0  /  100
keyboard_arrow_up
keyboard_arrow_down
keyboard_arrow_left
keyboard_arrow_right
„Темата за мъжкото здраве вече не е табу”

Каквото и да говориш, важен е примерът - Ненчо Балабанов.

Start Reading

Виждали сме, а и сме чували, актьора Ненчо Балабанов в какви ли не роли, като най-скорошната е тази на Христо в сериала All inclusive. Но ако все пак не го познавате, можем да го опишем с няколко думи - усмихнат, привличащ вниманието и постоянно преобличащ се в различни образи човек. Той може да смени няколко езика и поне два персонажа само докато си пие кафето с вас, а накрая ще си тръгнете в доста по-добро настроение, отколкото сте дошли.

Освен на сцената и някъде вътре в екрана, Ненчо прекарва дните си със спорт. Обича да тренира във фитнеса и да практикува йога, но далече от останалите и дълбоко съсредоточен в собствените си мисли и дишане. Спортът, който като че ли обаче най го привлича, е тенисът. Г-н Балабанов играе по няколко пъти в седмицата и изпитва истинско удоволствие - защото според него спортът е за това.

В какво според теб се изразява силата на един мъж?

Силата на един мъж се изразява в стремежа му да се усъвършенства. Той трябва да става по-добър в това, което прави, да помага и да се грижи за близките. Силата му се състои в стремежа да остане мъж. Това е доста трудно, защото мъжете преди са били много по-различни от това, което сме сега. Хубаво е да се стремим да си върнем някои ценности от онова време като морал и мъжка дума. Така че никак не е лесно да си един истински мъж. Аз гледам да бъда максимално доброто от мъжкото човечество.

Какво означава за теб мъжката дума?

Мъжка дума за мен значи обещание и отговорност. Означава сериозност. Един мъж трябва да спазва отговорностите, които поема, преди да ги поема, след това трябва да ги спазва.

А обратното на мъжка дума женска дума ли е?

Не, но жените имат привилегията да се променят. По-нормално е днес да са влюбени и всели, утре замислени и по-сериозни, докато мъжът трябва да е по-константен. Днес се формират различни ценности в мъжете. Например, за жалост и за радост, днес не ни се налага да ловуваме, но пък правим други неща, които ни формират като личности. å

Като стана дума за едно време - бил ли си в казармата?

Да, при това сам пожелах. Завърших НАТФИЗ и отидох сам. Казах: “Искам да вляза в казарма”. Помислиха ме за луд. “Къде бе момче? Температура ли имаш?” Не можеха да повярват. Хората бягат, женят се, само и само да не влязат в казарма. Извикаха от цялото военно окръжие всички висши военни да видят какъв е този човек, който сам иска да влезе в казарма. (смее се) Просто още тогава си имах план. Исках да вляза в казармата, когато аз реша, а не когато ме извикат. Идеята ми беше да започна да си подреждам професионалния път и кариерата. Там научих много ценни неща. Имах дисциплина и отпреди, но казармата учи на сериозност, спазване на ангажименти и шлайфа егото. Научих се и на търпение. Аз съм Овен и търпението ми е дефицит. Случвало с е да планирам пътуване и да няма кой да се яви на смяна. Блъскаш, ядосваш се, но това е положението. Страшно закаляване. Така че изобщо не съжалявам, че съм се набутал умишлено да си изслужа шестте месеца. Имаше и много смях, натрупах образи за театър и кино.

Кой според теб е днешният “истински мъж”? Как изглежда и какви са принципите му?

Много е трудно да дам конкретен пример от един човек. Трябва да се оформи събирателен образ. Може би бих дал за пример Боно. Той е гениален в работата си, но отделно е осъзнал отговорността на популярността и това, че тя не е само благини към теб - трябва да връщаш любовта и да помагаш. Това за мен е нещо много мъжко. В тези графици, които имат те, да намериш време и сили да се отдадеш на това да направиш нещо добро, е много мъжко и похвално. Така че бих обобщил - истинският мъж е този, който освен, че иска, има и желание, пък и го прави.

Мъжът има ли право да показва слабост?

Естествено. Аз например много рядко плача, но ми се случва. Всеки има право и е редно понякога да покаже слабост. Има и много силни жени, които са забравили да показват чувственост и това стои много странно. За мъж е по-възприето, въпреки че не е добре за самия него.

Какви са очакванията към съвременния мъж?

Да бъде мъж на място. Всъщност да си мъж, би трябвало да означава три неща: отговорност, решимост и сила. Важно е родителите да не спъват децата си в областите, в които искат да се развиват. Моите родители ме подкрепяха от много ранна детска възраст. Казаха ми “избирай си, ти си решаваш” и това ме е научило на отговорност. “Ако нещо не се получи или не си доволен, сам си си го избрал.” Такива решения съм взимал още от малък и най-смелото беше да се преместя в друг град и да живея далеч от семейството ми.

С какви три думи би описал най-добрия си приятел?

Разбиране, подкрепа и усмивка. Старая се около мен да има предимно такива, които гледат ведро на живота, позитивна са -защото това до голяма степен е въпрос на избор. Сутрин всеки има два варианта - или да се усмихне и да посрещне позитивно деня, или да си каже “О, не, пак е понеделник ”. И денят ти ще е такъв, какъвто си си го избрал. Аз избирам да съм положително настроен към живота.

Как се справяш със стреса?

Спортът ми е голям отдушник. Тренирам всеки ден, редувам тенис и фитнес, и понякога йога. Медитирам, подреждам си мислите, релаксирам и дишам. Усещането е уникално.

Опитваш ли се да даваш пример?

Старая се. И аз съм човек, и аз се ядосвам, но гледам бързо да го забравя и да се настроя на моята си вълна. Опитвам се да се обграждам с енергията, която аз давам. Ако някой я е изгубил, се опитвам да го бутна обратно в тази посока - споделям му нещо от личния ми живот или работата и така, давайки пример със себе си, се опитвам да му помогна да реши каквито проблеми има.

Това е и целта на проекта - да говорим повече, да споделяме. Темата за мъжкото здраве табу ли е за теб?

Табу е докато хората са много млади. След това започват да внимават и как се хранят, и какво правят. Смятам, че колкото повече узрява един мъж, толкова повече той осъзнава, че трябва да се грижи и за тялото, и за духа си. Реших да се включа в този проект, защото смятам, че примерът е много важно нещо. Смятам, че популярността е отговорност и обичам да помагам, когато и както мога. Искрено се надявам повече хора да отидат да се прегледат. Надявам се звъннем със звънчето, че няма нищо страшно да отидеш на лекар. Аз наскоро си направих профилактично изследване за несъвместимост с храни, например. Никой не ме е накрал, аз сам реших да си направя профилактика. Хубаво е да се говори на тези теми, защото се достига до хората и някои от тях ще се замислят. Ако помогнем на 15-20 човека дори, пак е чудесно.

Башар Рахал

Елегантен, чаровен, с чувство за хумор и страхотен кавалер – това е първото ни впечатление от актьора Башар Рахал. Интересен е фактът, че според него една жена може да се отметне от дадената дума и това понякога дори е чаровно. Но един мъж никога не трябва да си го позволява.

Георги Блажев

Писател, инфлеунсър, тв лице. Всичко това и много повече е той - Георги Блажев. С уникалното си чувство за хумор може да накара всеки да се усмихне. Качество, което е особенно ценно днес - време, в което повечето от нас бързат, стресирани са и имат нужда от една малка забавна история, за да продължат да бъдат себе си.

Димитър Кузманов

Димитър Кузманов започва да тренира тенис на 6-годишна възраст. През годините се утвърждава като състезател, спечелил много национални и международни турнири. Кузманов извоюва своя първи трофей на ниво Чалънджър в началото на месец октомври и заслужено намери място сред първите 200 в световната ранглиста.

Ивайло Захариев

Ивайло Захариев е актьор, който играе еднакво въздействащо, както в театъра, така и пред камерите. Чаровният баща на двама сина наскоро каза „да“ на своята любима Станислава. Казва, че театърът има важна роля в изграждането на мъжкия му характер и че мъжът може да си позволи да бъде слаб – пред жената до него.

Тити Папазов

Няма човек у нас, който да не познава Тити Папазов, особено, ако поне мъничко се интересува от спорт. Откровен и сърдечен, той не се притеснява да покаже онова, което се таи в сърцето му. Треньор на годината за 2009 г.

Светослав Гоцев

Волейболният ни национал Светослав Гоцев има тежък сезон във френския Пари Волей. Наложи му се да се справя с тежка контузия, но върви уверено напред. До голяма степен сили му дават неговата половинка, приятелите, хубавата музика.

Доц. д-р Желязко Арабаджиев

Доц. д-р Желязко Арабаджиев е началник на Отделение по Медицинска онкология и председател на Българско научно дружество по имуно-онкология. Автор и съавтор на повече от 50 публикации в национални и международни специализирани научни списания, участвал е в издаването на ръководства, учебни книги, монографии и учебници в областта на лечение на рак.

Проф. д-р Давидов

Проф. д-р Калоян Давидов е от водещите специалисти по ендоурология в България. Завършил е медицина през 1994 г. в Медицински университет – София, а през 2000 г. придобива специалност „Урология”.

Тервел Пулев

Всички знаем колко силен е Тервел Пулев, защото го е доказвал много пъти. Има медали от европейски шампионати и от Олимпийските игри през 2012 година. Но какъв е мъжът под боксовите ръкавици и каменния поглед?


Графа

Влади влиза с китара. Тананика си нещо и докато чака фотографът да си подреди кадъра, неволно запява малко. Като че ли не издържа около него да е тихо. Изглежда много съсредоточен, но в нещо негово си. Ако го попитаме какво е, сигурно ще се притесни да го каже, но с удоволствие би го изпял.

Севар Иванов

Севар е много хора едновременно - той е артист в постоянно търсене на следващата си голяма роля, заместник директор на Благоевградския театър, който отговаря на всевъзможни административни въпроси, постоянно пътуващ човек с неизчерпаемо любопитство за света и едновременно с това домашен котарак, който с удоволствие би си останал вкъщи и тази вечер.

Боян Йорданов

Боян е от онези хора, които не говорят излишно, и като че ли никога не казват неща, за които после ще съжаляват. Няма да се съгласи с вас само за да млъкнете, напротив. Ще ви изслуша, но и ще ви каже какво мисли право в очите. Той е от добрите, но очаква и ние да сме такива.

Чавдар Костов

Тихо и тайно усмихнато момче, което само за няколко минути може да накара всички около себе си да се смеят - това е Чавдар Костов. Трудно е да не го забележите с неговите близо два метра височина и внушителна брада.