0  /  100
keyboard_arrow_up
keyboard_arrow_down
keyboard_arrow_left
keyboard_arrow_right
„Мъжът знае какво означават чувствата му и ясно ги насочва в желаната посока.”

Венци Венц - силата на думите и посланията зад мустаците

Start Reading

В един свят, където външният вид често диктува представите ни за сила, Венци Венц се изявява като глас на новата мъжка идентичност. От непреходната символика на мустаците до безценните уроци, извлечени от преживяванията и ежедневните битки, той е въплъщение на съвременния образ на мъжете, който е и силен, и чувствителен. Венци Венц не е само човекът зад микрофона; той е и философ на съвременното мъжество. В това откровено интервю, той споделя за баланса между кариерата, личния живот и духовното здраве, разбивайки стереотипи и показвайки, че истинската сила идва от владеенето на емоциите.

В какво се изразява силата на един мъж?

В това да бъде силен личен пример. За себе си, за семейството си, за колегите и партньорите си. Силните мъже, които са формирали мен самият с личните си примери, не винаги са били с характеристики на гладиатори. Дядо ми, вуйчо ми и онези мъже, от които съм попивал, винаги са доминирали над обстоятелствата с качествата си на адаптивност, мислене, упоритост и собствена история на успех. За мен това понятие е титла, която се печели с баланс между професионалния и личния свят да е личната вселена на всеки един представител на “силния” пол.

Какво означава мъжка дума за теб?

Да кажа на дъщеря ми Агуая: “Тате ще бъде до теб всяка стотна, в която му споделиш, че имаш нужда от него!” И тате да преобръща света и да катери планини, за да спази всяка своя мъжка дума.

Каква е ролята на бащата?

Ролята на баща е интересен микс в модерната субкултура, в която виреем. Бащата е необходимата категоричност в решенията, които са в интерес за формирането на една крехка душа, която е неосъзнаваща полезната траектория, в която е хубаво да върви. Ролята на компас, който коригира курса на целия кораб наречен Семейство.

Ти, когато стана баща, как се промени?

Не се промених. Останах същия. Просто се надградих и целенасочено се надграждам и “подобрявам” всеки ден, с всяка крачка, битка и стъпало, през които минавам като личност, ковяща своята собствена легенда. Децата са смисълът. Смисълът на цялата тази игра на болни човешки амбиции, борба за власт и материализъм и консуматорски угоди. Децата са дефиницията за съзидателност и градеж. Душата на цялата програма, заради която е създадена тази голяма и пъстра илюзия, в която ни държат физическите ни сетива.

Какъв е истинският мъж?

Баща с възможни и силни обществени позиции, който на първо място е добър Човек с главно Ч.

Ти си известен и това те поставя в ролята на човек, който дава пример с поведението си. Как се отнасяш към тази отговорност?

Това е ролята в обществото, която сам съм избрал. Роля, която съм ковал с много усилия, средства и ум и за която съм жертвал огромна част от най-ценния си (и единствен) ресурс, с който разполагам на тази земя - времето. Отговорността е на всяка крачка и във всеки разговор с всеки човек. Приемам вниманието на хората с уважение и се стараяа да бъда най-добрата версия на себе си в комуникацията си и поведението си с тях. С всички - еднакво отношение.

А кой е твоят role-model? Има ли мъж, на когото се възхищаваш?

Има много мъже на които съм се възхищавал и много, на които се възхищавам в момента. Всеки бизнес партньор е човек, на който се възхищавам - било то мъж или жена. Всеки човек, с който работя е човек, на който се възхищавам и от когото се уча - независимо пола на личността пред мен. Иначе по имена - кефя се на спокойствието на Садгуру, на ентусиазма и дисциплината на Илън Мъск, на радикалността на Кание Уест, на победите на Майк Тайсън… Много са - не мога да ги изредя. Най-много се кефя на себе си, че от всеки вдъхновяващ човек, който срещна, попивам като гъба.

Как се справяш със стреса?

Опитвам се да скучая! Рядко ми се получава. Може би усмивките на децата ми са единствения антидот срещу най-убиващата невидима болест на 21 век.

Спортуваш ли?

Активно цял живот! Последната половин година - активно и в конвенционални спортове (смее се). В залата съм минимум 4 пъти седмично. Не ме питайте как съчетавам графика между офиса, студиото, бизнеса ми и семейството.

Това, че един мъж е емоционален, прави ли го слаб?

Признавам си, аз съм изтъкан от емоции - необходим фундамент за амплоато ми като артист. Силата на мъжа, по мое скромно мнение, се изразява в това да има собствено мнение, да бъде “разбиращ”. А това, че е емоционален и е владетел на тези емоции, го прави още по-могъщ, защото е ясен знак за една изключителна рядкост в 21- век, а именно - прави го емоционално интелигентен. Мъжът знае какво означават чувствата му и ясно ги насочва в желаната посока.

Темата за мъжкото здраве - физическо и психическо, табу ли е?

Амиии… ако кажа, че не е - ще излъжа. Признавам си, че ходенето при зъболекаря е най-големия ми филм на ужасите евър - евър! Между нас мъжете със сигурност е нещо, което малко се комуникира в темите на разговор, между ураганите в работната и личната вселена. За жалост, смятам, че е нещо изпуснато във фундаментите на възпитанието ни още от ранна възраст - за разлика от маниера на “нежния пол” да се грижи за себе си.

Мъжете често дават подкрепа на приятелите си, но рядко са склонни да поискат помощ, когато самите те се сблъскват с проблеми? Ти така ли си?

Имах тежък сблъсък с една от най-опасните болести в модерния свят… за щастие при мен сценарият, който Бог беше приготвил, беше с щастлив отворен край. Старая се да споделям с най-близките си - това е смисълът на понятието “близък” човек.

Откога имаш мустаци?

От момента, в който обръснах девствения си мустак на 15 (смее се). Вдъхновен от прадядо ми Борис Даскалов (Герой от Балканската Война) в последствие реших да продължа традицията с визията, която прадедите ми са имали от поколения.

А помниш ли първия път, когато се обръсна?

Помня, че изпитвах опасения, че ще заприличам на върколак след това…. Било е около 7ми клас.

Какъв според теб е типичният мъж у нас?

Сиромах човек, вперил поглед в оградата на чорбаджията. Винаги иска нещо, което няма и изпуска онова, което има и е истински ценно. Това е “типичният” Ганьо, който срещам най-често по улицата. Все повече обаче забелязвам наченки на културно обогатяване в образа на българския мъж. Надежда за промяна винаги има, когато се освободим от миризмата на метафоричен цигарен дим, който витае във въздуха още от времената на мутро-барока на 90-те.

Можеш ли да опишеш най-добрия си приятел с няколко думи?

Мога с 2 - брат ми.

Какви са очакванията към съвременния мъж? Би ли променил нещо в отношението на обществото към мъжа?

Със сигурност бих променил нечестната дискриминация с малкото празници за мъже, за сметка на ежемесечните за жените, но знаете ли… Дамите го заслужават. Все пак всеки от нас е бил част от Мама.

Сашо Кадиев и Ивелина Чоева

Здравето на мъжете засяга не само тях лично, но и всички около тях - семейство, приятели, колеги и обществото като цяло. Жените, като майки, сестри, дъщери или партньорки, често са тези, които пряко или косвено изпитват последствията от заболяванията, свързани с мъжкото здраве.

Любомир Петкашев

Любомир Петкашев е истински герой на живота. Изключителен мъж, който не само впечатлява с актьорския си талант, но и с невероятната си сила, опитност и свеж дух. Той е абсолютният пример за това как с усмивка и решителност можем да преодолеем и най-големите предизвикателства, включително и сериозни здравословни проблеми.

Китодар Тодоров

Мислиш си, че го познаваш. Гледал си го в толкова много филми и предавания - и все е забавен. От три години развива и собствен гейминг канал - KitoGaming. И там е забавен. Срещаме се с Китодар на кафе по обяд. Усмихнат е, както винаги.

Петко Пейчинов

Представете си, че можете да носите собствения си самолет в раница. А сега си представете, че имате и суперсилата да летите. Да летиш с парапланер е истинско удоволствие. Когато сте във въздуха, забравяте за всичко, защото се концентрирате върху полета си и е толкова красиво да видите света от напълно различна гледна точка.

Башар Рахал

Елегантен, чаровен, с чувство за хумор и страхотен кавалер – това е първото ни впечатление от актьора Башар Рахал. Интересен е фактът, че според него една жена може да се отметне от дадената дума и това понякога дори е чаровно. Но един мъж никога не трябва да си го позволява.

Георги Блажев

Писател, инфлеунсър, тв лице. Всичко това и много повече е той - Георги Блажев. С уникалното си чувство за хумор може да накара всеки да се усмихне. Качество, което е особенно ценно днес - време, в което повечето от нас бързат, стресирани са и имат нужда от една малка забавна история, за да продължат да бъдат себе си.

Димитър Кузманов

Димитър Кузманов започва да тренира тенис на 6-годишна възраст. През годините се утвърждава като състезател, спечелил много национални и международни турнири. Кузманов извоюва своя първи трофей на ниво Чалънджър в началото на месец октомври и заслужено намери място сред първите 200 в световната ранглиста.

Ивайло Захариев

Ивайло Захариев е актьор, който играе еднакво въздействащо, както в театъра, така и пред камерите. Чаровният баща на двама сина наскоро каза „да“ на своята любима Станислава. Казва, че театърът има важна роля в изграждането на мъжкия му характер и че мъжът може да си позволи да бъде слаб – пред жената до него.

Светослав Гоцев

Волейболният ни национал Светослав Гоцев има тежък сезон във френския Пари Волей. Наложи му се да се справя с тежка контузия, но върви уверено напред. До голяма степен сили му дават неговата половинка, приятелите, хубавата музика.

Доц. д-р Желязко Арабаджиев

Доц. д-р Желязко Арабаджиев е началник на Отделение по Медицинска онкология и председател на Българско научно дружество по имуно-онкология. Автор и съавтор на повече от 50 публикации в национални и международни специализирани научни списания, участвал е в издаването на ръководства, учебни книги, монографии и учебници в областта на лечение на рак.

Проф. д-р Давидов

Проф. д-р Калоян Давидов е от водещите специалисти по ендоурология в България. Завършил е медицина през 1994 г. в Медицински университет – София, а през 2000 г. придобива специалност „Урология”.

Графа

Влади влиза с китара. Тананика си нещо и докато чака фотографът да си подреди кадъра, неволно запява малко. Като че ли не издържа около него да е тихо. Изглежда много съсредоточен, но в нещо негово си. Ако го попитаме какво е, сигурно ще се притесни да го каже, но с удоволствие би го изпял.

Севар Иванов

Севар е много хора едновременно - той е артист в постоянно търсене на следващата си голяма роля, заместник директор на Благоевградския театър, който отговаря на всевъзможни административни въпроси, постоянно пътуващ човек с неизчерпаемо любопитство за света и едновременно с това домашен котарак, който с удоволствие би си останал вкъщи и тази вечер.

Боян Йорданов

Боян е от онези хора, които не говорят излишно, и като че ли никога не казват неща, за които после ще съжаляват. Няма да се съгласи с вас само за да млъкнете, напротив. Ще ви изслуша, но и ще ви каже какво мисли право в очите. Той е от добрите, но очаква и ние да сме такива.

Чавдар Костов

Тихо и тайно усмихнато момче, което само за няколко минути може да накара всички около себе си да се смеят - това е Чавдар Костов. Трудно е да не го забележите с неговите близо два метра височина и внушителна брада.

Ненчо Балабанов

Виждали сме, а и сме чували, актьора Ненчо Балабанов в какви ли не роли, като най-скорошната е тази на Христо в сериала All inclusive. Но ако все пак не го познавате, можем да го опишем с няколко думи - усмихнат, привличащ вниманието и постоянно преобличащ се в различни образи човек.