0  /  100
keyboard_arrow_up
keyboard_arrow_down
keyboard_arrow_left
keyboard_arrow_right
„Тежко е да си спортист, но спортът те оформя като характер.”

Светослав Гоцев, който държи на ценностите и вярва в силата на образованието

Start Reading

Волейболният ни национал Светослав Гоцев има тежък сезон във френския Пари Волей. Наложи му се да се справя с тежка контузия, но върви уверено напред. До голяма степен сили му дават неговата половинка, приятелите, хубавата музика.

В какво, според теб, се изразява силата на един мъж? И това, че е емоционален, прави ли го слаб?

Не мога да кажа, че емоциите са слабост. Естествено е, че мъжът трябва да излъчва сила, но аз познавам мъже, които излъчват сила и в същото време са хора със силни емоции. В определени моменти емоциите могат да бъдат и признак на сила.

На какви ценности те е научил спортът?

Спортът те учи преди всичко на дисциплина. Това е, което е най-важно - като „а“ и „б“ в училище. За спорта това е дисциплината. Да ставаш рано, да се грижиш за себе си, да внимаваш какво ядеш, пиеш. Другите неща идват с времето – да преодоляваш себе си, болките, които имаш, да излизаш от своята зона на комфорт, да се приобщаваш към нови места и хора, да учиш нови езици. Тежко е да си спортист, но спортът те оформя като характер. Разбира се, има и негативни страни, с които не всеки може да се пребори. Но точно в това е и разликата между добрите и посредствените.

Можеш ли да си позволиш по време на мач да бъдеш емоционален?

Да, понякога емоциите са повече, когато мачът е много важен. Особено, когато играем тук, пред наша публика, и залите са пълни, емоциите са много силни… И се появяват сълзи в очите.

Какво означава според теб изразът „мъжка дума“?

Аз лично не познавам много мъже, които да държат на своята мъжка дума. Мъжката дума е сложно понятие в днешно време. Сега всеки дърпа към себе си, да успява той, а това понякога пречи на общия успех.

Как се справяш със стреса?

Трудно е. Трябва да си психически устойчив, за да преодолееш травмите и трудностите. От известно време имам проблеми с рамото... Помагат ми музиката, разходките, срещите с приятели. Ако се вглъбиш много в негативните неща, и ежедневието ти се става такова.

Кои са трите думи, с които би описал най-добрия си приятел?

През пследните 10-11 години не бях в България и загубих много приятели. Но, да кажем, трите думи, които описват най-близкия ми приятел са инициативен, ценящ семейството си и целеустремен.

Спортистите говорят ли за проблемите на мъжкото здраве и за това как се чувстват - емоционално и физически?

Да, правим доста тестове и прегледи преди сезоните. Но и всеки, чисто индивидуално, трябва да се грижи за себе си. В професионалния спорт, ако очакваш да играеш без да те боли абсолютно нищо, това няма как да стане. Има болки, които може да преодолееш, и такива, които чисто медицински не можеш да поемеш.

Стараеш ли се да даваш пример на по-младите спортисти?

Прави ми впечатление, че младите днес са по-различни. Имат различни ценности. Не знам дали за добро или за лошо, просто технологиите влияят много. Нещата, които ги интересуват са по-различни от времето, в което аз бях на 15 г. Да, стремя се да им давам пример. Но ако човек не иска да се усъвършенства и да върви напред, просто няма как да му помогнеш.

Позволяваш ли си да бъдеш емоционален и да показваш слабост в личен план?

Разбира се, все пак това е най-близкият ми човек. Трудностите и проблемите преодоляваме заедно. Тя ме познава най-добре и вижда, когато има нещо… Обсъждаме го и го решаваме.

Какъв, според теб, е истинският мъж днес и какви са принципите му?

Днес нямаме национален идеал, който да обединява хората и към когото да гледаме с възхищение. Модерното общество и хората в него не могат да се нагодят, да изградят принципи. И това определено не ми допада.

Ти какъв пример се опитваш да даваш на хората?

Хората трябва да се образоват, да познават историята и да се развиват. Образованието е пътят.

Повече медицинска информация за рака на простата от специалистите на Acibadem City Clinic УМБАЛ Токуда можете да намерите тук

Башар Рахал

Елегантен, чаровен, с чувство за хумор и страхотен кавалер – това е първото ни впечатление от актьора Башар Рахал. Интересен е фактът, че според него една жена може да се отметне от дадената дума и това понякога дори е чаровно. Но един мъж никога не трябва да си го позволява.

Георги Блажев

Писател, инфлеунсър, тв лице. Всичко това и много повече е той - Георги Блажев. С уникалното си чувство за хумор може да накара всеки да се усмихне. Качество, което е особенно ценно днес - време, в което повечето от нас бързат, стресирани са и имат нужда от една малка забавна история, за да продължат да бъдат себе си.

Димитър Кузманов

Димитър Кузманов започва да тренира тенис на 6-годишна възраст. През годините се утвърждава като състезател, спечелил много национални и международни турнири. Кузманов извоюва своя първи трофей на ниво Чалънджър в началото на месец октомври и заслужено намери място сред първите 200 в световната ранглиста.

Ивайло Захариев

Ивайло Захариев е актьор, който играе еднакво въздействащо, както в театъра, така и пред камерите. Чаровният баща на двама сина наскоро каза „да“ на своята любима Станислава. Казва, че театърът има важна роля в изграждането на мъжкия му характер и че мъжът може да си позволи да бъде слаб – пред жената до него.

Тити Папазов

Няма човек у нас, който да не познава Тити Папазов, особено, ако поне мъничко се интересува от спорт. Откровен и сърдечен, той не се притеснява да покаже онова, което се таи в сърцето му. Треньор на годината за 2009 г.

Доц. д-р Желязко Арабаджиев

Доц. д-р Желязко Арабаджиев е началник на Отделение по Медицинска онкология и председател на Българско научно дружество по имуно-онкология. Автор и съавтор на повече от 50 публикации в национални и международни специализирани научни списания, участвал е в издаването на ръководства, учебни книги, монографии и учебници в областта на лечение на рак.

Проф. д-р Давидов

Проф. д-р Калоян Давидов е от водещите специалисти по ендоурология в България. Завършил е медицина през 1994 г. в Медицински университет – София, а през 2000 г. придобива специалност „Урология”.

Графа

Влади влиза с китара. Тананика си нещо и докато чака фотографът да си подреди кадъра, неволно запява малко. Като че ли не издържа около него да е тихо. Изглежда много съсредоточен, но в нещо негово си. Ако го попитаме какво е, сигурно ще се притесни да го каже, но с удоволствие би го изпял.

Севар Иванов

Севар е много хора едновременно - той е артист в постоянно търсене на следващата си голяма роля, заместник директор на Благоевградския театър, който отговаря на всевъзможни административни въпроси, постоянно пътуващ човек с неизчерпаемо любопитство за света и едновременно с това домашен котарак, който с удоволствие би си останал вкъщи и тази вечер.

Боян Йорданов

Боян е от онези хора, които не говорят излишно, и като че ли никога не казват неща, за които после ще съжаляват. Няма да се съгласи с вас само за да млъкнете, напротив. Ще ви изслуша, но и ще ви каже какво мисли право в очите. Той е от добрите, но очаква и ние да сме такива.

Чавдар Костов

Тихо и тайно усмихнато момче, което само за няколко минути може да накара всички около себе си да се смеят - това е Чавдар Костов. Трудно е да не го забележите с неговите близо два метра височина и внушителна брада.

Ненчо Балабанов

Виждали сме, а и сме чували, актьора Ненчо Балабанов в какви ли не роли, като най-скорошната е тази на Христо в сериала All inclusive. Но ако все пак не го познавате, можем да го опишем с няколко думи - усмихнат, привличащ вниманието и постоянно преобличащ се в различни образи човек.