0  /  100
keyboard_arrow_up
keyboard_arrow_down
keyboard_arrow_left
keyboard_arrow_right
„Съвременният мъж е отворен към дискусии и обсъждане на здравословното си състояние с компетентни лекари”

Доц. д-р Желязко Арабаджиев: Превенцията е дейност, която трябва да се насърчава

Start Reading

Доц. д-р Желязко Арабаджиев е началник на Отделение по Медицинска онкология и председател на Българско научно дружество по имуно-онкология. Автор и съавтор на повече от 50 публикации в национални и международни специализирани научни списания, участвал е в издаването на ръководства, учебни книги, монографии и учебници в областта на лечение на рак. Като специалист работи последователно в Клиника по Медицинска онкология на болница „Сити Клиник Онкологичен център“- София и Отделение по Медицинска онкология в болница Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, а през 2019 г. с конкурс е избран и за началник на същото отделение. Член е на български, европейски и американски научни дружества по онкология. Многократно попада в класацията на в. “24 часа” - „Лекари, на които вярваме“.

Говорят ли открито мъжете за емоционалното си и физическо здраве?

Разговорите за емоционални или физически страдания винаги са трудни, независимо от пола. Като мъж, от първо лице, мога да отговоря, че дори и за мен като лекар, притесненията да говоря за личните си здравословни проблеми винаги са били предизвикателство. Мога да заявя, обаче, че ние лекарите сме обучени, а и сме развили уменията да предразполагаме нашите пациенти и техните близки лесно да споделят с нас оплакванията си. Мъжете с простатен карцином са много по-чувствителни от останалите пациенти, поради факта, че се чувстват основно застрашени за собствената си мъжественост и сексуален живот.

Начинът ни на живот ли е основният фактор при заболяванията?

Съвременният начин на живот носи значително повече рискове, свързани с индустриалния напредък на човечеството. Вредата, която ни нанася средата, продължаващите високи нива на тютюнопушене и консумацията на алкохол, стресът и др. могат да бъдат посочени като причина за нарастване на онкологичните заболявания. В този смисъл препоръчително е да се полагат усилия тези фактори да бъдат минимализирани. Разбира се, не трябва да забравяме и генетиката, и епигенетиката, които оказват не по-малко въздействие върху заболеваемостта, в това число и на простатния карцином.

Превенцията спасява ли животи?

Животът е философско понятие. Неговото начало и край също не могат твърде лесно да бъдат конституирани. Но за да осигурим по-висок шанс за дълголетие, трябва да познаваме рисковите фактори за възникване на т. нар. социалнозначими заболявания (най-честа причина за смърт при хората). В този смисъл, да, превенцията е дейност, която трябва да се насърчава и да има агитация за нея.

Стресът и напрежението неизменна част от работата ли са?

Да. Заявявам го от първо лице. Съвремието изисква непрекъснато самодоказване, което пък налага огромни усилия. Непрекъснато искаме да постигаме все по-високи цели в работата и живота си. Концентрацията на населението в големите градове е причина за стрес от ежедневните затруднения, с които се сблъскват хората. Донякъде и от голямата конкуренция в почти всяко едно отношение. Стресът е невидим убиец, но неговите прояви трябва да бъдат разпознати и превантирани навреме. Добрият баланс между работа и личен живот, редовният, но умерен спорт, и развлеченията в свободното време, биха могли да помогнат в тази посока.

Темата за мъжкото здраве табу ли е?

Не бих казал, че е табу. Особенно в ерата на дигиталните технологии. Сега „най-добрият лекар” е интернет, а там, както знаем, няма табута и забрани. Въпреки тази шега, можем да заявим, че съвременният мъж е отворен към дискусии и обсъждане на здравословното си състояние с компетентни лекари и специалисти.

Какво е ракът на простата?

Злокачествено заболяване на тъканта на жлезата, свързано с неконтрулируемо разрастване на несъвършени клетки, напомнящи нормалните клетки на жлезата, както и метастазирането на тези клетки по кръвен път, или по-рядко лимфен, до други области и системи в тялото.

А вас от какво ви е страх?

От нормални неща. Едно от тях, например, е пътуване със самолет.

Какво сте научили от баща си за това какъв трябва да бъде един мъж?

Честен, силен и последователен.

Как бихте описали най-добрия си приятел?

Като мен, но по-безстрашен и импулсивен.

Повече медицинска информация за рака на простата от специалистите на Acibadem City Clinic УМБАЛ Токуда можете да намерите тук

Башар Рахал

Елегантен, чаровен, с чувство за хумор и страхотен кавалер – това е първото ни впечатление от актьора Башар Рахал. Интересен е фактът, че според него една жена може да се отметне от дадената дума и това понякога дори е чаровно. Но един мъж никога не трябва да си го позволява.

Георги Блажев

Писател, инфлеунсър, тв лице. Всичко това и много повече е той - Георги Блажев. С уникалното си чувство за хумор може да накара всеки да се усмихне. Качество, което е особенно ценно днес - време, в което повечето от нас бързат, стресирани са и имат нужда от една малка забавна история, за да продължат да бъдат себе си.

Димитър Кузманов

Димитър Кузманов започва да тренира тенис на 6-годишна възраст. През годините се утвърждава като състезател, спечелил много национални и международни турнири. Кузманов извоюва своя първи трофей на ниво Чалънджър в началото на месец октомври и заслужено намери място сред първите 200 в световната ранглиста.

Ивайло Захариев

Ивайло Захариев е актьор, който играе еднакво въздействащо, както в театъра, така и пред камерите. Чаровният баща на двама сина наскоро каза „да“ на своята любима Станислава. Казва, че театърът има важна роля в изграждането на мъжкия му характер и че мъжът може да си позволи да бъде слаб – пред жената до него.

Тити Папазов

Няма човек у нас, който да не познава Тити Папазов, особено, ако поне мъничко се интересува от спорт. Откровен и сърдечен, той не се притеснява да покаже онова, което се таи в сърцето му. Треньор на годината за 2009 г.

Светослав Гоцев

Волейболният ни национал Светослав Гоцев има тежък сезон във френския Пари Волей. Наложи му се да се справя с тежка контузия, но върви уверено напред. До голяма степен сили му дават неговата половинка, приятелите, хубавата музика.

Проф. д-р Давидов

Проф. д-р Калоян Давидов е от водещите специалисти по ендоурология в България. Завършил е медицина през 1994 г. в Медицински университет – София, а през 2000 г. придобива специалност „Урология”.

Графа

Влади влиза с китара. Тананика си нещо и докато чака фотографът да си подреди кадъра, неволно запява малко. Като че ли не издържа около него да е тихо. Изглежда много съсредоточен, но в нещо негово си. Ако го попитаме какво е, сигурно ще се притесни да го каже, но с удоволствие би го изпял.

Севар Иванов

Севар е много хора едновременно - той е артист в постоянно търсене на следващата си голяма роля, заместник директор на Благоевградския театър, който отговаря на всевъзможни административни въпроси, постоянно пътуващ човек с неизчерпаемо любопитство за света и едновременно с това домашен котарак, който с удоволствие би си останал вкъщи и тази вечер.

Боян Йорданов

Боян е от онези хора, които не говорят излишно, и като че ли никога не казват неща, за които после ще съжаляват. Няма да се съгласи с вас само за да млъкнете, напротив. Ще ви изслуша, но и ще ви каже какво мисли право в очите. Той е от добрите, но очаква и ние да сме такива.

Чавдар Костов

Тихо и тайно усмихнато момче, което само за няколко минути може да накара всички около себе си да се смеят - това е Чавдар Костов. Трудно е да не го забележите с неговите близо два метра височина и внушителна брада.

Ненчо Балабанов

Виждали сме, а и сме чували, актьора Ненчо Балабанов в какви ли не роли, като най-скорошната е тази на Христо в сериала All inclusive. Но ако все пак не го познавате, можем да го опишем с няколко думи - усмихнат, привличащ вниманието и постоянно преобличащ се в различни образи човек.