ясно изразено в това да си отговорен човек и да правиш нещо за другите, а не за себе си.

Ти сега правиш много неща за децата…

Това е по-сериозно от това да постигаш своите мечти - да се опиташ да постигнеш мечтите на някой друг или поне да му помогнеш да ги гони и да го насочваш, да го подкрепяш. Фокусът ми вече не е в мен. Аз не съм вече на преден план в моето съзнание - а моите деца и децата, които тепърва се развиват и ми се доверяват.

Какви мъже ще станат днешните деца?

Съвремението е предизвикателство за мъжете. В миналото мъжете са били водещи, но сега това се променя и мъжът започва да става по-пасивен. Жените поемат голяма част от отговорностите в живота. Аз съм объркан, защото съм израснал в различна среда и принадлежа към друго поколение. За мен лично жените са по-добрата половина от човечеството, но и те имат своите предизвикателства, с които трябва да се справят, а това не е възможно без мъжете. Мъжката роля е важна и не бива да се пренебрегва. Трябва да научим момчетата да бъдат борбени, отговорни, честни и да следват основните принципи на мъжествеността: да помагат на другите, да бъдат добри хора, да се образоват и да имат достойни професии.
Майките са изключително загрижени за своите деца, което понякога води до прекомерна защита. Но мъжът трябва да поеме своята роля и да настоява момчетата да се научат да се справят сами. Сегашните деца често се разглеждат като твърде уязвими – не може да ги вали дъжд, не може да ги духа вятър и майките бързат да ги защитят. Разбирам ги, но не е добре за момчетата. Това трябва да се промени, ако искаме да отгледаме истински мъже.

Кой е твоят герой в живота?

Нямам герой. Сам съм си се изграждал.

На какви ценности те е научил спортa?

Спортът ме научи да се боря за успехите си и да се трудя за всеки един от тях, да бъда дисциплиниран и отдаден. Когато имам ясна и конкретна цел, аз пренебрегвам всичко останало, за да я постигна. Спортът ни учи на значението на здравословния начин на живот и грижата за тялото ни, като ни напомня, че то е храм, за който трябва да се грижим внимателно. Също така ни учи на уважение: първо към самите нас, второ към хората, които ни подкрепят, трето към нашите противници и четвърто към тези, които дори ни мразят. Понякога омразата от другите може да бъде мотивираща, като ни предоставя възможността да покажем, че сме повече от техните предразсъдъци и че сме едни чисти същества, които се борят по начин, който смятаме за правилен.

Какво те мотивира да работиш усилено за промяна в спортната среда за децата?

Мотивира ме липсата на отговорност от страна на държавните органи по отношение на спорта. Докато другите социално значими отрасли за развитието на децата получават подкрепа и инвестиции, спортът често е пренебрегван. През последните 30 години той е на последно място в приоритетите на управляващите, което води до неговия упадък. В миналото НСА е вадила най-качествените спортисти, но сега не можем да кажем същото. Смятам, че всички ние, които сме постигнали мечтите си в спорта, трябва да се борим за това всяко дете да има шанс и възможности за развитие, подобно на нашия път. Спортът предлага много – той учи на координация, субординация, ориентация и дава умения, които в миналото децата учеха на улицата. Ако не спортуват в контактен и колективен спорт, те губят тези важни умения. Колективният спорт предлага и социална дейност, която стимулира децата да реагират рязко и интуитивно на обграждащата ги среда. Ние бяхме по-ориентирани и подготвени за реалния живот. Затова е по-добре да насърчаваме децата да участват в спортове, които ги вълнуват, вместо да се фокусираме само на физическото образование в училище. Важно е да разбираме колко е значимо за човек да спортува до 18-годишна възраст, тъй като това му помага в развитието във всяка сфера на обществото

Животът колективен спорт ли е?

Категорично! Животът е спорт с един отбор, в който ти трябва да се поставиш по-най точния начин, гонейки своите мечти и най вече с чистата ти, дадена от Господ свята любов. Защото само, когато правиш това, което обичаш, можеш да се развиеш по най-добрия начин. Така се създава невероятна синергия, където няма място за завист, злоба или напрежение. Да, спортът е съревнование, но той трябва да бъде изпълнен с уважение и респект към другите, а не с желание да ги унищожиш. Когато се състезаваме в спорта с правилния дух, внасяме мир в живота си. Важно е да правим всичко с любов.

Какво е футболът за теб с една дума?

Любов.

Мъжки ли светът на спорта?


Не. В света на спорта могат да участват всички.

Позволяваш ли си да бъдеш емоционален и да показваш слабост?

Да не показваш емоциите си не означава, че ги нямаш. Важно е да разграничаваме дали човек е чувствителен или просто емоционален. Емоциите често могат да бъдат заблуждаващи, а чувствителността позволява на човек да изпитва най-красивите аспекти на живота - любов, състрадание, емпатия и загриженост за обществото и другите хора. От друга страна, когато става въпрос за емоционалност, тя може да се превърне в нещо негативно. Емоцията е недоброто продължение на чувствителността Тя често е лош съветник, особено когато е свързана с агресия. В спорта, например, може да поискаш да атакуваш противника, но трябва да управляваш емоциите си, да осъзнаеш себе си и да избереш по-стратегически подход за победа. Това е истинската сила - способността да задържиш чувствата си, да се научиш от ситуацията и да продължиш напред. Всичко в живота трябва да се случва осъзнато, а спортът ни учи точно на това.

Как се справяш със стреса?

Основният ми начин за справяне със стреса е спортът. Животът е много динамичен, а работните часове често водят до претоварване и намаляване на ефективността. Стресът идва не само от работата, но и от съвременните технологии и начини на комуникация. Не бих казал, че се справяме напълно със стреса, но като човек, който е свързан със спорта, се старая да правя всичко възможно за оцеляване. В момента се води битка за децата - усилията ни са насочени към това да им предложим най-доброто. Ситуацията е трудна, има много предизвикателства. Има хора, които уж са там за спорта, но всъщност искат да печелят. Например във футболния съюз има конфликти и противоречия, които лично за мен са изключително неприятни и разочароващи. Хора, които са били идоли, сега се държат просташки и невъзпитано, което вреди на образа на спорта. Промяната трябва да идва постепенно и конструктивно. Вярвам, че ситуацията може да се промени. Смятам, че е важно да има приемственост и надграждане в спортните организации. Аз съм оптимист и вярвам в положителната промяна.

Мъжете често са на първа линия да помогнат на приятелите си, но рядко са склонни да поискат помощ, когато самите те се сблъскват с проблеми? Ти така ли си?

Според мен, не е срамно да поискаш помощ. Също така не е срамно да получиш отказ или да откажеш помощ на другите. По-скоро проблемът е, ако един мъж поеме ангажимент и не успее да го изпълни. Това лично за мен е неприемливо и не го толерирам. За мен, истинските мъже са тези, които умеят да спазват дадените обещания, дори към случайни хора. Важно е да си добър и да подаваш ръка за помощ. Всеки човек трябва да бъде готов да търси промяна и да има желанието да се промени.
В месеца на мъжкото здраве „Аджибадем Сити Клиник“ ви подканва да запишете час за профилактичен преглед на *5544 или онлайн на: https://acibademcityclinic.bg/tokuda/rezervirai-svoq-pregled
Нека заедно бъдем по-информирани и активни в грижата за нашето здраве!


Сашо Кадиев и Ивелина Чоева

Здравето на мъжете засяга не само тях лично, но и всички около тях - семейство, приятели, колеги и обществото като цяло. Жените, като майки, сестри, дъщери или партньорки, често са тези, които пряко или косвено изпитват последствията от заболяванията, свързани с мъжкото здраве.

Любомир Петкашев

Любомир Петкашев е истински герой на живота. Изключителен мъж, който не само впечатлява с актьорския си талант, но и с невероятната си сила, опитност и свеж дух. Той е абсолютният пример за това как с усмивка и решителност можем да преодолеем и най-големите предизвикателства, включително и сериозни здравословни проблеми.

Китодар Тодоров

Мислиш си, че го познаваш. Гледал си го в толкова много филми и предавания - и все е забавен. От три години развива и собствен гейминг канал - KitoGaming. И там е забавен. Срещаме се с Китодар на кафе по обяд. Усмихнат е, както винаги.

Петко Пейчинов

Представете си, че можете да носите собствения си самолет в раница. А сега си представете, че имате и суперсилата да летите. Да летиш с парапланер е истинско удоволствие. Когато сте във въздуха, забравяте за всичко, защото се концентрирате върху полета си и е толкова красиво да видите света от напълно различна гледна точка.

Башар Рахал

Елегантен, чаровен, с чувство за хумор и страхотен кавалер – това е първото ни впечатление от актьора Башар Рахал. Интересен е фактът, че според него една жена може да се отметне от дадената дума и това понякога дори е чаровно. Но един мъж никога не трябва да си го позволява.

Георги Блажев

Писател, инфлеунсър, тв лице. Всичко това и много повече е той - Георги Блажев. С уникалното си чувство за хумор може да накара всеки да се усмихне. Качество, което е особенно ценно днес - време, в което повечето от нас бързат, стресирани са и имат нужда от една малка забавна история, за да продължат да бъдат себе си.

Димитър Кузманов

Димитър Кузманов започва да тренира тенис на 6-годишна възраст. През годините се утвърждава като състезател, спечелил много национални и международни турнири. Кузманов извоюва своя първи трофей на ниво Чалънджър в началото на месец октомври и заслужено намери място сред първите 200 в световната ранглиста.

Ивайло Захариев

Ивайло Захариев е актьор, който играе еднакво въздействащо, както в театъра, така и пред камерите. Чаровният баща на двама сина наскоро каза „да“ на своята любима Станислава. Казва, че театърът има важна роля в изграждането на мъжкия му характер и че мъжът може да си позволи да бъде слаб – пред жената до него.

Светослав Гоцев

Волейболният ни национал Светослав Гоцев има тежък сезон във френския Пари Волей. Наложи му се да се справя с тежка контузия, но върви уверено напред. До голяма степен сили му дават неговата половинка, приятелите, хубавата музика.

Доц. д-р Желязко Арабаджиев

Доц. д-р Желязко Арабаджиев е началник на Отделение по Медицинска онкология и председател на Българско научно дружество по имуно-онкология. Автор и съавтор на повече от 50 публикации в национални и международни специализирани научни списания, участвал е в издаването на ръководства, учебни книги, монографии и учебници в областта на лечение на рак.

Проф. д-р Давидов

Проф. д-р Калоян Давидов е от водещите специалисти по ендоурология в България. Завършил е медицина през 1994 г. в Медицински университет – София, а през 2000 г. придобива специалност „Урология”.

Графа

Влади влиза с китара. Тананика си нещо и докато чака фотографът да си подреди кадъра, неволно запява малко. Като че ли не издържа около него да е тихо. Изглежда много съсредоточен, но в нещо негово си. Ако го попитаме какво е, сигурно ще се притесни да го каже, но с удоволствие би го изпял.

Севар Иванов

Севар е много хора едновременно - той е артист в постоянно търсене на следващата си голяма роля, заместник директор на Благоевградския театър, който отговаря на всевъзможни административни въпроси, постоянно пътуващ човек с неизчерпаемо любопитство за света и едновременно с това домашен котарак, който с удоволствие би си останал вкъщи и тази вечер.

Боян Йорданов

Боян е от онези хора, които не говорят излишно, и като че ли никога не казват неща, за които после ще съжаляват. Няма да се съгласи с вас само за да млъкнете, напротив. Ще ви изслуша, но и ще ви каже какво мисли право в очите. Той е от добрите, но очаква и ние да сме такива.

Чавдар Костов

Тихо и тайно усмихнато момче, което само за няколко минути може да накара всички около себе си да се смеят - това е Чавдар Костов. Трудно е да не го забележите с неговите близо два метра височина и внушителна брада.

Ненчо Балабанов

Виждали сме, а и сме чували, актьора Ненчо Балабанов в какви ли не роли, като най-скорошната е тази на Христо в сериала All inclusive. Но ако все пак не го познавате, можем да го опишем с няколко думи - усмихнат, привличащ вниманието и постоянно преобличащ се в различни образи човек.