0  /  100
keyboard_arrow_up
keyboard_arrow_down
keyboard_arrow_left
keyboard_arrow_right
„Поставиш ли един проблем на масата, той е наполовина решен”

Тервел - силен на терена и извън него.

Start Reading

Всички знаем колко силен е Тервел Пулев, защото го е доказвал много пъти. Има медали от европейски шампионати и от Олимпийските игри през 2012 година. Но какъв е мъжът под боксовите ръкавици и каменния поглед?


Той е интелигентно и здраво стъпило на земята момче с мила усмивка, което знае, че успехите никога не идват даром, а са възнаграждение за огромен труд и много жертви. Бързо преценява хората и никога не подценява противника си. Както ударите, така и думите му са добре преценени, и знае, че всичко си има последствия, и че ако не можеш да ги предвиждаш, по-добре изобщо не замахвай.

Но преди всичко, Тервел е баща. Има двама сина, на които се старае да показва всеки ден, че на света няма нищо по-важно от семейството.

В какво според теб се изразява силата на един мъж?

Силата на един мъж не е само във физиката, а в това да е “на място”, да си държи на думата и да бъде стабилен. Когато той е несериозен в едно отношение, ще бъде такъв и в други.


Как възпитаваш двамата си сина?

Първото правило в педагогиката е личният пример. Не мога да кажа на децата “не пушете” и след това да извадя една кутия с цигари. Това не работи. Старая се да им давам пример с всичко, което правя, и се надявам един ден да станат добри хора.


Има ли право мъжът да показва слабост според теб?

Мъжът е човек като човек. Важното е да може да се вдигне, да си направи равносметки и да си вземе поуки. Да понася ударите и да става по-силен от тях. И мъжете могат да плачат и понякога е добре да го правим, защото така изкарваме всичко негативно, което сме насъбрали. Насаме един мъж може да се разчувства и в това няма нищо лошо.

Смяташ ли, че спортът е възпитал всичко това в теб?

Със сигурност спортът не прави само спортисти, той изгражда личности. Тренира у нас качества, които използваме не само на терена. Също така няма как да си бил дисциплиниран 20-30 години и това да не се е отразило на личния ти живот.


Смяташ ли, че мъжкото здраве е тема табу в средата, в която живееш?

Не, мъжът трябва да си обръща внимание. Той не е по-малко уязвим.

В твоя спорт слабостта означава загуба, а силата е равна на победа. Как приемаш това?

Всичко е въпрос на психология, начин на мислене. Можеш да изманипулираш противника, че имаш някаква слабост и така да го поразиш. Боксът е игра. Психологическият елемент е много по-силно засегнат в бойните спортове, отколкото във волейбола, баскетбола или каквото и да е друго. В отборните спортове загубата е обща - мачът е свършил, изкъпал си се и си продължил напред. В бойните ти излизаш на терена с всичко, което само ти имаш - сам си. Здравето, успехите, превъзмогнатите загуби, мислите, емоциите - това си ти и залогът е огромен.


Хората мислят, че ние, в бойните спортове, сме глупави. Това е общата представа за нас, която виждам в социалните мрежи. Обаче няма как да мислиш един ход напред във всеки момент и да нямаш интелект - когато срещу теб стои човек, който чака да направиш грешка и да те удари. Образованието в никакъв случай не е мерило за ум, но познавам бойци, които са счетоводители, юристи, икономисти и т.н. Хората си правят заключения, защото така им е по-лесно.


Мислиш ли, че това трябва да се промени?

Ние вървим по днешните модерни възприятия и сега всеки може да се обиди от всичко. Днес дори това да направиш комплимент на жена може да се изтълкува грешно. В този ред на мисли, никой не трябва да си позволява да обижда и нас, бойците. Не е редно да се правят такива заключения.

Боксът е много красив спорт. Затова ли го избра?

Аз го избрах в много ранна детска възраст. Спортувах, развивах се, децата са енергични, знаете. Безделието ражда пороци. Когато пораснах и станах по осъзнат, продължих да намирам в него неща, които ми харесват. Но освен него, намерих и други поприща за развитие. Завърших две образования. В момента съм докторант в НСА. Винаги съм искал да се развивам и извън бокса. Това, че си спортист, не значи, че трябва да се ограничаваш в развитието си.

Как би описал най-добрия си приятел?

Професионалист в работата си. Честен, верен и почтен.

Какво влагаш в израза “мъжка дума”?

Дума, която има силата на договор. Но дори договорът може да бъде скъсан и да се оспорва, докато думата си е дума. Ти олекваш като човек, ако не я спазиш.


Има ли мъж, на когото се възхищаваш?

Да, и може много хора да не са съгласят, но за мен Стоичков е една велика личност. Тръгнал е от малък град и с дързост и смелост е покорил велики върхове в спорта си. Той е този спортист, защото е този човек. Макар много хора да не го харесват, той е постигнал това, което е постигнал, заради човека, който е. Възхищавам се и на Йордан Йовчев. Той е много различен от Стоичков - скромен, безспорен шампион, признат от всички специалисти. Двамата са различни личности, но са безспорни шампиони.


Когато стана баща, много ли неща се промениха?

Когато една жена роди, всичко се променя в семейството, и мъжът трябва да бъде много на място и да е до нея, да я подкрепя.

Смяташ ли, че си заслужава да се говори за мъжкото здраве -физическо и емоционално?

Разбира се. Всеки един проблем, когато се постави на масата, и се говори за него, е наполовина решен.

Башар Рахал

Елегантен, чаровен, с чувство за хумор и страхотен кавалер – това е първото ни впечатление от актьора Башар Рахал. Интересен е фактът, че според него една жена може да се отметне от дадената дума и това понякога дори е чаровно. Но един мъж никога не трябва да си го позволява.

Георги Блажев

Писател, инфлеунсър, тв лице. Всичко това и много повече е той - Георги Блажев. С уникалното си чувство за хумор може да накара всеки да се усмихне. Качество, което е особенно ценно днес - време, в което повечето от нас бързат, стресирани са и имат нужда от една малка забавна история, за да продължат да бъдат себе си.

Димитър Кузманов

Димитър Кузманов започва да тренира тенис на 6-годишна възраст. През годините се утвърждава като състезател, спечелил много национални и международни турнири. Кузманов извоюва своя първи трофей на ниво Чалънджър в началото на месец октомври и заслужено намери място сред първите 200 в световната ранглиста.

Ивайло Захариев

Ивайло Захариев е актьор, който играе еднакво въздействащо, както в театъра, така и пред камерите. Чаровният баща на двама сина наскоро каза „да“ на своята любима Станислава. Казва, че театърът има важна роля в изграждането на мъжкия му характер и че мъжът може да си позволи да бъде слаб – пред жената до него.

Тити Папазов

Няма човек у нас, който да не познава Тити Папазов, особено, ако поне мъничко се интересува от спорт. Откровен и сърдечен, той не се притеснява да покаже онова, което се таи в сърцето му. Треньор на годината за 2009 г.

Светослав Гоцев

Волейболният ни национал Светослав Гоцев има тежък сезон във френския Пари Волей. Наложи му се да се справя с тежка контузия, но върви уверено напред. До голяма степен сили му дават неговата половинка, приятелите, хубавата музика.

Доц. д-р Желязко Арабаджиев

Доц. д-р Желязко Арабаджиев е началник на Отделение по Медицинска онкология и председател на Българско научно дружество по имуно-онкология. Автор и съавтор на повече от 50 публикации в национални и международни специализирани научни списания, участвал е в издаването на ръководства, учебни книги, монографии и учебници в областта на лечение на рак.

Проф. д-р Давидов

Проф. д-р Калоян Давидов е от водещите специалисти по ендоурология в България. Завършил е медицина през 1994 г. в Медицински университет – София, а през 2000 г. придобива специалност „Урология”.

Графа

Влади влиза с китара. Тананика си нещо и докато чака фотографът да си подреди кадъра, неволно запява малко. Като че ли не издържа около него да е тихо. Изглежда много съсредоточен, но в нещо негово си. Ако го попитаме какво е, сигурно ще се притесни да го каже, но с удоволствие би го изпял.

Севар Иванов

Севар е много хора едновременно - той е артист в постоянно търсене на следващата си голяма роля, заместник директор на Благоевградския театър, който отговаря на всевъзможни административни въпроси, постоянно пътуващ човек с неизчерпаемо любопитство за света и едновременно с това домашен котарак, който с удоволствие би си останал вкъщи и тази вечер.

Боян Йорданов

Боян е от онези хора, които не говорят излишно, и като че ли никога не казват неща, за които после ще съжаляват. Няма да се съгласи с вас само за да млъкнете, напротив. Ще ви изслуша, но и ще ви каже какво мисли право в очите. Той е от добрите, но очаква и ние да сме такива.

Чавдар Костов

Тихо и тайно усмихнато момче, което само за няколко минути може да накара всички около себе си да се смеят - това е Чавдар Костов. Трудно е да не го забележите с неговите близо два метра височина и внушителна брада.

Ненчо Балабанов

Виждали сме, а и сме чували, актьора Ненчо Балабанов в какви ли не роли, като най-скорошната е тази на Христо в сериала All inclusive. Но ако все пак не го познавате, можем да го опишем с няколко думи - усмихнат, привличащ вниманието и постоянно преобличащ се в различни образи човек.