0  /  100
keyboard_arrow_up
keyboard_arrow_down
keyboard_arrow_left
keyboard_arrow_right
„След такова изпитание човек се променя - става по-добронамерен към хората, по-разбиращ.”

1:0 за Любомир Петкашев

Start Reading

Любомир Петкашев е истински герой на живота. Изключителен мъж, който не само впечатлява с актьорския си талант, но и с невероятната си сила, опитност и свеж дух. Той е абсолютният пример за това как с усмивка и решителност можем да преодолеем и най-големите предизвикателства, включително и сериозни здравословни проблеми.

Г-н Петкашев, позволете първо да Ви поздравя за смелостта и решителността, с които сте спечелили битката с рака на простата. Вашият опит и сила на духа са вдъхновение за много хора.

Благодаря! Бързам да кажа, че когато разбрах, че имам рак на простата и се чудех какво да правя, моят колега Влади Въргала ми пусна във вайбър линк от Sportal.bg с интервюто на проф. д-р Давидов. Тогава се чудех какво да направя и след като прочетох статията - взех решението да се оперирам при него. Професорът ми каза, "Ще те оперирам с Da Vinci и след това ще забравиш всичко."

А вие как разбрахте, че имате рак?

За начало бях на профилактичен преглед. След това си направих кръвен тест, който показа отклонение пет пъти по-голямо от нормалната стойност. Последва биопсия и накрая операция. Интересното при мен е, че преди години, пак имаше съмнения за рак.
Тогава ми направиха така наречената сляпа биопсия - от 12 места взимат проба, но не са уцелили тогава точно мястото, което е било болно.
И лекарите ми казаха, че съм здрав и ми няма нищо.
Цели 6 години съм имал рак, който е растял през това време.
Това, което ме е спасило е, че този рак е най-бавно растящият в човешкия организъм.
И преди половин година, снаха ми, която работи в Аджибадем - образна диагностика, ми каза, че иска пак да ме прегледа. И този път се видя, че има и че е пораснал.
И тогава се стреснах!
Този път ми направиха таргетна биопсия и тя показа категорично, че има.
Простата е като сакче и докато ракът е вътре, няма проблем - прави се операция, маха се и забравяш. Но, ако пробие и плъзне….тогава става страшно.
До операцията е единственият период, в който аз се страхувах от рака - да не излезе от простата. В деня на самата операция много се вълнувах.
И сега вече съм здрав!

Каква промяна забелязвате във Вашето отношение към живота след това сериозно изпитание?

Разбрах, че животът е наистин кратък и е важно да наблягаме на хубавите неща.
На добрите отношения с хората.
След такова изпитание човек се променя - става по-добронамерен към хората, става по-разбиращ.
Вече забелязвам страданието на хората.
Никой не иска да умира. Но всички в дългосрочен план сме мъртъвци.
Опитвам се да се науча да приема това разумно и хладнокръвно.
Когато те сложат на прага на смъртта и си викаш "чакай, бе, какво стана".
Но сега гледам да съм максимално добър към децата си и да им давам цялата си любов и внимание.

Научихте ли нещо ново за себе си през този период, което искате да споделите с другите мъже, които може би преминават през сходни изпитания?

Бих искал да споделя с другите мъже, че да се грижим за своето здраве не е признак на слабост, а на разбиране и отговорност към себе си и към тези, които обичаме. Важно е мъжете да разберат, че уязвимостта и изразяването на чувствата са съвсем нормални и не ни правят по-слаби.

Как семейството Ви ви подкрепяше през този труден период и как това изпитание промени отношенията Ви с тях?

Подкрепа тотална получих от тях. Грижеха се за мен жена ми и двамата ми сина. Бяха плътно до мен и много се притесняваха. Най-слабо аз бях притеснен, по някаква странна причина. Може би защото аз вече имах обем от знания и ми беше съвсем ясно какво е, как ще мине операцията с тази машина в ръцете на професор Давидов. Много съм му благодарен! Аз отивах все едно на забавление с тая модерна машина - като на игра. Нямах и капчица притеснение и никакъв страх. Сплотяват тези събития. Особено с децата и внуците. Човек с възрастта трупа знания за живота, научава уроци. Оценяваш близките си, семейството, приятелите, колегите.

Според Вас, до каква степен здравето на един мъж засяга живота и благосъстоянието на близките хора около него?

Здравето на един мъж има огромно значение за живота и благосъстоянието на близките хора около него. Моят опит ме научи, че грижата за здравето е от решаващо значение. Профилактичните прегледи спасяват животи, но в България, за съжаление, културата на профилактиката често е ниска.

Със сигурност е важно да полагаме усилия за поддържане на здравето си. Трябва да осъзнаем, че това не изисква сложни мерки, но елементарни и редовни профилактични прегледи. Ежегодните кръвни изследвания могат да бъдат ключ към ранното откриване на проблеми. Важно е да разберем, че това не се отнася само до другите, а и до нас сами.

Пренебрегването на здравната грижа може да има тежки последици. Не трябва да си мислим, че няма да се случи с нас, защото винаги има риск. Затова трябва да уважаваме собственото си здраве и да се грижим за него. Това е грижа както за нас сами, така и за близките ни. Профилактиката спасява животи!!!

В обществото често се говори за мъжествеността в контекста на сила. А каква роля играе уязвимостта в изграждането на истинска мъжественост, според Вас?

Уязвимостта играе ключова роля в изграждането на истинска мъжественост. Това е важна част от човешкия опит и позволява на мъжете да бъдат по-близки, по-разбиращи и по-добронамерени към себе си и към другите. Способността да се покажем уязвими не ни прави слаби, а по-човечни и способни да разберем страданията и нуждите на другите.

Да можеш да покажеш слабост, когато има опасност за теб - това наистина е голяма сила. Не всеки има смелост и сила да си покаже слабостта. Криенето е слабост.

В духа на Movember, как можем да насърчим повече мъже да бъдат активни в грижата за своето здраве и да преодолеят стереотипите за мъжественост, които понякога могат да бъдат пречка?

Важно е да се говори по тази тема. Трябва да се ограмотяват хората. Да се каже по прост и ясен начин: "Човеко, умират хора от това. Прегледай се, защото, ако има нещо, ще бъде хванато навреме." Движението Movember е чудесен начин да насърчим мъжете да се грижат за своето здраве и да преодолеят стереотипите. Важно е да се подчертае, че грижата за здравето не е признак на слабост, а на отговорност и зрялост. Ние трябва да бъдем примери за другите и да се грижим за себе си, за да можем да се грижим и за тези, които обичаме.

Всъщност каква е Вашата дефиниция за мъжественост? Как се е променила тя през годините и след преминатите изпитания?

Смятам за мъжествено да можеш да бъдеш ти, когато това е опасно за теб. Мъжествено е да си това, което си. За мен, мъжествеността означава да бъдеш силен, но и да бъдеш чувствителен и отговорен. Тя се промени през годините, като разбрах, че истинската мъжественост включва и способността да се изразяваш, да се грижиш за себе си и за другите и да бъдеш открит към своите чувства. Като млад бях много наперен! И съм го смятал това за мъжественост, поради младежка глупост. Сега не смятам така.

Как дефинирате "мъжката дума"?

"Мъжката дума" за мен означава да бъдеш верен на своите ценности, да бъдеш честен и отговорен в отношенията си с другите хора. Да изпълниш това, което си обещал.

Сашо Кадиев и Ивелина Чоева

Здравето на мъжете засяга не само тях лично, но и всички около тях - семейство, приятели, колеги и обществото като цяло. Жените, като майки, сестри, дъщери или партньорки, често са тези, които пряко или косвено изпитват последствията от заболяванията, свързани с мъжкото здраве.

Любомир Петкашев

Любомир Петкашев е истински герой на живота. Изключителен мъж, който не само впечатлява с актьорския си талант, но и с невероятната си сила, опитност и свеж дух. Той е абсолютният пример за това как с усмивка и решителност можем да преодолеем и най-големите предизвикателства, включително и сериозни здравословни проблеми.

Китодар Тодоров

Мислиш си, че го познаваш. Гледал си го в толкова много филми и предавания - и все е забавен. От три години развива и собствен гейминг канал - KitoGaming. И там е забавен. Срещаме се с Китодар на кафе по обяд. Усмихнат е, както винаги.

Петко Пейчинов

Представете си, че можете да носите собствения си самолет в раница. А сега си представете, че имате и суперсилата да летите. Да летиш с парапланер е истинско удоволствие. Когато сте във въздуха, забравяте за всичко, защото се концентрирате върху полета си и е толкова красиво да видите света от напълно различна гледна точка.

Башар Рахал

Елегантен, чаровен, с чувство за хумор и страхотен кавалер – това е първото ни впечатление от актьора Башар Рахал. Интересен е фактът, че според него една жена може да се отметне от дадената дума и това понякога дори е чаровно. Но един мъж никога не трябва да си го позволява.

Георги Блажев

Писател, инфлеунсър, тв лице. Всичко това и много повече е той - Георги Блажев. С уникалното си чувство за хумор може да накара всеки да се усмихне. Качество, което е особенно ценно днес - време, в което повечето от нас бързат, стресирани са и имат нужда от една малка забавна история, за да продължат да бъдат себе си.

Димитър Кузманов

Димитър Кузманов започва да тренира тенис на 6-годишна възраст. През годините се утвърждава като състезател, спечелил много национални и международни турнири. Кузманов извоюва своя първи трофей на ниво Чалънджър в началото на месец октомври и заслужено намери място сред първите 200 в световната ранглиста.

Ивайло Захариев

Ивайло Захариев е актьор, който играе еднакво въздействащо, както в театъра, така и пред камерите. Чаровният баща на двама сина наскоро каза „да“ на своята любима Станислава. Казва, че театърът има важна роля в изграждането на мъжкия му характер и че мъжът може да си позволи да бъде слаб – пред жената до него.

Светослав Гоцев

Волейболният ни национал Светослав Гоцев има тежък сезон във френския Пари Волей. Наложи му се да се справя с тежка контузия, но върви уверено напред. До голяма степен сили му дават неговата половинка, приятелите, хубавата музика.

Доц. д-р Желязко Арабаджиев

Доц. д-р Желязко Арабаджиев е началник на Отделение по Медицинска онкология и председател на Българско научно дружество по имуно-онкология. Автор и съавтор на повече от 50 публикации в национални и международни специализирани научни списания, участвал е в издаването на ръководства, учебни книги, монографии и учебници в областта на лечение на рак.

Проф. д-р Давидов

Проф. д-р Калоян Давидов е от водещите специалисти по ендоурология в България. Завършил е медицина през 1994 г. в Медицински университет – София, а през 2000 г. придобива специалност „Урология”.

Графа

Влади влиза с китара. Тананика си нещо и докато чака фотографът да си подреди кадъра, неволно запява малко. Като че ли не издържа около него да е тихо. Изглежда много съсредоточен, но в нещо негово си. Ако го попитаме какво е, сигурно ще се притесни да го каже, но с удоволствие би го изпял.

Севар Иванов

Севар е много хора едновременно - той е артист в постоянно търсене на следващата си голяма роля, заместник директор на Благоевградския театър, който отговаря на всевъзможни административни въпроси, постоянно пътуващ човек с неизчерпаемо любопитство за света и едновременно с това домашен котарак, който с удоволствие би си останал вкъщи и тази вечер.

Боян Йорданов

Боян е от онези хора, които не говорят излишно, и като че ли никога не казват неща, за които после ще съжаляват. Няма да се съгласи с вас само за да млъкнете, напротив. Ще ви изслуша, но и ще ви каже какво мисли право в очите. Той е от добрите, но очаква и ние да сме такива.

Чавдар Костов

Тихо и тайно усмихнато момче, което само за няколко минути може да накара всички около себе си да се смеят - това е Чавдар Костов. Трудно е да не го забележите с неговите близо два метра височина и внушителна брада.

Ненчо Балабанов

Виждали сме, а и сме чували, актьора Ненчо Балабанов в какви ли не роли, като най-скорошната е тази на Христо в сериала All inclusive. Но ако все пак не го познавате, можем да го опишем с няколко думи - усмихнат, привличащ вниманието и постоянно преобличащ се в различни образи човек.