0  /  100
keyboard_arrow_up
keyboard_arrow_down
keyboard_arrow_left
keyboard_arrow_right
„Времето с любимите хора и хобитата помага да запазим баланса в живота.”

Д-р Камен Недев на първа линия в борбата за здрава простата

Start Reading

Д-р Камен Недев, завеждащ дейност 'Брахитерапия' в “Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост“, е признат специалист в областта на лъчелечението в България. Неговата работа, особено в областта на брахитерапията, е високо ценена, а скорошното му сертифициране за прилагане на иновативен метод за намаляване на страничните ефекти при лъчелечение на рак на простата, го прави единственият лекар на Балканите с тази квалификация. В рамките на кампанията “Обединени в грижа за мъжкото здраве” на “Аджибадем Сити Клиник” д-р Недев разглежда важността на иновативните методи в лечението на рак на простата, подчертавайки значението на ранната диагностика и профилактиката за подобряване на здравните резултати при мъжете.

Д-р Недев, какви са основните симптоми на рака на простатата, с които всеки мъж трябва да е наясно?

Често нощно уриниране, недостатъчно облекчение и повторно уриниране, кръв в семенната течност и еректилна дисфункция може да са част от симптомите на най-честия вид рак при мъжете. Но не забравяйте, че в повечето случаи, ракът на простата протича безсимптомно до напредването на заболяването.

Какви са най-новите тенденции в лечението на рак на простатата?

Съвременен подход е персонализираното лечение. Не всеки ефективен лечебен метод е подходящ за всеки пациент. Предлагаме изключително ефективни неоперативни техники за радикално лечение, при които мъжът запазва напълно контрол върху уринирането (липсва изпускане на урина) и съхранява сексуалната си способност. Пример е т.н. Брахитерапия. Това е вид лъчелечение, при коeто туморните клетки се атакуват отвътре със специално поставени малки радиоактивни елементи. Освен че пази от облъчване съседните здрави тъкани, методът може да спести операция и премахване на простата. Процедурата е бърза, безболезнена и с висока ефективност. Поносимостта от страна на пациентите е отлична. Повечето от мъжете запазват качеството на живот и еректилната си функция. Отново целим запазване доброто качество на живот на пациента.

Как може ежедневният начин на живот да влияе на риска от развитие на рак на простатата?

Последните проучвания в САЩ доказаха, че нездравословното хранене, прекомерната употреба на алкохол и липсата на двигателен режим повишават риска от развитието му. И обратното - спортът, растителната диета (около 60% от диетата е желателно да е сурова) и въздържането от алкохол са протективен фактор.

Какъв е Вашият съвет към мъжете за поддържане на здрава простата?

Здравословен и хармоничен живот, включващ качествен и рационален диетичен режим, ежедневна двигателна активност- това са част от първичната профилактика. Мъжете, които имат роднини с това заболяване, би следвало да изследват своя туморен маркер PSA на четиридесет годишна възраст. Това не отменя и първия им урологичен преглед. За всички други мъже – преминат ли 50-годишна възраст, то те трябва да направят своя задължителен профилактичен преглед при уролог. За тях е предвидено и изследване на маркер в кръвта – простатно-специфичен антиген (PSA), което се поема от НЗОК. За мъжете между 40 и 45 г. е препоръчително да се определи изходно PSA ниво, за да се инициира адаптирано към риска проследяване на здравословното им състояние.

Превенцията спасява ли животи?

Разбира се. Търсенето и откриването на заболяване в ранен локализиран стадий е първостепенно условие за по-успешно лечение. Нашата роля - на нас лекарите и на вас медиите, като основни канали за комуникация, е да напомняме, че всяко заболяване, в това число и онкологичното, е ефективно лечимо, когато е открито в ранен стадий. Това е в сила и за рака на простатата. В ранен стадий, дори агресивните форми на заболяването могат да се контролират.

Каква е ролята на генетиката в развитието на рак на простатата?

При роднини по пряка линия (баща или брат) с карцином на простатата, както и при двама роднини по непряка линия (чичо и дядо), мъжете трябва още на 40 години да започнат с изследвания на PSA, тъй като се счита, че са с повишен риск да заболеят и загинат от заболяването. Наличието на наследствен рак на гърда и колоректален карцином, изглежда също повишава риска от развитие на рак на простатата. При тези мъже се препоръчва и генетична консултация.

Може ли спортът и физическата активност да предотвратят рака на простатата?

Както вече споменахме, двигателната активност укрепва имунната система, което е фактор за добро здраве.

Какво Ви вдъхновява в работата Ви като онколог?

Многото излекувани пациенти с методите на лъчелечението и брахитерапията, запазили отлично качество на живот, са най-голямото удовлетворение и вдъхновение за един радиационен онколог. Развитието на технологиите за лечение и навлизането на изкуствения интелект е другата новост, която вдъхновява всички ни.

Има ли някакъв случай от Вашата практика, който да Ви е оставил особено силно впечатление?

Близнаци, които заболяха през няколко години от рак на простатата, е случай, за който се сещам сега. И двамата бяха излекувани с брахитерапия при нас и често ни пращат поздрави по насочени от тях пациенти за същото лечение.

Как се справяте с емоционалното натоварване, което идва с професията Ви?

За да се предпазим от прегаряне, обикновено е нужно истински да харесваме това, което правим за пациентите. Повече време с любимите хора, хубавите книги, пътешествията и спорта винаги ни помагат да запазим баланса в живота. Да не забравяме, разбира се, и английската висша лига.

Какво Ви мотивира да продължавате да се борите за здравето на Вашите пациенти?

Призванието да си лекар не се научава. Раждаш се с него. Грижата за болния човек и неговото облекчение и успокоение, са единственият ми мотив Няма неоценен лекар в България, който е всеотдаен и раздаващ се за своите пациенти.
В месеца на мъжкото здраве Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост предоставя 15% отстъпка на преглед при уролог с включено ехографско изследване. Пациентите могат да планират своя преглед на *5544 *5544 с опция Младост.
Нека заедно бъдем по-информирани и активни в грижата за нашето здраве!


Сашо Кадиев и Ивелина Чоева

Здравето на мъжете засяга не само тях лично, но и всички около тях - семейство, приятели, колеги и обществото като цяло. Жените, като майки, сестри, дъщери или партньорки, често са тези, които пряко или косвено изпитват последствията от заболяванията, свързани с мъжкото здраве.

Любомир Петкашев

Любомир Петкашев е истински герой на живота. Изключителен мъж, който не само впечатлява с актьорския си талант, но и с невероятната си сила, опитност и свеж дух. Той е абсолютният пример за това как с усмивка и решителност можем да преодолеем и най-големите предизвикателства, включително и сериозни здравословни проблеми.

Китодар Тодоров

Мислиш си, че го познаваш. Гледал си го в толкова много филми и предавания - и все е забавен. От три години развива и собствен гейминг канал - KitoGaming. И там е забавен. Срещаме се с Китодар на кафе по обяд. Усмихнат е, както винаги.

Петко Пейчинов

Представете си, че можете да носите собствения си самолет в раница. А сега си представете, че имате и суперсилата да летите. Да летиш с парапланер е истинско удоволствие. Когато сте във въздуха, забравяте за всичко, защото се концентрирате върху полета си и е толкова красиво да видите света от напълно различна гледна точка.

Башар Рахал

Елегантен, чаровен, с чувство за хумор и страхотен кавалер – това е първото ни впечатление от актьора Башар Рахал. Интересен е фактът, че според него една жена може да се отметне от дадената дума и това понякога дори е чаровно. Но един мъж никога не трябва да си го позволява.

Георги Блажев

Писател, инфлеунсър, тв лице. Всичко това и много повече е той - Георги Блажев. С уникалното си чувство за хумор може да накара всеки да се усмихне. Качество, което е особенно ценно днес - време, в което повечето от нас бързат, стресирани са и имат нужда от една малка забавна история, за да продължат да бъдат себе си.

Димитър Кузманов

Димитър Кузманов започва да тренира тенис на 6-годишна възраст. През годините се утвърждава като състезател, спечелил много национални и международни турнири. Кузманов извоюва своя първи трофей на ниво Чалънджър в началото на месец октомври и заслужено намери място сред първите 200 в световната ранглиста.

Ивайло Захариев

Ивайло Захариев е актьор, който играе еднакво въздействащо, както в театъра, така и пред камерите. Чаровният баща на двама сина наскоро каза „да“ на своята любима Станислава. Казва, че театърът има важна роля в изграждането на мъжкия му характер и че мъжът може да си позволи да бъде слаб – пред жената до него.

Светослав Гоцев

Волейболният ни национал Светослав Гоцев има тежък сезон във френския Пари Волей. Наложи му се да се справя с тежка контузия, но върви уверено напред. До голяма степен сили му дават неговата половинка, приятелите, хубавата музика.

Доц. д-р Желязко Арабаджиев

Доц. д-р Желязко Арабаджиев е началник на Отделение по Медицинска онкология и председател на Българско научно дружество по имуно-онкология. Автор и съавтор на повече от 50 публикации в национални и международни специализирани научни списания, участвал е в издаването на ръководства, учебни книги, монографии и учебници в областта на лечение на рак.

Проф. д-р Давидов

Проф. д-р Калоян Давидов е от водещите специалисти по ендоурология в България. Завършил е медицина през 1994 г. в Медицински университет – София, а през 2000 г. придобива специалност „Урология”.

Графа

Влади влиза с китара. Тананика си нещо и докато чака фотографът да си подреди кадъра, неволно запява малко. Като че ли не издържа около него да е тихо. Изглежда много съсредоточен, но в нещо негово си. Ако го попитаме какво е, сигурно ще се притесни да го каже, но с удоволствие би го изпял.

Севар Иванов

Севар е много хора едновременно - той е артист в постоянно търсене на следващата си голяма роля, заместник директор на Благоевградския театър, който отговаря на всевъзможни административни въпроси, постоянно пътуващ човек с неизчерпаемо любопитство за света и едновременно с това домашен котарак, който с удоволствие би си останал вкъщи и тази вечер.

Боян Йорданов

Боян е от онези хора, които не говорят излишно, и като че ли никога не казват неща, за които после ще съжаляват. Няма да се съгласи с вас само за да млъкнете, напротив. Ще ви изслуша, но и ще ви каже какво мисли право в очите. Той е от добрите, но очаква и ние да сме такива.

Чавдар Костов

Тихо и тайно усмихнато момче, което само за няколко минути може да накара всички около себе си да се смеят - това е Чавдар Костов. Трудно е да не го забележите с неговите близо два метра височина и внушителна брада.

Ненчо Балабанов

Виждали сме, а и сме чували, актьора Ненчо Балабанов в какви ли не роли, като най-скорошната е тази на Христо в сериала All inclusive. Но ако все пак не го познавате, можем да го опишем с няколко думи - усмихнат, привличащ вниманието и постоянно преобличащ се в различни образи човек.