0  /  100
keyboard_arrow_up
keyboard_arrow_down
keyboard_arrow_left
keyboard_arrow_right
„Мъжът е мъж, например, когато прегръща детето си, което единствено в класа не е поканено на рожден ден.”

Георги Блажев и “определението”, което дава за истински мъж: преди всичко стабилен, постоянен и наясно със себе си

Start Reading

Писател, инфлеунсър, тв лице. Всичко това и много повече е той - Георги Блажев. С уникалното си чувство за хумор може да накара всеки да се усмихне. Качество, което е особенно ценно днес - време, в което повечето от нас бързат, стресирани са и имат нужда от една малка забавна история, за да продължат да бъдат себе си.

Ти си известен и това автоматично те поставя в ролята на човек, който трябва да дава пример с поведението си. Това натоварва ли те?

Приемам гласността, която имам, в телевизията и в социалните мрежи, като привилегия, а не като бреме. В същото време осъзнавам, че голяма група от подрастващите в България са като пластелин и актьори, музикални изпълнители и особено инфлуенсъри трябва да внимават как си “играят” с него. Казвам „особено инфлуенсъри“, защото днес младите живеят в телефона и е важно какви „съквартиранти“ си избират. Моята лична отговорност се изразява в това всеки ден да съм честен, информиран, да не съм самоцелен в посланията си и от време на време да се подсещам: „Ами ако някой си татуира на прасеца това, което току-що каза?“

В какво според теб се изразява силата на един мъж?

В мълчаливата вяра, че утре ще е по-леко от днес. Дори, когато отсъстват видими предпоставки за това. Най-вече тогава. Мъжът е мъж, когато прегръща детето си, което единствено в класа не е поканено на рожден ден. Когато няма два лева в джоба и се амбицира да има 200 000. Когато стиска ръката на приятелката си, след като фризьорът ѝ е „съсипал живота“. Мъжът не мрънка. Той има една почти дебилна убеденост, че „и това ще мине“. Никоя емоция, никоя ситуация не е финална.

Какво ти дава стимул да се справяш с предизвикателствата?

Предимно крайните срокове и опасността да ме уволнят.

Мъжете трябва ли да бъдат емоционални? А ти емоционален ли си?

Хората като цяло трябва да са такива, каквито са, и да не се съобразяват с очакванията на обществото и най-вече на срещуположния пол към тях. Да се правиш на друг, заради друг, е зле преценена емоционална инвестиция. Ти, човеко, който четеш това, си супер конкретен бизнесмен. Ти имаш улична сергия за зелен сладолед от сини сливи, сервиран във фунийки във формата на буквата Щ. Пред теб няма да се спре тълпа, но ще се спрат двама-трима. И това е страхотно. Аз лично се плаша от робо-хора, които изглеждат толкова лишени от емоции, че ми идва да им кажа: „Алекса, плей съм мюзик“.

Какво значи изразът “мъжка дума” за теб?

Когато си обещал на приятел, че ще излезете да пийнете и 20 минути преди срещата ви всяка една фибра от тялото ти се е сношила с дивана и ти остава само още един епизод от Squid Game, да спреш рязко телевизора и да влезеш в банята.

Какъв, според теб, е съвременният “истински мъж” - как изглежда, какви са принципите му, какво първо впечатление оставя?

Външният вид е без значение, стига да бъде автентичен и да няма напън (напън да не се бърка с усилие, второто е задължително във всичко). Ако си тип, който носи мокасини и кара тротинетка, носи мокасини и карай тротинетка. Ако се чувстваш добре с кецове и кожено яке, ходи с кецове и кожено яке. Иначе става противоречие и стои нелепо. По улиците виждам много Гонзовци с екип на ЦСКА, ако ме разбирате. За мен истинският мъж е преди всичко стабилен, постоянен и наясно със себе си. Блъска във фитнеса, защото му се блъска. Плаче на филм с умиращо куче, защото му се плаче. Кара мотор, защото му се кара. Пише поезия, защото му се пише. Отваря врата, плаща сметка, подава палто и изпраща до вкъщи, защото така го усеща. Не се чуди кой е и какво се очаква от него, което в настоящите времена на лееко агресивен феминизъм, става все по-сложно.

Ти гледаш много футбол, има ли право мъжът да показва слабост, особено в спорта?

Мъжете също се раждаме със слъзни канали и те едва ли са ни дадени само за моментите, когато си ударим кутрето в крака на масата. Спомням си как през 2004 г. 19-годишният Кристиано Роналдо плака като малко дете след загубата на Португалия от Гърция на финала на европейското първенство. Спомням си и как 12 години по-късно същият Роналдо отново плака, но вече от щастие и с трофея в ръце. Не е хубаво да показваш слабост, ако работиш с лъвове или с малки деца. През другото време си е напълно в реда на нещата.

Какви са очакванията към мъжа днес? Би ли променил нещо в отношението на обществото към представителите на силния пол?

Четох, че в развитите страни се самоубиват 3,5 пъти повече мъже, отколкото жени. И двата пола страдат от психически разстройства, преминават през сходни гадости, но въпреки това, вероятността мъж да потърси специализирана помощ е много по-малка. Това означава, че ние все още приемаме за срамно това да изпаднем в депресия. Флиртувал съм с последната и мога да ви цитирам „съветите“, които съм чувал: „Стегни се!“, „Малко ти е пиенето“, „Личи си, че не си ходил в казарма“, „Имаш дете, не се лигави.“ И да, меметата, според които дядо ти е бил едва ли не Дан Колов, а ти си махаш черните точки, са смешни, но и повърхностни. Днес, повече от всякога, изпържваме мозъците си с бързане, отговорности и бясно сравнение с околните, подклаждано от социалните мрежи. Не е лесно да си жена, не е лесно да си мъж, не е лесно и да си врабче. Нека просто най-после нормализираме факта, че хората с пениси също могат да бъдат тъжни.

Табу ли е темата за мъжкото здраве в средата, в която живееш - физическо и психическо? Усещал ли си break down някога?

Приятелският ми кръг е изграден от интелигентни хора, които имат и смелостта, и самоиронията да си признаят, когато не са в оптимална форма. Слава богу, школата „хапни една глава чесън и няма да те хване ни ковид, ни нищо“, е зле представена в обкръжението ми. Относно break down-а: имаше период, точно преди да напиша втората си книга, когато мигащият курсор на празната страница в Word ми се струваше по-страшен от филм на Стивън Кинг. Пълен блокаж и убеденост, че съм казал последната си смислена или поне забавна реплика към човечеството. Човек трябва да разпознава тези периоди на преумора, да не ги бърка с мързел, и да прекарва повече време в планината. Или с куче. Най-добре с куче в планината.

Умееш ли да превръщаш слабостите си в сила? Имаш ли страхове, опитваш ли се да ги преодоляваш?

Наскоро в ефира на „На кафе“ се сбъдна един от кошмарите ми: да започна изречение, което да не знам как да довърша. И просто в един момент спрях, обърнах се към Гала и си признах: „Забравих какво искам да кажа“. Всички се засмяха и от дефекта стана ефект.

Ако имаше супер сила, каква щеше да бъде тя?

Щях да вляза в главата на хората, които ще прочетат това интервю, и да им кажа: „Пич, това интервю беше страхотно!“

Повече медицинска информация за рака на простата от специалистите на Acibadem City Clinic УМБАЛ Токуда можете да намерите тук

Башар Рахал

Елегантен, чаровен, с чувство за хумор и страхотен кавалер – това е първото ни впечатление от актьора Башар Рахал. Интересен е фактът, че според него една жена може да се отметне от дадената дума и това понякога дори е чаровно. Но един мъж никога не трябва да си го позволява.

Димитър Кузманов

Димитър Кузманов започва да тренира тенис на 6-годишна възраст. През годините се утвърждава като състезател, спечелил много национални и международни турнири. Кузманов извоюва своя първи трофей на ниво Чалънджър в началото на месец октомври и заслужено намери място сред първите 200 в световната ранглиста.

Ивайло Захариев

Ивайло Захариев е актьор, който играе еднакво въздействащо, както в театъра, така и пред камерите. Чаровният баща на двама сина наскоро каза „да“ на своята любима Станислава. Казва, че театърът има важна роля в изграждането на мъжкия му характер и че мъжът може да си позволи да бъде слаб – пред жената до него.

Тити Папазов

Няма човек у нас, който да не познава Тити Папазов, особено, ако поне мъничко се интересува от спорт. Откровен и сърдечен, той не се притеснява да покаже онова, което се таи в сърцето му. Треньор на годината за 2009 г.

Светослав Гоцев

Волейболният ни национал Светослав Гоцев има тежък сезон във френския Пари Волей. Наложи му се да се справя с тежка контузия, но върви уверено напред. До голяма степен сили му дават неговата половинка, приятелите, хубавата музика.

Доц. д-р Желязко Арабаджиев

Доц. д-р Желязко Арабаджиев е началник на Отделение по Медицинска онкология и председател на Българско научно дружество по имуно-онкология. Автор и съавтор на повече от 50 публикации в национални и международни специализирани научни списания, участвал е в издаването на ръководства, учебни книги, монографии и учебници в областта на лечение на рак.

Проф. д-р Давидов

Проф. д-р Калоян Давидов е от водещите специалисти по ендоурология в България. Завършил е медицина през 1994 г. в Медицински университет – София, а през 2000 г. придобива специалност „Урология”.

Графа

Влади влиза с китара. Тананика си нещо и докато чака фотографът да си подреди кадъра, неволно запява малко. Като че ли не издържа около него да е тихо. Изглежда много съсредоточен, но в нещо негово си. Ако го попитаме какво е, сигурно ще се притесни да го каже, но с удоволствие би го изпял.

Севар Иванов

Севар е много хора едновременно - той е артист в постоянно търсене на следващата си голяма роля, заместник директор на Благоевградския театър, който отговаря на всевъзможни административни въпроси, постоянно пътуващ човек с неизчерпаемо любопитство за света и едновременно с това домашен котарак, който с удоволствие би си останал вкъщи и тази вечер.

Боян Йорданов

Боян е от онези хора, които не говорят излишно, и като че ли никога не казват неща, за които после ще съжаляват. Няма да се съгласи с вас само за да млъкнете, напротив. Ще ви изслуша, но и ще ви каже какво мисли право в очите. Той е от добрите, но очаква и ние да сме такива.

Чавдар Костов

Тихо и тайно усмихнато момче, което само за няколко минути може да накара всички около себе си да се смеят - това е Чавдар Костов. Трудно е да не го забележите с неговите близо два метра височина и внушителна брада.

Ненчо Балабанов

Виждали сме, а и сме чували, актьора Ненчо Балабанов в какви ли не роли, като най-скорошната е тази на Христо в сериала All inclusive. Но ако все пак не го познавате, можем да го опишем с няколко думи - усмихнат, привличащ вниманието и постоянно преобличащ се в различни образи човек.