0  /  100
keyboard_arrow_up
keyboard_arrow_down
keyboard_arrow_left
keyboard_arrow_right
„Когато изпитваш слабост и не си уверен в себе си и в своите възможности, е важно да потърсиш адекватен съвет.”

Владимир Манчев - от голмайстор до глас на новата мъжественост

Start Reading

Владимир Манчев, един от ярките символи на българския футбол, оставя незаличими следи, както на футболното игрище, така и извън него. Кариерата му, изпълнена с величествени моменти с ЦСКА, Лил и националния отбор, символизира трудолюбие, посвещение и непоклатима воля. Отличаващ се със силата, характерна за един изключителен спортист, Владо ни въвежда в сложността на мъжката психика в рамките на кампанията на Аджибадем Сити Клиник "Обединени в грижа за мъжкото здраве", като разглежда здравето, емоциите и обществените очаквания. В това интервю той представя своята история, споделяйки уроците, научени както на игрището, така и в живота, като разкрива нов поглед към мъжествеността в днешния динамичен свят. Разговорът ни преосмисля не само спортните постижения, но и разкрива дълбочината и емоционалната сила на мъжете, подчертавайки силата на уязвимостта и човечността.

Щастлив мъж ли си?

Не постоянно. Има моменти, в които се чувствам добре и моменти, в които не толкова. Трябва да се радваме и на малкото моменти, когато сме щастливи. Сега бих казал, че съм!

Кой е най-запомнящият се гол, който някога си отбелязвал?

Не мога да определя точно един гол. Спомням си за двата гола, които отбелязах на Шахтьор с ЦСКА за Купата на УЕФА. Както и първите ми голове за Лил, с които победихме ПСЖ. Също и двата гола като гост на Тенерифе в двубой от испанската Сегунда дивисион срещу Валядолид са много важни за мен.

Кой е твоят герой в живота?

Не бих казал, че имам един конкретен герой. Възхищавам се на много известни личности и футболисти. Като дете идол ми беше Стоичков, а в последните години - Меси. Също така се възхищавам на исторически фигури като Далай Лама и Махатма Ганди. Това са хора, които са направили много не само за себе си, но и за човечеството, като са пренебрегнали собственото си его в името на благото на хората.

Мъжки ли е светът на спорта?

Не бих казал. Особено в последните години виждаме, че жените постигат много спортни успехи в борбата, бокса и вдигането на тежести. Това показва, че светът и обществото се променят и в това няма нищо лошо. Не би трябвало да се търси противоборство, а просто да се уважават постиженията на жените в спортовете, които се приемат като чисто мъжки.

Какво би променил в себе си, ако можеше?

Не смятам, че човек трябва да променя много неща в себе си, ако не иска да бяга от собствената си идентичност. Разбира се, всеки има недостатъци, аз съм наясно с тях. За себе си бих искал да съм по-хазартен. Прекалено много обмислям нещата и бих искал да бъда по-твърд във вземането на решения във взаимоотношенията с хората.

Мъжете говорят ли за проблемите на мъжкото здраве и за това как се чувстват - емоционално и физически?

По принцип спортистите не са склонни да търсят помощ за физически проблеми, освен ако не са в рамките на тяхната спортна сфера. А психически проблеми често не се обсъждат, тъй като това се възприема като слабост. Важно е спортните организации и клубове да разполагат със специалисти, които да предоставят помощ рутинно. Трябва да се говори повече за тези теми и спортистите да са информирани за рисковете и последствията за здравето.

Има ли право мъжът да показва слабост?

Всеки показва слабост в определени моменти. Показаната слабост обаче често не се възприема като мъжко поведение, поради което хората са склонни да я прикриват. Важно е, когато чувстваш слабост и несигурност в себе си, да потърсиш адекватен съвет.

Каква е твоята дефиниция за мъжко поведение?

За мен мъжкото поведение включва изпълнението на дадени обещания. Също да държиш на думата и да можеш да се справяш с трудностите в живота. Човек не трябва да пада духом пред тях, а да ги посреща с гордо вдигната глава.

Какво е футболът за теб?

Призвание, емоция, страст. Това е нещо, без което не мога и се опитвам да го предавам на хората, с които работя.

Как се справяш със стреса?

Аз съм такъв човек, че мога да се справям със стреса. Не изпадам в паника почти в никакви ситуации. Опитвам се да разсъждавам трезво и да не се вайкам. Хубаво е да си заобиколен с хора, които вместо да те стресират, ти предлагат варианти за решения.

Какви мъже ще са днешните деца според теб?

Несигурни, неуверени. За съжаление, виждам, че са недостатъчно отдадени. Поколението идва от прекалено задоволена среда, където получават неща, за които трябва да полагат повече усилия, но ги получават прекалено лесно. При конфликтни ситуации ще им е трудно да се справят. Въпреки че съм оптимист по природа, в този случай съм песимист, но се надявам младото поколение да ме опровергае.
В месеца на мъжкото здраве „Аджибадем Сити Клиник“ ви подканва да запишете час за профилактичен преглед на *5544 или онлайн на: https://acibademcityclinic.bg/tokuda/rezervirai-svoq-pregled
Нека заедно бъдем по-информирани и активни в грижата за нашето здраве!


Сашо Кадиев и Ивелина Чоева

Здравето на мъжете засяга не само тях лично, но и всички около тях - семейство, приятели, колеги и обществото като цяло. Жените, като майки, сестри, дъщери или партньорки, често са тези, които пряко или косвено изпитват последствията от заболяванията, свързани с мъжкото здраве.

Любомир Петкашев

Любомир Петкашев е истински герой на живота. Изключителен мъж, който не само впечатлява с актьорския си талант, но и с невероятната си сила, опитност и свеж дух. Той е абсолютният пример за това как с усмивка и решителност можем да преодолеем и най-големите предизвикателства, включително и сериозни здравословни проблеми.

Китодар Тодоров

Мислиш си, че го познаваш. Гледал си го в толкова много филми и предавания - и все е забавен. От три години развива и собствен гейминг канал - KitoGaming. И там е забавен. Срещаме се с Китодар на кафе по обяд. Усмихнат е, както винаги.

Петко Пейчинов

Представете си, че можете да носите собствения си самолет в раница. А сега си представете, че имате и суперсилата да летите. Да летиш с парапланер е истинско удоволствие. Когато сте във въздуха, забравяте за всичко, защото се концентрирате върху полета си и е толкова красиво да видите света от напълно различна гледна точка.

Башар Рахал

Елегантен, чаровен, с чувство за хумор и страхотен кавалер – това е първото ни впечатление от актьора Башар Рахал. Интересен е фактът, че според него една жена може да се отметне от дадената дума и това понякога дори е чаровно. Но един мъж никога не трябва да си го позволява.

Георги Блажев

Писател, инфлеунсър, тв лице. Всичко това и много повече е той - Георги Блажев. С уникалното си чувство за хумор може да накара всеки да се усмихне. Качество, което е особенно ценно днес - време, в което повечето от нас бързат, стресирани са и имат нужда от една малка забавна история, за да продължат да бъдат себе си.

Димитър Кузманов

Димитър Кузманов започва да тренира тенис на 6-годишна възраст. През годините се утвърждава като състезател, спечелил много национални и международни турнири. Кузманов извоюва своя първи трофей на ниво Чалънджър в началото на месец октомври и заслужено намери място сред първите 200 в световната ранглиста.

Ивайло Захариев

Ивайло Захариев е актьор, който играе еднакво въздействащо, както в театъра, така и пред камерите. Чаровният баща на двама сина наскоро каза „да“ на своята любима Станислава. Казва, че театърът има важна роля в изграждането на мъжкия му характер и че мъжът може да си позволи да бъде слаб – пред жената до него.

Светослав Гоцев

Волейболният ни национал Светослав Гоцев има тежък сезон във френския Пари Волей. Наложи му се да се справя с тежка контузия, но върви уверено напред. До голяма степен сили му дават неговата половинка, приятелите, хубавата музика.

Доц. д-р Желязко Арабаджиев

Доц. д-р Желязко Арабаджиев е началник на Отделение по Медицинска онкология и председател на Българско научно дружество по имуно-онкология. Автор и съавтор на повече от 50 публикации в национални и международни специализирани научни списания, участвал е в издаването на ръководства, учебни книги, монографии и учебници в областта на лечение на рак.

Проф. д-р Давидов

Проф. д-р Калоян Давидов е от водещите специалисти по ендоурология в България. Завършил е медицина през 1994 г. в Медицински университет – София, а през 2000 г. придобива специалност „Урология”.

Графа

Влади влиза с китара. Тананика си нещо и докато чака фотографът да си подреди кадъра, неволно запява малко. Като че ли не издържа около него да е тихо. Изглежда много съсредоточен, но в нещо негово си. Ако го попитаме какво е, сигурно ще се притесни да го каже, но с удоволствие би го изпял.

Севар Иванов

Севар е много хора едновременно - той е артист в постоянно търсене на следващата си голяма роля, заместник директор на Благоевградския театър, който отговаря на всевъзможни административни въпроси, постоянно пътуващ човек с неизчерпаемо любопитство за света и едновременно с това домашен котарак, който с удоволствие би си останал вкъщи и тази вечер.

Боян Йорданов

Боян е от онези хора, които не говорят излишно, и като че ли никога не казват неща, за които после ще съжаляват. Няма да се съгласи с вас само за да млъкнете, напротив. Ще ви изслуша, но и ще ви каже какво мисли право в очите. Той е от добрите, но очаква и ние да сме такива.

Чавдар Костов

Тихо и тайно усмихнато момче, което само за няколко минути може да накара всички около себе си да се смеят - това е Чавдар Костов. Трудно е да не го забележите с неговите близо два метра височина и внушителна брада.

Ненчо Балабанов

Виждали сме, а и сме чували, актьора Ненчо Балабанов в какви ли не роли, като най-скорошната е тази на Христо в сериала All inclusive. Но ако все пак не го познавате, можем да го опишем с няколко думи - усмихнат, привличащ вниманието и постоянно преобличащ се в различни образи човек.