0  /  100
keyboard_arrow_up
keyboard_arrow_down
keyboard_arrow_left
keyboard_arrow_right
„Когато човек има възможност, е добре да помага всеки ден.”

Краси Балъков: Играта на живота отвъд футбола

Start Reading

На игрището, където силата често се мери в голове и спечелени мачове, Краси Балъков преоткрива истинското значение на мъжествеността – тази, която надхвърля терените и се устремява към лидерство във всеки аспект на живота. От славата на световните футболни стадиони до тихите моменти на личен растеж и обществена ангажираност, Краси Балъков е човек, който е толкова динамичен извън играта, колкото и в нея. В това откровено интервю, той ни води през своя път от спортен гигант до човек, който намира сила в уязвимостта и мъдростта да споделя опита си. През Movember – месецът, когато мъжете са призвани да обръщат внимание на своето здраве и благополучие, Краси ни напомня, че най-голямото постижение на един мъж е способността му да бъде автентичен, да помага и да вдъхновява.

Краси, каква роля играе лидерството в твоя живот, както на футболното поле, така и извън него?

За добро или за зло, човек не се ражда лидер, човек става лидер. Благодарение на "цар футбол" съм имал лидерска позиция, която от професионалната ми сфера е преминала и в личния ми живот. Когато си лидер в професията, неизбежно започваш да си лидер и в личен план. И аз се справям добре до момента.

Ти си бил и от двете страни на терена - и като играч, и като треньор. Къде ти харесва повече?

Като състезател е много по-комфортно и удобно, по простата причина, че си отговорен сам за себе си, въпреки че спортът е колективен. Като треньор обаче, работата е свързана с психология, отговаряш за цял екип от повече от 30 човека, което прави треньорската професия по-сложна, но и по-вълнуваща при успехи.

Кои бяха най-трудните ти моменти като играч?

Гледайки назад, не мога да си спомня за нещо особено трудно. Всичко, което съм правил, е било с голяма любов, и съм се отдавал напълно на професията. Трудностите са ми били сладки и съм ги преодолявал по възможно най-добрия начин.

Когато си бил далече от терена, какво си преживял?

Футболът е свързан с мен - било то като състезател преди години или като треньор и ръководител сега. Сега в този момент съм по-отдалечен от футбола, тъй като прекратих договора си с един клуб, но балансът е важен. Има и други неща в живота, с които се занимавам, не само футбол. Когато няма футбол, се посвещавам на личните си бизнес ангажименти и се чувствам балансиран и удовлетворен. Футболът ще бъде в мен, докато съм жив. И докато имам възможност, ще се занимавам с него, но от време на време е добре човек да си почине, защото професията е много интензивна и натоварваща.

Как спортът и физическата активност влияят на мъжкото здраве според теб?

Всичко е въпрос на гледна точка и отношение към себе си. Моите родители и треньори са ме научили на важността от това да обръщам внимание на себе си. Човек трябва да знае, че е важно да има баланс. Не може да има само забавление и удоволствие. Трябва да има и отговорности.Тази рецепта я спазвам и до ден днешен.

Каква роля играят превенцията и ранното откриване на здравословни проблеми в живота на професионален футболист?

В живота е много важно да има спорт. Той учи на дисциплина, на правила, на хигиена, на отношение към хората. Без спорт светът ще изглежда съвсем друг. Чрез спорта човек води по-здравословен начин на живот. В определена възраст биологичните процеси започват да работят в обратна посока и ние е добре от по-рано да сме започнали да спортуваме, за да поддържаме баланс в живота си.

Как успяваш да поддържаш баланс между интензивната ти професионална кариера и личния ти живот?

Тук няма рецепта. Животът всеки си го живее по начин, по който на него му се иска и така трябва да бъде, за да се чувства щастлив. Ако човек не е щастлив, трябва да прави промени. Това е така не само за футболистите, но и за всички хора. Най-лошото е човек да живее живота си заради някой друг и да е нещастен. И пак стигаме до баланса и компромисите, които винаги трябва да присъстват в живота. Без компромиси не можем да съществуваме.

Според теб, какво означава "мъжката дума" в света на професионалния футбол?

Има много примери за "мъжка дума". Аз съм преживял прехода между две различни политически епохи — преди и след промените от 90-те години Когато излязох в чужбина, опитах друг начин на живот и мога да кажа, че преди 90-те години "мъжката дума" тежеше много повече отколкото след това. Това се дължи на динамиката на живота и промените в обществото. В моята младост, когато се женехме и ако някой казваше, че подписва предбрачен договор с партньора си, му се смеехме. На запад вече няма сватби без предбрачни договори. Това е част от модерното време. И въпреки това, думата на един мъж трябва да тежи и когато той каже нещо, да означава точно това, което е казал, независимо дали преди това е помислил за последиците. Аз съм така — когато кажа нещо, си изпълнявам обещанието и държа на думата си.

В чужбина всеки отбор вече има психолог, тук не е толкова разпространено. Готови ли са спортистите да говорят свободно за емоциите си?

В България, когато чуеш думата "психолог", често се асоциира с доктор, който ще те изкара болен и ще те вкара в лудницата. Така мисли по-голямата част от обществото. В професионалния футбол обаче, менталният треньор и психологът са много важни, стига да са налични и да са способни. Малко са отборите, които работят с психолози. За съжаление, ние сме светлинни години назад спрямо начина на работа, който се прилага в силно развитите европейски футболни държави. Ето защо българският футбол тъпче на едно място от последните 20 години. Това е свързано с липса на средства, с разбирания, със съмишленици и най-вече зависи от държавата. Когато държавата реши да оправи футбола, ще можем отново да се радваме на успехите, които сме имали преди. Това е болезнена тема за мен.

Какъв е твоят подход към личното и професионално развитие? Напоследък е модерно да се медитира, да се четат книги за личностно развитие.

Аз съм пробвал и всичко това. Моята бивша съпруга има пилатес център в Германия. Бил съм там, правил съм и йога. Всички тези модерни неща, които идват в България, съм ги опитвал и са хубави, но всеки трябва да избере това, което му допада и е добро за него. Аз имам хобита като изкуство, голф и тенис, които ми помагат да се чувствам добре и ме зареждат с енергия.

Като спомена голф, къде се изисква повече психическа издръжливост - в голфа или във футбола?

И в двата спорта е задължително да си психически устойчив, за да постигаш високи резултати. Всеки спорт е така. Голфът допреди няколко години можеше да се играе и от хора, които не са физически толкова здрави, но сега и при него тренировъчният процес стана професионален. Голфърите вече са атлети, а не просто хора, които умеят да играят. Всичко се свежда до съчетание от физика, техника и ментална нагласа — три важни компонента за професионален успех.

За теб голфът спорт или игра е? И защо?

За професионалния спортист, спортът винаги превъзхожда идеята за игра - стимулът за съревнование е неразделна част от духа му. Дори когато играя голф с приятели за удоволствие, присъства елемент на надпревара, понякога дори залога е бира или вечеря. Обаче, при нас, обикновено този, който победи, черпи. Цялото това изживяване е различно от професионалния спорт и ни позволява да се забавляваме с нашите хобита и да се отпуснем.

Как смяташ, че жените могат да подкрепят мъжете в техния живот, особено по отношение на здравето? Защото знаем, че жените обикновено обръщат повече внимание на своето здраве и могат да вдъхновят и насърчават своите партньори да правят същото.

Аз не правя разлика между мъже и жени. Ние сме хора и всички сме различни — някои се грижат за здравето си, други - не, независимо от пола. Когато единият партньор е по-активен, а другият не е, активният трябва да мотивира и вдъхнови другия да последва примера му.

Каква е твоята философия като спортист и как тя се е променила през годините?

Винаги съм се стремял да побеждавам. С тази нагласа съм отраснал. Въпреки това, винаги съм уважавал противниците, които са ме побеждавали. Човек трябва да умее, както да побеждава, така и да приема пораженията. Дори когато бях на върха, не съм се чувствал различен, от това, когато не съм бил успешен. Стремял съм се да раста като човек не само в спорта, но и в живота.

Тайгър Уудс казва, че постиженията на голф игрището нямат значение, а благоприличието и честността са това, което има значение. Така ли е според теб?

Голфът е джентълменски спорт и трябва да уважаваме успехите на колегите. Всеки спорт е зареден с желанието за победа и в този стремеж към успех понякога се допускат грешки, които са в противоречие с честността и благоприличието.

Какво съветваш младите спортисти по отношение на тяхното физическо и емоционално здраве?

На младите спортисти бих казал да работят усилено, да са концентрирани и амбицирани за целите, които искат да постигнат. Трябва да намерят правилния път. Младият човек трябва да слуша съветите на родителите и треньорите си. В динамичния ни свят понякога младите хора могат да се заблудят. Ако не са обградени с подходящи хора, които могат да ги подкрепят, може да не им е лесно. Нашето поколение, което стана четвърто на световно първенство, нямаше тези проблеми. Сега за две минути всичко излиза в медиите и всеки вижда всичко. В социалните мрежи хората често изразяват своя гняв към известните личности. Младите трябва да са стабилни, да стоят здраво на краката си и да знаят, че зад всеки ъгъл може да ги чака трудност и да са готови да се справят с нея.

Ти беше част от благотворителния мач на Стилиян Петров. Какво те мотивира да се включиш и каква е ролята на съотборниците?

Аз съм посланик на SOS детски селища в България вече 30 години. Това е на сърцето ми — децата без родители. Свидетел съм на поколение деца, които вече пораснаха и имат свои семейства и съм изключително доволен от тях. Помагането винаги е било част от живота ми. Винаги съм се опитвал да помагам и да давам на хората, които имат нужда, по всякакъв начин и да служа за добър пример. Животът е сложен и ако ние хората не си помагаме, ще ни бъде трудно.

Случвало ли се е и друг път в кариерата ти да окажеш подкрепа на приятел/съотборник?

В България се цени финансовата помощ, а тя не е единствената възможност. Всеки може да помага — със съвет или по какъвто и да е друг начин. Когато човек има възможност, е добре да помага всеки ден.

Сашо Кадиев и Ивелина Чоева

Здравето на мъжете засяга не само тях лично, но и всички около тях - семейство, приятели, колеги и обществото като цяло. Жените, като майки, сестри, дъщери или партньорки, често са тези, които пряко или косвено изпитват последствията от заболяванията, свързани с мъжкото здраве.

Любомир Петкашев

Любомир Петкашев е истински герой на живота. Изключителен мъж, който не само впечатлява с актьорския си талант, но и с невероятната си сила, опитност и свеж дух. Той е абсолютният пример за това как с усмивка и решителност можем да преодолеем и най-големите предизвикателства, включително и сериозни здравословни проблеми.

Китодар Тодоров

Мислиш си, че го познаваш. Гледал си го в толкова много филми и предавания - и все е забавен. От три години развива и собствен гейминг канал - KitoGaming. И там е забавен. Срещаме се с Китодар на кафе по обяд. Усмихнат е, както винаги.

Петко Пейчинов

Представете си, че можете да носите собствения си самолет в раница. А сега си представете, че имате и суперсилата да летите. Да летиш с парапланер е истинско удоволствие. Когато сте във въздуха, забравяте за всичко, защото се концентрирате върху полета си и е толкова красиво да видите света от напълно различна гледна точка.

Башар Рахал

Елегантен, чаровен, с чувство за хумор и страхотен кавалер – това е първото ни впечатление от актьора Башар Рахал. Интересен е фактът, че според него една жена може да се отметне от дадената дума и това понякога дори е чаровно. Но един мъж никога не трябва да си го позволява.

Георги Блажев

Писател, инфлеунсър, тв лице. Всичко това и много повече е той - Георги Блажев. С уникалното си чувство за хумор може да накара всеки да се усмихне. Качество, което е особенно ценно днес - време, в което повечето от нас бързат, стресирани са и имат нужда от една малка забавна история, за да продължат да бъдат себе си.

Димитър Кузманов

Димитър Кузманов започва да тренира тенис на 6-годишна възраст. През годините се утвърждава като състезател, спечелил много национални и международни турнири. Кузманов извоюва своя първи трофей на ниво Чалънджър в началото на месец октомври и заслужено намери място сред първите 200 в световната ранглиста.

Ивайло Захариев

Ивайло Захариев е актьор, който играе еднакво въздействащо, както в театъра, така и пред камерите. Чаровният баща на двама сина наскоро каза „да“ на своята любима Станислава. Казва, че театърът има важна роля в изграждането на мъжкия му характер и че мъжът може да си позволи да бъде слаб – пред жената до него.

Светослав Гоцев

Волейболният ни национал Светослав Гоцев има тежък сезон във френския Пари Волей. Наложи му се да се справя с тежка контузия, но върви уверено напред. До голяма степен сили му дават неговата половинка, приятелите, хубавата музика.

Доц. д-р Желязко Арабаджиев

Доц. д-р Желязко Арабаджиев е началник на Отделение по Медицинска онкология и председател на Българско научно дружество по имуно-онкология. Автор и съавтор на повече от 50 публикации в национални и международни специализирани научни списания, участвал е в издаването на ръководства, учебни книги, монографии и учебници в областта на лечение на рак.

Проф. д-р Давидов

Проф. д-р Калоян Давидов е от водещите специалисти по ендоурология в България. Завършил е медицина през 1994 г. в Медицински университет – София, а през 2000 г. придобива специалност „Урология”.

Графа

Влади влиза с китара. Тананика си нещо и докато чака фотографът да си подреди кадъра, неволно запява малко. Като че ли не издържа около него да е тихо. Изглежда много съсредоточен, но в нещо негово си. Ако го попитаме какво е, сигурно ще се притесни да го каже, но с удоволствие би го изпял.

Севар Иванов

Севар е много хора едновременно - той е артист в постоянно търсене на следващата си голяма роля, заместник директор на Благоевградския театър, който отговаря на всевъзможни административни въпроси, постоянно пътуващ човек с неизчерпаемо любопитство за света и едновременно с това домашен котарак, който с удоволствие би си останал вкъщи и тази вечер.

Боян Йорданов

Боян е от онези хора, които не говорят излишно, и като че ли никога не казват неща, за които после ще съжаляват. Няма да се съгласи с вас само за да млъкнете, напротив. Ще ви изслуша, но и ще ви каже какво мисли право в очите. Той е от добрите, но очаква и ние да сме такива.

Чавдар Костов

Тихо и тайно усмихнато момче, което само за няколко минути може да накара всички около себе си да се смеят - това е Чавдар Костов. Трудно е да не го забележите с неговите близо два метра височина и внушителна брада.

Ненчо Балабанов

Виждали сме, а и сме чували, актьора Ненчо Балабанов в какви ли не роли, като най-скорошната е тази на Христо в сериала All inclusive. Но ако все пак не го познавате, можем да го опишем с няколко думи - усмихнат, привличащ вниманието и постоянно преобличащ се в различни образи човек.