0  /  100
keyboard_arrow_up
keyboard_arrow_down
keyboard_arrow_left
keyboard_arrow_right
„Не е срамно да си болен. Срамно е да отидеш на лекар късно”

Проф. д-р Давидов за страховете, предразсъдъците и приятелството.

Start Reading

Проф. д-р Калоян Давидов е от водещите специалисти по ендоурология в България. Завършил е медицина през 1994 г. в Медицински университет – София, а през 2000 г. придобива специалност „Урология”. Специализирал е неколкократно в болниците на веригата Токушукай в Япония, в Кембридж за Холмиум лазерна хирургия на простатата и е защитил дисертация на тема Лазерна Хирургия на простатата. Специализирал е още в Патра, Гърция за Перкутанна хирургия за бъбречни камъни и Лапароскопия.

През 2016 г. получава сертификат за най-прецизната хирургична техника с робот Da Vinci за минимално инвазивно оперативно лечение на злокачествени заболявания на простатата, бъбрека, пикочния мехур, запушвания или стеснения по отделителната система. От ноември 2014 г. Той и екипът му имат над 2000 ендоурологични процедури, над 2000 лазерни операции на простата и над 250 успешни роботизирани операции.

Освен за “новия колега” Da Vinci в болницата, с Проф. д-р Давидов поговорихме за това табу ли е темата за мъжкото здраве, от какво не бива да го е страх един мъж и как си почива един хирург. Ако го накарате сам да се опише, сигурно ще каже нещо от сорта “нелюбезен тип” или “човек с брада”, но не бързайте да съгласявате с него, защото макар да се опитва да е страшен, всъщност просто иска да ви помогне.

Защо мъжете не посещават често уролог?

Най-често заради страха, че ще им открият нещо. Профилактичните прегледи са задължителни и това, че не ни боли, не означава, че нямаме проблем. Ракът на простата не боли, особено когато е в ранния си стадий и е лечим на 100%. През последните няколко години за България се наблюдава една доста положителна тенденция, а именно нарастването на броя на излекуваните от рак на простата.

Какви са методите на лечение?

Само по себе си лечението включва два радикални метода: отстраняване на цялата простата или нейното облъчване. За съжаление доста хора биват подведени от мои колеги при лечението си и пробват с хапчета или инжекции, за да лекуват своя рак на простата. Има препарати, които намаляват стойността на туморния маркер, но не спират рака, тоест той продължава да се развива. Отделно, на пациентите не се обяснява, че тези инжекции водят до химична кастрация, а химичната кастрация е метод на лечение на рака на простатата, когато той е метастатичен - тоест, е в напреднал стадий, засегнал е други органи и няма друга алтернатива. Тези инжекционни препарати блокират производството на тестостерон от тестисите. След химичната кастрация мъжете често изпадат в депресивни състояния, менопауза, получават остеропороза. Нека хората не се подлъгват, че с инжекции могат да избегнат оперативното лечение или облъчването и да се излекуват.

Когато започвах работа като уролог преди около 25 години, ракът на простата беше табу. Биопсии почти не се правеха и той се откриваше сравнително късно. Хирургията на простата беше нещо, което се правеше предимно на запад в единични центрове, в почти експериментален вид. В един момент обаче се появи едно революционно откритие, а именно, че естрогенните хормони спират развитието на рака на простата. Това представлява фундаментален пробив в разбирането на биологията на рака на простата, въпреки, че се оказва, че не е съвсем точно. Истината е, че в повечето случаи 5 години след кастрацията, ракът на простата става кастрационно-резистентен и е устойчив на лечение. Това е нещото, което не се обяснява на хората - че дори след химична кастрация с инжекция, ракът може да се завърне.

След усъвършенстването на хирургията, лечението на рака на простата става доста по-ефективно. Появиха се нови методи на лечение като лапароскопия, роботизираните техники, хормонална терпаия, химиотерапия, лъчетерапия. Установява се, че след рака на кожата, това е най-честият рак при мъжете. За съжаление, недоброто познаване на материята води често до погрешно и неефективно лечение. Ето защо моят съвет е, когато един мъж бъде диагностициран с рак на простата, да потърси още едно становище на място, където това заболяване се лекува системно и редовно.

За момента общоприетото лечение на локализирания рак на простатата - и тук искам да поясня, че говорим за рака, който е вътре в самата жлеза и не е метастазирал - е или радикално отстраняване на целия орган, или облъчване. Операцията се състои в отстраняване на цялата простата при ниско към умерено рисков рак, а при висок се отстраняват и лимфните възли в таза. Целта не е лечебна, както при други заболявания, а диагностична - ако там също има нещо, да сме го намерили навреме и така допълнителното лечение да е започнало по-рано. За нискорисковия рак, намерен и отстранен навреме, операцията е окончателното решение. Тези хора остават под наблюдение и нищо друго.

Хирургията, която вършим с екипа ми, е лапороскопско отстраняване на простата и достъпът е през пет малки дупки в долната част на корема. Кръвозагубата е малка до нулева, болката, ако изобщо има такава следоперативно, се овладява с банални обезболяващи. Болният може да пие вода още на същия ден, ако операцията е била сутрешна, и на другия ден да се храни. Става, движи се и на третия ден може да се прибере вкъщи.

Какво представлява роботът Da Vinci?

Наричаме Da Vinci робот, защото прилича на такъв - има механични ръце, а не защото оперира сам. Не мисли сам, не е изкуствен интелект, не му задаваме информация, която той да обработва. Всъщност е високотехнологична хирургична система, която позволява хирургът да работи от разстояние, без да докосва болния. Аз контролирам ръцете на робота и инструментите, които са вътре в болния, с манипулатори, които отговарят изключително прецизно на моите движения. Освен това дава десеткратно оптично увеличение на образа. Съчетава прецизността на отворената хирургия и сръчността на ръцете, защото манипулаторите на робота са толкова свободни, колкото и китката и пръстите на хирурга. В същото време имаме пестеливостта и малката травма на лапароскопията. Предимствата са, че времето за възстановяване е много по-кратко, и че се запазва ерекцията. Освен това притеснението у пациентите за потециално незадържане на урина става още по-незначително.

Какво е ракът на простата?

Ако ракът на простата бъде менажиран правилно, е едно неприятно събитие и нищо повече. Но при едно условие - мъжете трябва да отидат на преглед веднъж годишно, след като навършат 45 или 50 годишна възраст. Трябва да изследват своя PSA (prostate specific antigen), тъканния си маркер. Тук трябва да отбележим, че повишената му стойност не винаги означава рак, но категорично е повод да се направи преглед при уролог.

Когато този маркер се появи преди вече повече от 20 години, ние получихме невероятно мощен инструмент, с който да намираме този рак навреме и да лекуваме хората. Диагностиката също се променя със завидни темпове в годините - изследването с опипване на простата е с много висока информационна стойност, но не е задължително. Ако един мъж не желае да се подлага на подобен преглед, никой няма да го принуди. Ако имаме съмнения, можем да направим ядрено-магнитен резонанс - безвредно изследване с много висока чувствителност, което ще ни отговори има ли съмнителни зони в простатата, които да налагат биопсия.

Доскоро биопсия се взимаше по шаблон или по усет на хирурга. Днес имаме така наречената fusion биопсия - модерен метод, при който сливаме образите от ядрено-магнитния резонанс, съхранен на електронен носител, с този в реално време от ехографа. Така гледаме простата на ехограф срез по срез както е в ядрено-магнитния резонанс и можем с много по-голяма точност да открием проблемното място. По този начин иглата за биопсията намира по-лесно това, което ни трябва, и почти изключваме възможността за фалшиво отрицателен резултат, намирайки и най-малките образувания.

Медицината се развива, но в крайна сметка каквото и да сме усвоили да правим, каквито и инструменти и методи да имаме, ако “собственикът” на рака не се яви на преглед, не можем да му помогнем. Живеем във време, в което един мъж може да оздравее от рак и да умира от нещо лечимо е направо безмислено. Мъжете с история по мъжка линия в семейството носят по-голям риск и при тях профилактиката трябва да започне по-рано, около 40-годишна възраст. Ракът на простата е едно от най-добре проучените статистически заболявания и можем с голяма степен на достоверност да предскажем как ще се развие.

Темата за мъжкото здраве табу ли е?

Не бива да е. Не е срамно да си болен. Срамно е да отидеш на лекар късно. Срамно е един мъж, който има семейство, хора, които го обичат и зависят от него, да бъде безотговорен към тях. Ако той не желае да го направи за себе си, да го направи за тези около себе си. Безотговорно е във време и в страна, в която от рак на простата не се умира, един мъж да се отиде преди да е навършил 60 години. Ако се притеснява от прегледа, по време на който ние по никакъв начин няма да нарушим неговото достойноство, е длъжен да прояви сила, да преодолее себе си и предразсъдъците си и излезе по-силен отпреди.

А вас от какво ви е страх?

Страх ме е от мъже, които не са отишли на уролог от страх. Защото тогава е трудно за мен като лекар - трябва да им обяснявам, че вече не мога да им помогна, че вместо да ги лекувам, ще ги пратя на хормоно или химиотерапия, за да увелича малко шансовете им. Затова харесвам тази инициатива - трябва да се говори по въпроса. Трябва повече мъже да се включат и да си пуснат мустаци. Изглежда идиотско и това е смисълът - когато баща му го попита “защо си го направил”, той ще отговори “заради теб, за да ме попиташ и да ти кажа да отидеш да си прегледаш простата”.

Стресът и напрежението неизменна част от работата ли са?

Разбира се, аз съм хирург. Приел съм го. Има моменти, в които стресът се опитва да надделее, но рядко му се позволява. Няма как да е друго. Когато ми остане време, спортувам и това ми помага да се справям с него. Работя почти пълни шест дни в седмицата, но в неделя се опитвам да почивам. Когато имам възможност, пътувам или ходя на театър. Старая се поддържам физическа форма, която ми е необходима за работата - тялото е моят инструмент.

Как бихте описали най-добрия си приятел?

Той е до мен от много години без да сме постоянно заедно. Виждаме се все по-рядко, но живеем с ясното съзнание, че ако единият от нас има необходимост от другия по какъвто и е да е повод, безусловно, ще сме си налични. Моя пълна противоположност е като човек, не знам как иначе да го опиша. Той просто е най-добрият ми приятел. Спокоен е, гледа философски на нещата, не се ядосва и в същото време, за разлика от мен, се страхува от болести.

Какво сте научили от баща си за това какъв трябва да е един мъж?

Баща ми беше спортист по образование, по дух и по призвание. Беше изключително честен човек, принципен и праволинеен. Строг баща. Когато пораснах и станах лекар, установих, че е много добър приятел и сега ми липсва много. Научил ме е на много неща - да карам ски, да съм отговорен и да отстоявам позицията си. Всъщност, не ми го е казвал, давал ми е такъв пример. Научил ме е, че един мъж трябва да стои, да е там, когато влезе някъде, да присъства. И той беше такъв - където и да отидеше, всичко около него се превръщаше във фон. Беше силен мъж и имаше уникален глас. Корав тип и години по-късно разбрах, че всъщност е и много добър. За разлика от мен, аз съм лош или по-скоро, нелюбезен. Човек избира - или си добър с хората, или им правиш добро. Аз съм избрал второто.

Гардероб: Сако Tommy Hilfiger Tailored

Башар Рахал

Елегантен, чаровен, с чувство за хумор и страхотен кавалер – това е първото ни впечатление от актьора Башар Рахал. Интересен е фактът, че според него една жена може да се отметне от дадената дума и това понякога дори е чаровно. Но един мъж никога не трябва да си го позволява.

Георги Блажев

Писател, инфлеунсър, тв лице. Всичко това и много повече е той - Георги Блажев. С уникалното си чувство за хумор може да накара всеки да се усмихне. Качество, което е особенно ценно днес - време, в което повечето от нас бързат, стресирани са и имат нужда от една малка забавна история, за да продължат да бъдат себе си.

Димитър Кузманов

Димитър Кузманов започва да тренира тенис на 6-годишна възраст. През годините се утвърждава като състезател, спечелил много национални и международни турнири. Кузманов извоюва своя първи трофей на ниво Чалънджър в началото на месец октомври и заслужено намери място сред първите 200 в световната ранглиста.

Ивайло Захариев

Ивайло Захариев е актьор, който играе еднакво въздействащо, както в театъра, така и пред камерите. Чаровният баща на двама сина наскоро каза „да“ на своята любима Станислава. Казва, че театърът има важна роля в изграждането на мъжкия му характер и че мъжът може да си позволи да бъде слаб – пред жената до него.

Тити Папазов

Няма човек у нас, който да не познава Тити Папазов, особено, ако поне мъничко се интересува от спорт. Откровен и сърдечен, той не се притеснява да покаже онова, което се таи в сърцето му. Треньор на годината за 2009 г.

Светослав Гоцев

Волейболният ни национал Светослав Гоцев има тежък сезон във френския Пари Волей. Наложи му се да се справя с тежка контузия, но върви уверено напред. До голяма степен сили му дават неговата половинка, приятелите, хубавата музика.

Доц. д-р Желязко Арабаджиев

Доц. д-р Желязко Арабаджиев е началник на Отделение по Медицинска онкология и председател на Българско научно дружество по имуно-онкология. Автор и съавтор на повече от 50 публикации в национални и международни специализирани научни списания, участвал е в издаването на ръководства, учебни книги, монографии и учебници в областта на лечение на рак.

Тервел Пулев

Всички знаем колко силен е Тервел Пулев, защото го е доказвал много пъти. Има медали от европейски шампионати и от Олимпийските игри през 2012 година. Но какъв е мъжът под боксовите ръкавици и каменния поглед?


Графа

Влади влиза с китара. Тананика си нещо и докато чака фотографът да си подреди кадъра, неволно запява малко. Като че ли не издържа около него да е тихо. Изглежда много съсредоточен, но в нещо негово си. Ако го попитаме какво е, сигурно ще се притесни да го каже, но с удоволствие би го изпял.

Севар Иванов

Севар е много хора едновременно - той е артист в постоянно търсене на следващата си голяма роля, заместник директор на Благоевградския театър, който отговаря на всевъзможни административни въпроси, постоянно пътуващ човек с неизчерпаемо любопитство за света и едновременно с това домашен котарак, който с удоволствие би си останал вкъщи и тази вечер.

Боян Йорданов

Боян е от онези хора, които не говорят излишно, и като че ли никога не казват неща, за които после ще съжаляват. Няма да се съгласи с вас само за да млъкнете, напротив. Ще ви изслуша, но и ще ви каже какво мисли право в очите. Той е от добрите, но очаква и ние да сме такива.

Чавдар Костов

Тихо и тайно усмихнато момче, което само за няколко минути може да накара всички около себе си да се смеят - това е Чавдар Костов. Трудно е да не го забележите с неговите близо два метра височина и внушителна брада.

Ненчо Балабанов

Виждали сме, а и сме чували, актьора Ненчо Балабанов в какви ли не роли, като най-скорошната е тази на Христо в сериала All inclusive. Но ако все пак не го познавате, можем да го опишем с няколко думи - усмихнат, привличащ вниманието и постоянно преобличащ се в различни образи човек.