0  /  100
keyboard_arrow_up
keyboard_arrow_down
keyboard_arrow_left
keyboard_arrow_right
„Колкото повече летиш - толкова повече се сливаш с това друго измерение и пространство - свобода.”

Петко Пейчинов, който винаги следва мечтите си

Start Reading

Представете си, че можете да носите собствения си самолет в раница. А сега си представете, че имате и суперсилата да летите. Да летиш с парапланер е истинско удоволствие. Когато сте във въздуха, забравяте за всичко, защото се концентрирате върху полета си и е толкова красиво да видите света от напълно различна гледна точка. Това изключително преживяване не го знаем от опит, а от директно от Петко Пейчинов - парапланерист с мустак в небето.

Петко, как се открихте с парапланеризма и какво те мотивира да продължаваш да практикуваш този (екстремен) спорт?

Преди много години имаше Еxit фестивал за екстремни спортове на Казичене. Вечерта след дневните мероприятия прожектираха филми. Един от тях беше за парапланеризъм и главните действащи лица бяха нашият известен пилот Весо Овчаров и Хорацио. Бях много вчепатлен как чрез умение и екипировка може да летиш и да се издигнеш над всичко и да летиш като птица. Който може да лети и се е докоснал до това въздушно пространство, знае много добре, че не ти трябва някаква специална мотивация. Това е един много красив спорт, в който ти просто ставаш едно с това въздушно измерение. При мен мотивацията е по-скоро да науча нещо нова във всеки полет и това да ми даде възможност да мога да летя по-безопасно и същевременно да мога да се наслаждавам още повече на този невероятен спорт

Разкажи ми за първия ти полет?

Първият полет ми беше на Сопот с един от най-добрите ми приятели Илко Илиев, на който ще му бъда благодарен цял живот, че ми отдели време да ме научи да летя. Всъщност първият ми полет беше нещо средно между висока концентрация, адреналин и наслаждаване на това ново усещане.

Какво е усещането там горе?

Термодинамично!
Ах, да бях поет да го опиша. Усещането само по себе си е доста различно от всичко останало, за което знаем, Различно от това, което сме свикнали и познаваме долу на земята. Някак много неествествено отначало, но колкото повече летиш - толкова повече се сливаш с това друго измерение и пространство. С една дума - свобода. Така биха го определили повечето хора, които летят и се занимават с този прекрасен спорт.

А какво те държи на земята?

Гравитацията (смее се).

Адреналин и усещане за свобода - това ли е летенето?

С две думи казано - да!

В екстремните спортове има ли място за емоции или си трябва хладнокръвие?

Има място и за двете, но хладнокръвието само по себе си трябва да се опитаме да го минимизираме. В смисъл, като неписано правило и препоръка и като съвет от хора, които се занимават и са посветили живота си на въздушните спортове - трябва да летим на 60% от възможностите. Защото, ако нещо непредвидено се случи, да можем да имаме толеранс и да имаме възможност да отреагираме на създалата се ситуация. В случай на непредвидена ситуация - "хладнокръвието"- като подразбиране трябва да е действие, което трябва да ни спаси живота или да ни изкара от опасна ситуация. Аз бих споделил, че добрият пилот има познания, опит и умение и не разчита на късмет и не би рискувал дотам да разчита на това, че бърза реакция би го извадила от ситуация. Добрият пилот не би я допуснал да се случи. Но в летеното е факт, че колкото повече летиш, толкова повече ще се срещаш и с непредвидени ситуации. При такива ситуация бих казал, че бързата реакция е важна, но бързата и адекватна реакция, базирана на умение и опит, е най-важна.

А в живота (има ли място за емоции или си трябва хладнокръвие)?

Абсолютно същото е и в живота!

Какво означава "мъжката дума" по принцип и в света на екстремните спортове?

"Мъжката дума" означава, че като се каже нещо - ще бъде направено и изпълнено така, както е казано, независимо от ситуацията. Означава, че може да разчиташ на човека отсреща на 100%. Означава, че съвместно можете да си имате доверие. Като цяло във въздушните спортове нямат място хора, които се отнасят несериозно и неглижират правилата и дисциплината, на която те учат още при първите ти уроци инструкторите. Слушайте инструкторите си, бъдете дисциплинирани и спазвайте "мъжката си дума". Това ще ви даде повече на самите вас, отколкото на другите хора.

Каква е твоята дефиниция за мъжественост?

Сила. В смисъла не на физическата сила или на колко ти е голяма заплатата или каква кола караш. Силата е в истинския мъж, който прави всичко възможно да живее в целостта на това, което познава. Той има непоколебима страст и желание да следва своя път и да се отнася към всички останали с любезност и уважение. Той е джентълмен по всякакъв възможен начин. Той знае как да уважава своите граници, да изразява чувствата си и да живее живот, който е пример за другите. Той прави всичко това, без да е необходимо да бъде "Мъж". Той го прави, защото Е мъж.

Да, често се говори за мъжествеността в контекста на сила. А каква роля играе уязвимостта в изграждането на истинска мъжественост?

Важна роля. Без уязвимостта не може да се изгради истинската мъжественост, защото, според мен, проблемът на много мъже в днешното общество е, че те се страхуват от това да бъдат уязвими, считайки го за слабост и следователно затварят себе си. А затвориш ли себе си…

В духа на Movember, как можем да насърчим повече мъже да бъдат активни в грижата за своето здраве и да преодолеят стереотипите за мъжественост, които понякога могат да бъдат пречка?

Да, стереотипите могат да бъдат пречка. Просто бих казал - бъдете активини със съзнание и спорт. Това е 95%, от което имаме нужда. Това е здраве. За другите 5% ти трябва Мустак! Аз лично без мустак не бих си представил живота такъв, какъвто е в момента. (смее се)

Как се справяш със страха и предизвикателствата по време на полет? Всъщност има ли страх изобщо?

Страхът те държи буден, страхът те държи концентриран, но страхът ти дава и възможност да го преодолееш и да прескочиш собствените си бариери и да бъдеш по-добрия Ти. Преодолявайте страховете си!

Така ли се справяш и в живота?

Прескачайки собствените си бариери - да. Преодолявайки собствените си страхове. Така със смелост, здраво съзнание и усърден труд, можеш да постигнеш всичко, което искаш и за което мечтаеш.

Кой е най-важният полет?

Може би първият - като първата крачка. Понякога е трудно да вземем решение да я направим, но направим ли я - ще ни промени живота.

“Никога не се отказвай от своя мечта” - цитат от твоята фейсбук страница. В тази връзка, коя е твоята мечта?

По скоро това е като послание към мен самия. Кураж - един вид. Не се отказвай! Бъди смел! Смелите Вселената ги награждава!

Имаш ли мечти за бъдещи приключения?

О, Да! ИМАМ голям и дъъъъълъг списък. Ще трябва да направим още едно интервю, за да успея да изредя всичко.

За какво мечтаеш по принцип?

Да бъда галактически стопаджия (смее се). За себе си лично искам да продължавам да се развивам и да живея един ползотворен живот, според разбиранията си. За света бих желал да оставя нещо по-добро за идващите поколения след нас.

Сашо Кадиев и Ивелина Чоева

Здравето на мъжете засяга не само тях лично, но и всички около тях - семейство, приятели, колеги и обществото като цяло. Жените, като майки, сестри, дъщери или партньорки, често са тези, които пряко или косвено изпитват последствията от заболяванията, свързани с мъжкото здраве.

Любомир Петкашев

Любомир Петкашев е истински герой на живота. Изключителен мъж, който не само впечатлява с актьорския си талант, но и с невероятната си сила, опитност и свеж дух. Той е абсолютният пример за това как с усмивка и решителност можем да преодолеем и най-големите предизвикателства, включително и сериозни здравословни проблеми.

Китодар Тодоров

Мислиш си, че го познаваш. Гледал си го в толкова много филми и предавания - и все е забавен. От три години развива и собствен гейминг канал - KitoGaming. И там е забавен. Срещаме се с Китодар на кафе по обяд. Усмихнат е, както винаги.

Петко Пейчинов

Представете си, че можете да носите собствения си самолет в раница. А сега си представете, че имате и суперсилата да летите. Да летиш с парапланер е истинско удоволствие. Когато сте във въздуха, забравяте за всичко, защото се концентрирате върху полета си и е толкова красиво да видите света от напълно различна гледна точка.

Башар Рахал

Елегантен, чаровен, с чувство за хумор и страхотен кавалер – това е първото ни впечатление от актьора Башар Рахал. Интересен е фактът, че според него една жена може да се отметне от дадената дума и това понякога дори е чаровно. Но един мъж никога не трябва да си го позволява.

Георги Блажев

Писател, инфлеунсър, тв лице. Всичко това и много повече е той - Георги Блажев. С уникалното си чувство за хумор може да накара всеки да се усмихне. Качество, което е особенно ценно днес - време, в което повечето от нас бързат, стресирани са и имат нужда от една малка забавна история, за да продължат да бъдат себе си.

Димитър Кузманов

Димитър Кузманов започва да тренира тенис на 6-годишна възраст. През годините се утвърждава като състезател, спечелил много национални и международни турнири. Кузманов извоюва своя първи трофей на ниво Чалънджър в началото на месец октомври и заслужено намери място сред първите 200 в световната ранглиста.

Ивайло Захариев

Ивайло Захариев е актьор, който играе еднакво въздействащо, както в театъра, така и пред камерите. Чаровният баща на двама сина наскоро каза „да“ на своята любима Станислава. Казва, че театърът има важна роля в изграждането на мъжкия му характер и че мъжът може да си позволи да бъде слаб – пред жената до него.

Светослав Гоцев

Волейболният ни национал Светослав Гоцев има тежък сезон във френския Пари Волей. Наложи му се да се справя с тежка контузия, но върви уверено напред. До голяма степен сили му дават неговата половинка, приятелите, хубавата музика.

Доц. д-р Желязко Арабаджиев

Доц. д-р Желязко Арабаджиев е началник на Отделение по Медицинска онкология и председател на Българско научно дружество по имуно-онкология. Автор и съавтор на повече от 50 публикации в национални и международни специализирани научни списания, участвал е в издаването на ръководства, учебни книги, монографии и учебници в областта на лечение на рак.

Проф. д-р Давидов

Проф. д-р Калоян Давидов е от водещите специалисти по ендоурология в България. Завършил е медицина през 1994 г. в Медицински университет – София, а през 2000 г. придобива специалност „Урология”.

Графа

Влади влиза с китара. Тананика си нещо и докато чака фотографът да си подреди кадъра, неволно запява малко. Като че ли не издържа около него да е тихо. Изглежда много съсредоточен, но в нещо негово си. Ако го попитаме какво е, сигурно ще се притесни да го каже, но с удоволствие би го изпял.

Севар Иванов

Севар е много хора едновременно - той е артист в постоянно търсене на следващата си голяма роля, заместник директор на Благоевградския театър, който отговаря на всевъзможни административни въпроси, постоянно пътуващ човек с неизчерпаемо любопитство за света и едновременно с това домашен котарак, който с удоволствие би си останал вкъщи и тази вечер.

Боян Йорданов

Боян е от онези хора, които не говорят излишно, и като че ли никога не казват неща, за които после ще съжаляват. Няма да се съгласи с вас само за да млъкнете, напротив. Ще ви изслуша, но и ще ви каже какво мисли право в очите. Той е от добрите, но очаква и ние да сме такива.

Чавдар Костов

Тихо и тайно усмихнато момче, което само за няколко минути може да накара всички около себе си да се смеят - това е Чавдар Костов. Трудно е да не го забележите с неговите близо два метра височина и внушителна брада.

Ненчо Балабанов

Виждали сме, а и сме чували, актьора Ненчо Балабанов в какви ли не роли, като най-скорошната е тази на Христо в сериала All inclusive. Но ако все пак не го познавате, можем да го опишем с няколко думи - усмихнат, привличащ вниманието и постоянно преобличащ се в различни образи човек.